REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muzika nuo pat senovės padėdavo žmonėms iškęsti didžiausias nelaimes, pagyvinti įvairias progas ar tiesiog išreikšti emocijas. Pažvelkime į muzikos istoriją ir prisiminkime įsimintiniausius pusšimčio metų „perliukus“.

REKLAMA
REKLAMA

Skaitykite pirmąją, antrąją bei trečiąją dalis.

Pop muzikos dievaičių gimimas

Devintasis dešimtmetis padovanojo muzikos scenai aikštingąją Madonną ir prieš dvejus metus mirusį Michaelą Jacksoną. Šiedu turėtų būti dėkingi 1981 metais veiklą pradėjusiai muzikos televizijai „MTV“ – „nužudžiusiai radijo žvaigždes“, kaip dainavo britų grupė „The Buggles“. Ne kuo kitu, o įspūdingais vaizdo klipais Madonna bei M. Jacksonas užbūrė dešimtis tūkstančių pop muzikos gerbėjų.

REKLAMA

1958 metų Madonna negalvojo apie dainininkės karjerą. Ji nuo pat mažumės mėgo šokti: mokykloje buvo pagrindinė sirgalių šokėjų grupės narė, gavo stipendiją studijuoti šokį Mičigano universitete. Pradėjusi karjerą šokių trupėse, ji pasirodydavo ir su muzikos grupėmis, kuomet pati galiausiai, su vaikino būgininko pagalba, pradėjo muzikinę karjerą.

Jos pirmosios dainos „Everybody“ bei „Holiday“ tapo itin populiarios. Vos su pirmaisiais kūriniais Madonna užsitikrino pasaulinę šlovę.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Madonnos bendraamžio M. Jacksono kelias į muzikinį pripažinimą prasidėjo jau ankstyvoje vaikystėje. Kartu su broliais bei seserimis jis priklausė garsiajam kolektyvui „Jackson 5“. Michaelas, visų nusivylimui, iš grupės pasitraukė jau 1971 metais ir pradėjo solinę karjerą. Tačiau tik devintajame dešimtmetyje sužibėjo visam pasauliui. Žavėtasi ne tik jo dainomis, bet ir unikaliais sceniniais šokiais. Vienas jų, sukurtas video klipui „Thriller“, išlieka viena populiariausių šiuolaikinių šokių kompozicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ritmenbliuzo karalienės

Kartu su M. Jacksonu muzikos scenoje pradėjo varžytis ir jo sesuo Janet Jackson, savo dainomis užkariavusi daugelio šalių populiariausių dainų sąrašus. J. Jackson netrukus pradėta tituluoti R&B muzikos stiliaus karalaite.

Didžiausia Janet konkurente buvo laikoma Whitney Houston. Moteris po ilgos pertraukos šiuo metu bando sugrįžti į sceną, tačiau, kaip atrodo, didžiausios šlovės metai jau liko praeityje.

Besikeičianti rock muzika

Tobulėjant technologijoms pradėjo keistis ir muzikos skambesys. Grupę „R.E.M“ būtų galima pavadinti rock muzikos revoliucionieriais. Gruzijoje susikūręs kolektyvas savo klausytojus surado jau su pirmuoju kūriniu „Radio free Europe“.

REKLAMA

Tarp dešimtmečio populiariausių būtina paminėti ir „Def Leppard“ – alternatyviojo rock'o atstovus. Šie kartu su „Guns'n'roses“ bei keliais kitais kolektyvais paskatino šio muzikos stiliaus populiarėjimą. Amerikoje tuo metu pradėjo itin sparčiai steigtis įrašų kompanijų, globojančių alternatyviojo bei sunkiojo rock'o atstovus.

Elektronikos era

Būtent šį dešimtmetį pasaulis išgirdo elektroninės muzikos garsus. Muzikinės technologijos stebino ne gyvais muzikos instrumentų garsais, o negirdėtu skambesiu. Dar neseniai populiarios diskotekos su disco muzika užleido savo vietą house, techno bei kitai elektronikai.

REKLAMA

Vieni žymiausių pradininkų – vokiečių kolektyvas „Kraftwerk“, savo populiarumą bandę išsikovoti jau nuo aštuntojo dešimtmečio pradžios.

Šiuo metu prasidėjo ir naktinių klubų bumas. Laikas, kuomet gimė „didžėjai“ bei muzikos prodiuseriai. Vienas geidžiamiausių naktinių vakarėlių svečių tuomet buvo DJ Ron Hardy.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų