REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė, Seimas bei savivaldybės sveikina visus Lietuvos gyventojus su Naujaisiais metais ir ne tik linki įvairių padidėjusių mokesčių, bet ir nuoširdžiai juos dovanoja. Būkite sveiki, linksmi bei turtingi.

REKLAMA
REKLAMA

Rekordai – dar ne riba

Geroji Lietuvos valdžia prieš kiekvienus Naujuosius metus prisimena savo ištikimus mokesčių mokėtojus ir pasveikina juos su šventėmis. Puikiausia dovana – didesni mokesčiai. Taip gyventojai apdovanojami ir šiemet.

REKLAMA

Nors dyzelino kainos pastarosiomis dienomis viršijo visų laikų Lietuvos rekordus (apie 4 litus už litrą), tai – tik „žiedeliai“ ir naftos produktų didmenininkų bei mažmenininkų noras pasipelnyti švenčių proga. Nuo sausio kainos didės papildomai ne tik dėl pardavėjų noro pasipelnyti, bet ir dėl išaugsiančio akcizo: jo tarifas didinamas nuo 947 iki 1043 litų už 1 tūkst. litrų. Jei akcizo padidėjimu dar nepasinaudos ir prekeiviai bei nepridės savo antkainio dalies, litras dyzelino brangs maždaug 12 centų už litrą.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai, kurie rūko, turės dar paploninti kišenes dėl rūkalų akcizų didėjimo. Tiesa, naujovė palies tik blogesnės kokybės cigarečių, pigesnių nei 7,2 lito už pakelį, mėgėjus. Jiems rūkalai brangs apie 10 centų.

Gali brangti ir spaudos leidiniai, mat Lietuvos paštas pristatymo įkainius žada didinti 40 proc.

Tikriausiai brangs ir vanduo, bet tik vilniečiams. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija po ilgo maivymosi neatsispyrė „Vilniaus vandenų“ spaudimui ir sutiko, kad šio skysčio kainos padidėtų 15 centų už kubinį metrą. Tiesa, dar savo žodį turėtų tarti ir sostinės savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepamiršta niekad

Jau gruodį dauguma Lietuvos gyventojų baisėjosi šilumos kainomis. Nuo sausio dar brangiau šildysis Utenos, Vilkaviškio, Telšių, Marijampolės, Sargėnų, Palangos, Kelmės, Biržų, Kazlų Rūdos, Alytaus, Akmenės, Tauragės, Kaišiadorių, Trakų gyventojai.

Naujametinė dovanėlė laukia ir menininkų, ūkininkų, sportininkų, dainininkų, muzikantų, žurnalistų bei kitų autorių. Jiems dar kartą didinamas „Sodros“ mokestis. Mokestis šiems žmonėms buvo didinamas ir šiemet. Nuo rytojaus duoklė – jau 40 proc. nuo pajamų. Tik ūkininkams kartelė pakelta iki 37,5 proc.

REKLAMA

Neliks nuskriausti ir pensininkai. Seimas ir jiems paruošė dovaną. Po suteiktos vilties, kad nuo sausio pagaliau bus pradėtos mokėti prieškrizinio dydžio pensijos, Seimas nusprendė: senjorams pakanka tiek, kiek gauna dabar.

Belieka priminti, kad naujametinės dovanos gyventojams įteikiamos kasmet. Štai 2009–aisiais dėl akcizų padidinimo litras benzino pabrango maždaug 48 centais, dyzelino – 25 centais, dujų – 40 centų. Smarkiai išaugo ir alkoholio bei cigarečių kainos. Apie kitų mokesčių padidinimą nebesinori nė kalbėti. Šių metų sausis vėl prasidėjo su išaugusiomis dujų, benzino kainomis. Rekordus pagerino ir elektra, ji pabrango daugiau nei trečdaliu.

REKLAMA

Žmones dar galima gręžti

Algirdas Butkevičius, Seimo opozicijos lyderis:

Be to, ką jūs išvardijote, nuo sausio dar brangs karštas vanduo tose savivaldybėse, kuriose brangs šiluma. Taip pat daug kur brangs šiukšlių išvežimas, už tai reikės mokėti net kai kurioms gyvenvietėms bei kaimams, kurie už tai niekada nemokėjo. Gyventojų pajamos sumažėjo ir toliau mažės arba laikysis tokios pat, o viskas brangsta. Blogiausia, kad visa krizės našta kraunama ant pensininkų ir neįgaliųjų pečių. Pavyzdžiui, JAV priimta: jei yra infliacija, šių žmonių išmokos indeksuojamos. O pas mus daroma taip: jei kaime žmogus turi nors lopinėlį žemės – išmokos atimamos, revizuojami bedarbiai, kurie neatsiliepia į telefonų skambučius. Kitas žingsnis bus mažinti nustatytą pajamų normą, nuo kurios skaičiuojama, ar žmogui priklauso pašalpa.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų