REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Fejerverkai neatsiejami nuo najametės nakties. Taip pat dažnam pasitaiko ir persivalgyti prie šventinio stalo! Tad kaip išlikti sveikam Naujųjų naktį ir kaip nesusižeisti, nusprendus paleisti fejerverkus į dangų? Visa tai šiame straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal potencialų pavojų pirotechniniai gaminiai skirstomi į keturias kategorijas:

1 kategorija: fejerverkai, kurie kelia labai nedidelį pavojų ir turi nedidelį garsinį poveikį, yra skirti vartotojams naudoti mažose uždarose teritorijose, įskaitant gyvenamąsias arba viešas patalpas, taip pat stebint žiūrovams;

REKLAMA

2 kategorija: fejerverkai, kurie kelia nedidelį pavojų, turi mažą garsinį poveikį ir yra skirti vartotojams naudoti didelėse uždarose lauko teritorijose, taip pat stebint žiūrovams;

3 kategorija: pirotechnikos gaminiai, kurie kelia nedidelį pavojų ir yra skirti naudoti specialių žinių turintiems asmenims tik didelėse atvirose lauko teritorijose, nedideliu atstumu stebint žiūrovams;

4 kategorija: fejerverkai, kurie kelia didelį pavojų ir yra skirti naudoti tik specialių žinių turintiems asmenims, plačiai žinomi pavadinimu „fejerverkai profesiniam naudojimui".

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, fejerverkus pirkite tik iš legaliai prekiaujančių ir prireikus galinčių parodyti leidimus pardavėjų. Išsirinkę prekę įsitikinkite, kad ant pakuotės yra nurodyta naudojimo instrukcija, galiojimo laikas, gamintojo arba tiekėjo  pavadinimas ir adresas.

Visada laikykitės ant gaminio esančios eksploatacijos instrukcijos.

Pirotechnikos gaminius saugoti reikia sausoje, bet vėsioje patalpoje, nes per didelė drėgmė gali pakenkti, o karštis - tapti gaisro priežastimi. Ir jokiu būdu šių gaminių nesinešiokite kišenėse. Kai kurios sudėtinės dalys gali sprogti nuo smūgio, trynimo arba įkaitimo. Tokiu atveju galimi nudegimai ir kiti sunkūs sužeidimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbu, kad fejerverkus laikytumėte vaikams neprieinamoje vietoje.

Taip pat yra draudžiama pirotechnikos gaminius  naudoti prie ligoninių, mokymo įstaigų, vaikų darželių, bažnyčių.

Be to niekada nedėkite fejerverko į stiklinį ar metalinį indą. Jei toks indas sprogs, pasklidusios skeveldros gali sužeisti ne vieną netoliese esantį žmogų.

Tik saugiai naudodami pirotechnikos gaminius galėsime džiaugsmingai sutikti Naujuosius Metus.

O dabar nuo fejerverkų prie šventinio stalo!

Persivalgymas ir su juo susiję sveikatos sutrikimai dažnai sugadina šventinę nuotaiką. Norėdami to išvengti, turėtume laikytis pagrindinio sveikos mitybos principo Nuosaikumo. Svarbu žinoti, kad net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

REKLAMA

* Blogai sukramtytas maistas, o ypač jei valgoma be saiko, yra sunkiai virškinamas. Tokiu atveju gali sutrikti skrandžio veikla, atsirasti rėmuo – tai yra skrandžio motorikos sutrikimas, pasireiškiantis diegimo jausmu, viršutinėje pilvo dalyje.

*  Lėtai kramtykite maistą, valgykite mažesnėmis porcijomis, tarp valgių stenkitės daryti pertraukėles, jų metu  atsikelkite nuo stalo ir pajudėkite, pavaikščiokite.

* Vertėtų atsisakyti ir labai riebaus, sūraus maisto. Šio patarimo reikėtų laikytis visiems, o ypač asmenims, kurie serga virškinamojo trakto ligomis bei širdies ir kraujagyslių ligomis. Riebus maistas – sunkiai virškinamas, gali paūmėti virškinamojo trakto ligos. Druska – didina kraujospūdį, todėl gali pablogėti sveikata, o tai sugadintų Naujųjų metų šventę.

* Beje, rūkymas didina „blogojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje. Jeigu  nuolatos valgoma riebiai, o valgantysis rūko – padidėja širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė.

* Reikėtų saikingai vartoti ir nemaišyti skirtingų rūšių alkoholinių gėrimų. Trumpalaikis alkoholio poveikis pasireiškia sulėtėjusia reakcija, sutrikusia koordinacija, pablogėjusiu regėjimu, todėl galimos skaudžios traumos, kurios gali sugadinti šventinę nuotaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų