REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ 2010 metus užbaigė išleisdamas naują kompaktinę plokštelę „Lux caritatis“. Tai antrasis choro leidinys iš serijos „Lietuvių choro muzikos rinktinė“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak choro meno vadovo ir dirigento Vaclovo Augustino, pirmoji jų plokštelė buvo pasaulietinės lietuvių kompozitorių kūrybos apžvalga, tuo tarpu naujoji – subtilus prisilietimas prie sakralinės šiuolaikinių autorių muzikos, praneša Muzikos informacijos ir leidybos centras.

REKLAMA

Išvertus iš lotynų kalbos, „lux caritatis“ reikštų meilės šviesą, kurios vienaip ar kitaip pripildyti visi plokštelėje skambantys kūriniai. Keturi autoriai – keturi kūriniai, kuriuose kompozitoriai savitai perskaito šimtmečių nugludintą tekstą.

Algirdą Martinaitį ir Jurgitą Mieželytę įkvėpė šventaisiais paskelbtų žmonių gyvenimai, veikla ar jų pačių rašytiniai palikimai, Ramintą Šerkšnytę – XVII a. Vilniaus universiteto profesoriaus Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus poezija, o V. Augustiną – malda už mirusius ir pomirtinio gyvenimo slėpinys.

REKLAMA
REKLAMA

Choras „Jauna muzika“ susikūrė 1989 metais, o 1994 m. tapo Vilniaus miesto savivaldybės choru. 1990-1996 m. „Jauna muzika“ dalyvavo 16 tarptautinių chorų konkursų, iš jų 15 laimėjo pirmąsias vietas įvairiose kategorijose bei 6 Didžiuosius prizus (Grand Prix). 1993 m. tarptautinių chorų konkursų asociacijos rengiamose Didžiųjų prizų nugalėtojų varžytuvėse choras laimėjo aukščiausią apdovanojimą – Didįjį Europos prizą (Grand Prix Europeo).

Profesionalius muzikus vienijantis choras „Jauna muzika“ kasmet surengia daugiau nei 60 koncertų savo šalyje ir užsienyje, įrašė ne vieną lietuvių ir užsienio autorių chorinės muzikos kompaktinę plokštelę.

Nuo 1992 m. chorui vadovauja dirigentas ir kompozitorius V. Augustinas, už savo kūrybą ir veiklą pelnęs 2010 metų Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų