REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio 1-osios visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, taip pat ir nevalstybinėse, įvedamas ikimokyklinuko krepšelis. Vyriausybė jau prieš savaitę patvirtino metodiką ikimokyklinio ugdymo krepšelio lėšoms švietimo įstaigose apskaičiuoti ir paskirstyti 2011-iesiems.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tokią žinią išgirdę ikimokyklinių įstaigų vadovai neploja rankomis. Pripažįstama, kad priešmokyklinukų ir mokinių krepšelis išėjo į naudą. Tačiau su darželinukais gali būti kitaip – jų ugdymas nėra privalomas, tad gąsdina dėl nelankymo ir migracijos galinčios kilti problemos. Neramios dienos ateina ir tėvams: rūpinamasi, kad įstaigų vadovų neapimtų nesveika, atžaloms pakenkti galinti konkurencija ir nebūtų perpildytos ikimokyklinukų grupės.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė „Sekundei“ patvirtino, kad tikslinė dotacija ikimokyklinuko krepšeliui yra 194,1 milijono litų. Iš tos sumos nevalstybiniams darželiams papildomai numatyta skirti 1,3 milijono litų. Vienam ikimokyklinukui, nepriklausomai nuo grupės dydžio ar vietovės, bus skiriami 2555 litai. Specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiam vaikui bus skiriamas 35 procentais didesnis krepšelis – 3450 litai per metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau parengėme ir beveik visoms savivaldybėms, ikimokyklinio ugdymo įstaigoms ir asociacijoms išsiuntėme aplinkraštį. Jame nurodytos rekomendacijos, kaip elgtis ir naudotis ikimokyklinuko krepšeliu, kaip tinkamai sudaryti įstaigos biudžetą, kad vaikai nebūtų nuskriausti ir nebūtų išlaidaujama. Kol kas nesulaukėme atsakymų, kad būtų kilę didelių nesusipratimų ar problemų“, – sakė G.Šeibokienė.

Pataria susivienyti

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė informavo, kad iš ikimokyklinuko krepšelio bus finansuojama ne mažiau kaip 20 ikimokyklinio ugdymo valandų per savaitę. Daugiau valandų gali būti finansuojama atsižvelgus į skirtingą vaikų skaičių grupėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ikimokyklinuko krepšelio sudedamosios dalys bus tokios pat, kaip ir mokinio krepšelio. Tai lėšos ikimokyklinio ugdymo priemonėms, pažintinei veiklai, auklėtojų ir kitų ugdymo procese dalyvaujančių asmenų kvalifikacijai tobulinti, informacinėms ir komunikacinėms technologijoms diegti ir naudoti.

Savivaldybės, priklausomai nuo vaikų skaičiaus, tam tikrą dalį lėšų skirs ir pedagoginėms psichologinėms tarnyboms finansuoti. 5 procentus įstaigai apskaičiuotų ikimokyklinio krepšelio lėšų Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės savo nustatyta tvarka perskirstys ikimokyklinio ugdymo prieinamumui užtikrinti ir ugdymo formų įvairovei įgyvendinti. Apskaičiuota, kad šįmet šalyje liko nepatenkinta apie 20 tūkstančių paraiškų priimti vaikus į darželius. Todėl naujoms ikimokyklinėms grupėms steigti 2011-aisiais Švietimo ir mokslo ministerija iš savo asignavimų skirs 5,4 milijono litų.

REKLAMA

Kad ikimokyklinių įstaigų vadovams būtų lengviau susitvarkyti su krepšeliu, G.Šeibokienė pataria bendradarbiauti su savivaldybių atstovais: „Būtina kartu aptarti principus ir kriterijus, pagal kokią tvarką pinigai pasieks įstaigas, kaip teks už išlaidas atsiskaityti. Patariu pačioms įstaigoms, jei nori būti išgirstos, susivienyti ir aktyviau teikti pasiūlymus. Pavyzdžiui, vieningai pareikšti, reikia grąžinti ar ne pinigus, jeigu vaikas ilgai serga ir darželio nelanko.“

Bus steigiami privatūs

G.Šeibokienės tikinimu, tėvams nereikėtų nerimauti, kad pinigų siekiančios įstaigos ims netinkamai konkuruoti tarpusavyje ar bus perpildytos darželinukų grupės. Esą higienos normos numato, kad ikimokyklinukų grupėse neturėtų būti daugiau nei dvidešimt 3–6 metų vaikų, ir tai yra griežtai kontroliuojama.

REKLAMA

„Tačiau gali būti, kad dėl ikimokyklinukų krepšelio bus steigiama daugiau privačių darželių. O mes privataus sektoriaus plėtojimąsi tik sveikiname. Tėveliai dėl to veikiausiai tik išloš: privatūs darželiai gali pasiūlyti patogesnį darbo grafiką, atsiras daugiau pasirinkimo galimybių. Nes dabar daugelis tėvų, ypač didžiuosiuose miestuose, džiaugiasi vietą savo atžalai darželyje gavę“, – sakė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė.

Panevėžio savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vyriausioji specialistė Irena Vaitelienė „Sekundę“ informavo, kad miesto švietimo ir mokslo įstaigų krepšeliui bus skiriama 73 milijonai 563 tūkstančiai litų. Iš jų 11 milijonų 610,5 tūkstančio litų – ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų krepšeliui. Iš viso Panevėžyje yra 4339 ikimokyklinio amžiaus vaikai, iš jų – 52, turintys specialius poreikius, ir 168 – specialaus ugdymo grupių auklėtiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas apie nesklandumus įstaigų vadovai nepranešė. Manau, kad ikimokyklinukų krepšeliu visi patenkinti. Sutinku, kad kiekviena naujovė gali sukelti problemų. Bet juk jau turime patirties su priešmokyklinukų krepšeliu, galime ja puikiai pasinaudoti“, – tvirtino I.Vaitelienė.

Vers tobulėti

Vyriausioji specialistė patikino, kad įstaigų vadovai neturėtų nerimauti dėl didelės ikimokyklinio amžiaus vaikų migracijos bei krepšelio pinigų grąžinimo. Pagal metodiką ir biudžeto įstatymą, krepšelis perskirstomas tik rugsėjo 1 d. Esą taip turėtų būti ir kitais metais, tad neaiškumų nekils.

REKLAMA

I.Vaitelienė patarė ir mažųjų panevėžiečių tėveliams nesijaudinti dėl perpildytų grupių: „Abejoju, kad grupės būtų perpildytos. Galbūt tai aktualiau Vilniuje ar Kaune, o Panevėžyje ir taip yra nemažai laisvų vietų darželiuose.“ Panevėžio lopšelio-darželio „Rugelis“ direktorė Jūratė Lekštienė teigė įžvelgianti ir gerąją, ir blogąją ikimokyklinukų krepšelio įsteigimo pusę. Esą puiku, kad iš anksto garantuojamas tam tikras finansavimas, tačiau gąsdina nesveika konkurencija.

„Aš esu už gerąją konkurenciją, tokią, kuri verčia tobulėti ir yra patiems vaikučiams naudinga. Nieko gero nebus, jei tarpusavyje imsime konkuruoti nekultūringai, vieni prie kitų darželių vartų stovėsime ir žarstysime kritiką. Norisi tikėti, kad įstaigų vadovai atsikratys savų principų ir stengsis dėl vaikučių – kad jų nebijotų tėveliai palikti, kad jie būtų gerai prižiūrėti. O privačių darželių steigimas manęs nebaugina. Jei jie bus geresni, nei savivaldybių, tik pasidžiaugsiu. Galbūt tokia konkurencija tik paskatins valstybinius darželius dar labiau stengtis keistis į gera, pavyzdžiui, bus labiau susirūpinta renovacija“, – kalbėjo lopšelio-darželio direktorė.

J.Lekštienės tikinimu, dėl vaikų gerovės neturėtų būti perpildytos ir grupės: „Mūsų lopšelyje-darželyje yra 8 grupės, jas lanko po 18 vaikučių. Dar turime 7 laisvas vietas rezervavę tam tikriems nenumatytiems atvejams – jei kam staiga prireiktų atvesti savo atžalą. Vis dėlto esu įsitikinusi, kad ir 20 vaikučių grupėje jau yra per daug – geriausia, jeigu jų būtų apie 16. Vienai auklėtojai su padėjėja visų sužiūrėti tikrai nėra lengva – juk mažylius reikia dar ir ugdyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų