REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikžudysčių sąrašas netrumpėja

Praėjo lygiai metai, kai Lietuvoje, norint išsaugoti kūdikių gyvybes, pradėti steigti „gyvybės langeliai“. Statistika nedžiugina: „Akistatos“ paskaičiavimu, 2010 metais mūsų šalyje rasti nužudyti mažiausiai 7 kūdikiai – tiek, kiek ir kasmet anksčiau, kai „gyvybės langelių“ dar nebuvo. Keturis naujagimius, jau aišku, nužudė jų motinos, dėl trijų – taip teigti dar anksti.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kūdikio – tik pelenai

Bene šiurpiausia 2010-ųjų vaikžudystė įvykdyta Luknės kaime (Skuodo r.). Gruodžio viduryje Vaida U. (37 m.) namuose pagimdė kūdikį, ir šis netrukus buvo sudegintas krosnyje – manoma, įmestas pačios gimdyvės. Tai dar turi patvirtinti atliekamo tyrimo išvados, bet Skuodo rajono apylinkės prokuratūros vadovas Valdemaras Vaitekūnas „Akistatai“ teigė abejojantis, kad dar gali paaiškėti kokių nors kitokių netikėtumų.

REKLAMA

Vaidą U. leisgyvę namuose paryčiais pastebėjo sugyventinis, išvakarėse daugiau laiko praleidęs pas kaimynus, kuriems padėjo skersti kiaulę. Jis iškvietė medikus. Šiems atvykus, jokios kalbos apie gimdymą nebuvo – atrodė, apie tai nežinojo nei sugyventinis, nei du paaugliai vaikai. Pastarieji tegalėjo pasakyti, kad išvakarėse mama vienu metu ilgai tupėjusi ant kibiro.

Į ligoninę nugabenta nukraujavusi merdinti Vaida U. netrukus mirė. Medikams patvirtinus, kad pacientė mirė po ką tik įvykusio gimdymo, jos namuose imta dairytis naujagimio, bet jo nebuvo. Galiausiai policijos pareigūnai, atidarę krosnį ir išsėmę pelenus, rado sudegusio naujagimio griaučius.

REKLAMA
REKLAMA

Ar kūdikis į krosnį buvo įkištas gyvas, ar galbūt gimė nebegyvas, atsakyti greičiausiai nepavyks, nes atsakymą sunaikino ugnis, o gimdyvė savo paslaptį nusinešė į kapus.

Moters sugyventinis policiją tikino net nenutuokęs, kad jo moteris laukėsi. Tačiau netrukus kriminalistus pasiekė kalbos, esą kaimo vyrams jis buvo pasiguodęs, jog sugyventinė jį išdavusi – laukiasi kito vyro vaiko, nes pats jis esąs nevaisingas.

Taigi įvykį tiriantys teisėsaugininkai, atrodo, turės darbo aiškindamiesi, ar niekas nepadėjo sunaikinti naujagimį. Teks dar ir tyrinėti, ar ši moteris anksčiau nepadariusi panašaus nusikaltimo, nes po jos mirties kaime pradėjo sklandyti kalbos, esą velionės vaikai mokykloje prasitarę, kad jų mama naujagimio taip atsikračiusi jau ne pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariamoji – vėl nėščia

Ne mažiau klausimų turės atsakyti ir Klaipėdos teisėsaugininkai, nuo 2009-ųjų gegužės pradžios tiriantys dvynukų, rastų konteineryje, mirties aplinkybes. Anot ekspertų, vienas naujagimis gimė nebegyvas, kitas – sveikas, bet buvo uždusintas.

Teisėsaugininkai jau pasiskelbė galėsiantys netrukus ištirti šį nusikaltimą, nes Barselonoje (Ispanija) pagal Europos arešto orderį pagaliau sulaikyta pagrindinė įtariamoji – klaipėdietė Viktorija Filiponenko (25 m.).

Klaipėdos teisėsaugininkai teigia dar vasarą įsitikinę, kad būtent ji yra minėtų dvynukų motina. Kiek anksčiau policija nustatė dvynukų tėvą – palangiškį Karolį (22 m.). Jis jau davęs parodymus, geranoriškai bendravęs, jo laisvė neapribota.

REKLAMA

Kai uostamiestyje išaiškėjo šis nusikaltimas, V. Filiponenko su draugu gyveno name, prie kurio šiukšlių konteineryje ir buvo rasti negyvi dvynukai. Netrukus po to pora iš ten išsikraustė. Gerokai vėliau V. Filiponenko, pajutusi, kad ja domisi teisėsauga, išvyko iš Lietuvos.

Ispanijos policija ieškomą lietuvę gruodžio 3-iąją užklupo einančią iš vienos bibliotekos Barselonoje, kai, ne kartą miesto gatvėse žmonėms rodę ieškomosios nuotrauką, aptiko jos pėdsakus ir pradėjo sekti. Sulaikytoji jiems neatrodė nustebusi ar sutrikusi – tarsi būtų jau susitaikiusi su mintimis, jog vis tiek įklius.

REKLAMA

V. Filiponenko tuo pačiu metu ieškojo ir Rumunijos policija – kaip įtariamosios vagyste.

Šiuo metu klaipėdietė yra nėščia, gimdyti turėtų po kelių mėnesių. Ji teigė Barselonoje gyvenusi su draugu, dirbusi kokteilių bare ir sporto prekių parduotuvėje. Sulaikytoji iškart atsidūrė Madrido kalėjime.

Klaipėdos teisėsaugininkai teigė planuojantys, kad įtariamoji šioje „dvynukų byloje“ bus apklausinėjama, kai tik bus pargabenta į Lietuvą. Tik tada paaiškės, kokiomis aplinkybėmis ir dėl kokių priežasčių du naujagimiai atsidūrė šiukšlių konteineryje, kas dėl to kaltas, kodėl gimdyvė slapstėsi. Tada galbūt bus galima nupiešti ir tikslesnį vaikžudės psichologinį paveikslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirminiais duomenimis, V. Filiponenko užaugo padorioje šeimoje, buvo griežtokai auklėjama, anksti pradėjo domėtis vaikinais, anksti ištekėjo už Klaipėdoje žinomo didžėjaus, bet po metų išsiskyrė.

Priminsime, kad 2009-ųjų vasarą „dvynukų byloje“ jau buvo įtarta ir sulaikyta tauragiškė Tamara M. (43 m.), kai pareigūnai teigė pagal DNR tyrimus nustatę, jog ji – dvynukų motina. Moteris tai kategoriškai neigė. Vėliau paaiškėjo, kad pareigūnai klydo. Tamara dabar kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą ir iš valstybės reikalauja 100 000 litų moralinės žalos atlyginimo.

REKLAMA

Paliko prie ligoninės

Tik per plauką vaikžudės etiketės išvengė Jonavos gyventoja Asta L. (36 m.). Gruodžio 3-iosios vakarą ji, pajutusi, kad gimdys, nuėjo į netoli nuo savo namų esantį daugiabutį Kosmonautų gatvėje ir laiptinėje, viršutinio aukšto aikštelėje, pagimdė dukrelę.

Moteris neketino auginti savo mažylės. Po gimdymo ji susuko naujagimę į medžiagos gabalą, įdėjo į medžiaginį prekybos centro maišelį ir, nunešusi prie Jonavos ligoninės, paliko lauke, prie įėjimo į Akušerijos skyrių.

Tuo metu lauke temperatūra buvo nukritusi iki 8 laipsnių šalčio. Kūdikis galėjo mirtinai sušalti, juoba kad buvo gimęs neišnešiotas. Tačiau likimas lėmė, kad į paliktą nešulį dėmesį tuoj atkreipė viena vėlyva ligoninės lankytoja, kai maišelyje buvusi naujagimė pradėjo tyliai verkti.

REKLAMA

Į pagalbą atskubėjo medikai. Apžiūrėję mergytę, jie spėjo, kad mažylė lauke šalo apie pusvalandį. Ji tuoj buvo išvežta į Kauno medicinos universiteto klinikas.

Policija iškart pradėjo ieškoti nežmoniškai pasielgusios gimdyvės ir po kelių dienų ją rado. Vaikų turinti Asta L. prisipažino ir paaiškino, kad yra vieniša, palikta draugo, turi savo butą, turi darbą, bet uždirba nedaug, tad naujagimės negalinti auginti dėl... skurdo.

Jonaviškei pareikšti įtarimai palikus kūdikį be pagalbos, kai jo gyvybei grėsė pavojus. Už tai gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Įtariamoji, pasirašiusi pasižadėjimą niekur neišvykti, nesuimta. „Akistatos“ žiniomis, ji jau gailisi dėl savo poelgio ir jau pareiškė norą dukrelę auginti pati.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jonavos rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Elegijus Laimikis neslėpė manantis, kad šaltyje palikta naujagimė nemirė tik lemtingo atsitiktinumo dėka, todėl gimdyvei atsiimti kūdikį nebus lengva. „Kita vertus, jeigu Jonavoje būtų „gyvybės langelis“, manau, moteris būtų palikusi kūdikį jame, – sakė E. Laimikis. – Ji paliko vaikelį ne konteineryje, ne nuošalioje vietoje, o prie ligoninės. Matyt, tam, kad kūdikis būtų greitai aptiktas“.

Seimo narė Asta Baukutė, keturių vaikų motina, paspartinusi „gyvybės langelių“ steigimą Lietuvoje:

REKLAMA

Niekada nesidžiaugsiu „gyvybės langelyje“ paliktu kūdikiu. Vis dėlto tai yra daug geriau, negu palikti vaikelį kur nors šiukšlyne ar net jį nužudyti. Saugi aplinka, rūpestinga priežiūra – tai taip svarbu naujagimiui, ir „gyvybės langelyje“ vaikutis tuo apgaubiamas, jis gali toliau gyventi.

Suprantu, kad „gyvybės langeliai“ neišsaugos visų gimdytojų nenorimų ir nelaukiamų kūdikių – to nėra ir pasaulio šalyse, „gyvybės langelių erą“ pradėjusiose gerokai anksčiau už mus. Tačiau net ir viena išsaugota kūdikio gyvybė jau yra pasiekimas, leidžiantis tvirtinti, kad „gyvybės langeliai“ – ne akcija ir ne šou. Nuomonės nepakeičiau: „gyvybės langelių“ reikia kiekviename rajone, kiekvienoje gyvenvietėje.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje veikia 7 „gyvybės langeliai“. Juose iki šiol, mano žiniomis, buvo palikta 10 kūdikių. Kas gali paneigti, kad šie mažyliai būtų jau negyvi, jeigu ne „gyvybės langeliai“? Aišku, labiausiai džiugintų, kad paliktuosius netrukus atsiimtų jų tikrosios gimdyvės, nes vaikui labiausiai reikalinga motinos meilė ir šiluma. Viliuosi, kad tokia meile sugeba dalintis ir geraširdžiai įtėviai.

Tik faktai:

Pakruojo teisėsaugininkai nuo 2010-ųjų balandžio tebetiria kelių savaičių mažylio įtariamo nužudymo aplinkybes. Įtariamoji – vaikelio motina (20 m.), Lygumų miestelio gyventoja.

REKLAMA
REKLAMA

2010-ųjų gegužę Klaipėdoje, savo namuose, buvo nužudyta mėnesio amžiaus naujagimė. Teismo nuosprendžio dėl to laukia nužudytosios motina (22 m.) ir šios sugyventinis (20 m.) – būdami girti, mažylę jiedu mušė, trankė, mat ji verkė ir... trukdė miegoti.

2010-ųjų gegužę negyvo kūdikio palaikai rasti vienos šeimos, gyvenančios sodų bendrijoje prie Kauno, automobilio bagažinėje, tarp skalbinių. Gavus DNR tyrimo atsakymus, įtarimai pareikšti sutuoktinei (28 m.).

Jurbarko pareigūnai dar nebaigė tirti kūdikio, kurio palaikai 2010-ųjų rugpjūtį rasti užkasti prie vienos sodybos Graužėnų kaime, mirties aplinkybių.

Škotijoje dar nepaskelbtas teismo nuosprendis Vilkaviškio gyventojai (25 m.), 2010-ųjų balandį šioje šalyje pagimdžiusiai sūnelį ir iš karto jį uždusinusiai, o lavonėlį slėpusiai lagamine. Paaiškėjo, kad lygiai prieš metus toks pats likimas ištikęs ir šios moters naujagimę dukrelę, pagimdytą Marijampolės ligoninėje – po metų mergytės lavonėlis irgi lagamine aptiktas jų šeimos namuose Vilkaviškyje.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų