REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiemą Panevėžyje savo darbo vietose labiausiai šąla pardavėjos, nedidelių kavinių ir barų darbuotojai. To neišvengė ir prekybos centro „Babilonas-2“ vienos iš parduotuvių pardavėjos.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus inspektoriai, gavę signalą iš Valstybinės darbo inspekcijos Vilniuje, kad trijose Panevėžio parduotuvėse „Norfa“ šąla darbuotojai, atliko patikrinimą ir nustatė, kad patalpų temperatūra iš tiesų yra per žema.

REKLAMA

Panevėžio skyriaus vyresnioji darbo inspektorė higienai Elinga Stankūnienė sakė, kad vienoje parduotuvėje buvo tik 12–13 laipsnių šilumos, o kitose dviejose – dviem laipsniais aukštesnė.

Pagal reikalavimus, šių parduotuvių salėse turi būti 17–23 laipsniai šilumos.

Tikrintojai įpareigojo parduotuvių administraciją sudaryti darbuotojams normalias darbo sąlygas.

Toks pat nurodymas duotas ir vienos „Babilono-2“ parduotuvės savininkams.

Pasak E.Stankūnienės, parduotuvė buvo tikrinama po pie-tų, temperatūra joje jau buvo pakilusi iki 18 laipsnių šilumos. Pardavėjos skundėsi, kad ryte patalpose būna keliais laipsniais mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžiečiai darbo inspektoriai artimiausiu metu ruošiasi tikrinti kelis barus ir nedideles kavines, kurių darbuotojai pasiskundė kenčiantys šaltį.

Manoma, kad mieste ir rajone yra ir daugiau įmonių, įstaigų, kur darbuotojai dirba prastai šildomose patalpose, tačiau ne visi išdrįsta dėl to skųstis.

Dažniausi darbdavių pasiteisinimai, dėl ko jie neužtikrina reikiamos patalpų temperatūros, – nėra techninių galimybių įjungti šildytuvus, didelės šildymo kainos.

Valstybinė darbo inspekcija primena, kad šaltuoju metų laiku darbo patalpų oro temperatūra normuojama atsižvelgiant į darbo pobūdį. Kuo mažiau darbuotojui reikia fizinių jėgų atlikti darbą, tuo aukštesnė turi būti patalpų temperatūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, prekybos salės darbuotojai, siuvėjai turi dirbti patalpoje, kurios temperatūra ne žemesnė kaip 17 laipsnių šilumos. Biurų darbuotojams darbdaviai privalo užtikrinti ne žemesnę kaip 20 laipsnių šilumą.

Dirbantiesiems lauke ar nešildomose patalpose, kai oro temperatūra žemesnė kaip 10 laipsnių, darbdaviai kas pusantros valandos turi leisti daryti 10 minučių pertraukėles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų