REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus metams po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo Visagino profsąjungų susivienijimo vadovas R. Kumpis sako, kad miestas paliktas vegetuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Matome ir suprantame, kad stebuklų nebus“, – sako jis. Tuo metu miesto meras V. Račkauskas tikisi, jog „situaciją dar pavyks suvaldyti“. Jis mano, jog lėšas į miestą pavyks pritraukti čia įrengus dydžiu Utenos sporto arenai nenusileidžiantį kompleksą.

REKLAMA

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo socialinių pasekmių fondo ir Visagino valstybinės kalbos centro direktorė Elena Čekienė miesto perspektyvas kol kas vertina skeptiškai. Ji sako, kad jokių prošvaisčių iki šiol Visagine nematyti. Anot pašnekovės, per pastaruosius metus didžioji dalis jaunesnio amžiaus gyventojų, tikėdamiesi geresnio gyvenimo, emigravo į užsienį – likusieji ir toliau valdžios maitinami pažadais.

„Liūdna, nes Ignalinos atominė dar labiau mažina apimtis, atleidžia žmones, jokių investicijų į Visaginą neateina, jokios statybos nevyksta, darbo vietų daugiau neatsirado. Nors, žinoma, oponentai man pasakytų, kad nieko tokio baisaus, esą Visagine nedarbo lygis netgi šiek tiek mažesnis negu Lietuvis vidurkis, bet tai tik viena situacijos pusė.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi aš esu Visagino valstybinės kalbos centro direktorė, labai dažnai susitinku su žmonėmis per pamokas, pasikalbame. Jeigu prieš 5 –7 metus tik vieno kito at ėjusio mokytis kažkas iš šeimos narių būdavo išvykęs gyventi ir dirbti į užsienį, tai šiandien, kada kalbame apie šeimą, praktiškai nėra nė vieno kurso klausytojo, kurio artimasis nebūtų išvykęs. Vaikai, brolis, sesuo – ištisos šeimos išvažiuoja“, – kalbėjo 32 metus Visagine gyvenanti ir dirbanti moteris.

Pa šnekovė pastebi, kol dar buvo vilčių, kad bus statoma Visagino atominė elektrinė (VAE), buvo kalbama apie infrastruktūros pokyčius – visaginiečiai į ateitį žvelgė optimistiškai. Pietų Korėjos bendrovei „Korea Electric Power Corp.“ (KEPCO) nusprendus nebūti strategine investuotoja į VAE, t.y. atsiėmus savo pasiūlymą, visaginiečių viltys subliūško.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai pasitraukė paskutinis ir vienintelis investitorius (KEPCO – lrt.lt), tai iš tikrųjų buvo smūgis Visaginui – tokia pati juoda diena, kaip Ignalinos atominės elektrinės uždarymas 2009 m. gruodžio 31 d. Šiandien jaunimo čia niekas nebelaiko, todėl galime girtis , kad bedarbystė Visagine nėra didelė“, – sakė Ignalinos atominės elektrinės uždarymo socialinių pasekmių fondo ir Visagino valstybinės kalbos centro direktorė E. Čekienė.

Žada lėšas pritrauksiantį objektą

Kaip pastebėjo Ignalinos atominės elektrinės uždarymo socialinių pasekmių fondo ir Visagino valstybinės kalbos centro direktorė E. Čekienė, nors mieste likusiems gyventi vyresnio amžiaus žmonės padedantys jų svetur laimės ieškoti išvykę vaikai, socialinių pašalpų prašytojų skaičius didėja, pastebima, jog daugiau žmonių linkę išeiti ir į išankstinę pensiją.

REKLAMA

„Yra žmonių, kurie darbo ieškoti važiuoja į Vilnių, yra kas darbo važiuoja ieškoti į Ignaliną. Buvo kažkada atvirkštinis procesas – į mūsų miestą Ignalinos ir Zarasų gyventojai darbo ieškoti atvykdavo.

Galime pasigirti baldų fabriku „Visagino linija“, yra siuvykla. Vyrai dirba branduolinių atliekų saugyklos statybose. Tie keli šviesuliai be abejonės yra, negaliu sakyti, kad miestas yra visiškai žlugęs, bet norėtųsi didesnių perspektyvų“, – kalbėjo E. Čekienė.

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo socialinių pasekmių fondo direktorės nuomone, Visaginui būtų į naudą, jeigu jame būtų pastatyta kokia nors sporto arena ar kažkas panašaus į Anykščiuose pastatytą slidinėjimo trasą.

REKLAMA

„Aš manau, kad būtų galima pastatyti kažką, kas pritrauktų lėšų, kurios maitintų mūsų miestą“, – sakė E. Čekienė.

Lrt.lt kalbintas Visagino savivaldybės meras Vytautas Račkauskas patikino, kad E. Čekienės mintys apie traukos į Visaginą objektą – ne taip toli nuo realybės.

Anot pašnekovo, yra minčių dėl sporto arenos, bet šiais metais nebuvo tikslo kreiptis dėl finansavimo, nes ir taip aišku, kad dabar visas dėmesys ir ištekliai nukreipti pasiruošti kitais metais Lietuvoje vyksiančiam Europos vyrų krepšinio čempionatui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turėtų būti sporto arena su sale koncertams, maždaug tokio dydžio, kaip Utenoje. 2011 m., kai praeis čempionatas, apeliuosime dėl šito projekto“, – teigė Visagino meras.

Žada didesnę paramą

Visagino savivaldybės meras V. Račkauskas nepaisant visų miestą ištikusių negandų po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo vilties, kad Visaginas dar suklestės vis dėlto nepraranda.

„Aš manau, kad mes suvaldysime šitą situaciją“, – sako pašnekovas.

Anot Visagino mero, kitiems metams numatytas toks biudžetas, kad jo pakaktų visoms   socialinėms išmokoms, tame tarpe ir kompensacijoms už šildymą.

REKLAMA

„Šiais metais Visagino savivaldybės biudžetas siekė 49 mln. Lt, kitais metais planuojami 54 mln. Lt į biudžetą. Socialinėms išmokoms kitais metais planuojame skirti 6 mln. daugiau negu šiemet (šiemet socialinėms išmokoms buvo suplanuota apie pusantro milijono litų“, – teigė V. Račkauskas.

Įvyksiant stebuklą nesitiki

Visagino profesinių sąjungų susivienijimo vadovas, Visagino miesto tarybos narys Rimantas Kumpis teigia, jog Visaginas tampa pensininkų miestu. Anot pašnekovo, akivaizdu, kad stebuklas Visagine neįvyks – miestas paliktas vegetuoti.

REKLAMA

„Kalbant apie Visaginą, tai mes ir toliau ritamės nuo kalno su savomis problemomis, šiek tiek Vyriausybė mus amortizuoja, bet trupiniai tai, ką mes gauname. Sakykime, šiais metais mes gavome 30 proc. kompensaciją šilumai, kitais metais – 20 proc., dar vienais metais gausime 10 proc. Pinigine išraiška Visagino gyventojai gaus apie 9 mln. Lt per 3 metus.

Tai nėra kažkokie įspūdingi pinigai, tegul tautiečiai negalvoja, kad mes rojuje maudomės. Mums visi šitie resursai pabrango keletą kartų, ūkis nebuvo paruoštas visiems šitiems pertvarkymams, už keturių kambarių šildymą mokame 800 Lt. Ir šiandien šiluminių kilovatvalandžių gauname keletą kartų daugiau negu reikia normaliam buto apšildymui“, – dėstė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Kumpui antrino ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo socialinių pasekmių fondo ir Visagino valstybinės kalbos centro direktorė E. Čekienė.

„Niekas nepaaiškina, kodėl turint įkainius, mažesnius negu Lietuvos vidurkis, mokame tokias didžiules sumas – už tai, kad mes gauname labai daug to šilumos kiekio. Gauname tiek tų šilumos megavaitų, kad neturime, kur jų dėti – kartais tenka ir balkonus, ir langus atidaryti.

Taip, kaip kažkada Ignalinos atominė savo laiku šildė Drūkšių ežero vandenį, taip visaginiečiai savo butais šildo Visagino aplinką ir moka už tai pasakiškus pinigus“, – kalbėjo E. Čekienė.

Absoliuta Andželika LUKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų