REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai, norintys teikti sniego valymo paslaugas savivaldybei ar kitiems asmenims, atsižvelgdami į numatomas veiklos vykdymo aplinkybes, turi pasirinkti veiklos formą: sudaryti darbo, civilinę sutartį, arba įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą, praneša Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

REKLAMA
REKLAMA

VMI informuoja, jog sniego valymo paslaugas gyventojas gali teikti sudarydamas darbo sutartį su užsakovu, o tuo atveju jei atliekama veikla yra vykdoma nesudarius darbo sutarties ir atitinka individualios veiklos sąvoką bei turi individualios veiklos požymius (veiklai būdinga savarankiškumas ir tęstinumas), jis turi pranešti mokesčių administratoriui apie pradedamą vykdyti (vykdomą) individualią veiklą. Tuomet, kai gyventojas, pageidauja teikti vienkartinio pobūdžio atlygintiną paslaugą, individualios veiklos registruoti neprivalo, jis gali sudaryti civilinę paslaugų sutartį.

REKLAMA

„Gyventojas, pvz. ūkininkas, ketinantis savarankiškai, t.y. savo turima technika ir savo resursais (kuras, tepalai, kitos reikiamos priemonės tokiai paslaugai teikti), teikti nenuolatinio pobūdžio, t. y. tik esant poreikiui, pvz. po didelės pūgos, paslaugas savivaldybei ar kitiems asmenims už kurią atlyginama pagal atliktą darbą (t.y. nėra nustatytas pastovus užmokestis), gali pasirinkti ar registruoti šią veiklą, kaip individualią veiklą, ar vykdyti ją pagal sudaromas civilines (paslaugų) sutartis,“ – teigia VMI prie FM Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė.

VMI primena, jog pajamos, gautos vykdant individualią veiklą pagal pažymą yra apmokestinamos 5 proc. pajamų mokesčio tarifu, taip pat nuo pusės apmokestinamųjų pajamų 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) ir socialinio draudimo įmokomis (toliau – VSD), sudarius darbo sutartį – 15 proc. pajamų mokesčio tarifu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų