REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į korupcijos skandalus klimpstančioms Šiaulių daugiabučių namų bendrijoms toliau byra valdiški pinigai. Už paramą bendrijoms mūru stoja Šiaulių miesto vicemerė Daiva Matonienė, puikiai žinanti, su kuo valgoma bendrijos pirmininko duona.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybė bendrijoms remti skyrė 60 tūkst. litų. Savivaldybės koridoriuose jau kalbama ir apie tai, kad bendrijų valdomų daugiabučių namų stogus taip pat reikėtų perdengti mokesčių mokėtojų pinigais.

REKLAMA

Skandale – partijos šešėlis

Valdžios dosnumas mažų mažiausiai įtartinas. Ypač žinant, kad į korupcijos skandalą, apraizgiusį bendrijas, Būsto ir urbanistinės plėtros agentūrą bei statybų firmas, yra įsipainioję ir partiniai veikėjai ar jų bičiuliai.

Pietiniame Šiaulių mikrorajone esančio Aido g. 3-iojo daugiabučio renovacijos procesas šių metų pradžioje parklupdė partijos „Tvarka ir teisingumas“ narę, Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Šiaulių padalinio vyresniąją specialistę Birutę Jankauskienę.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučių namų modernizavimą visoje Šiaulių apskrityje administravusiai tarnautojai pateikti įtarimai dėl galimo kyšininkavimo. Šį ikiteisminį tyrimą atliekančių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnų duomenimis, būstų renovacijos administratorė galėjo savanaudiškai siekti, kad visus su namo modernizavimu susijusius darbų etapus laimėtų tik jai parankūs asmenys.

Statybų bendrovės “RV statyba„ direktorius Ričardas Adomaitis, Šiauliuose vadinamas liberaldemokratų bičiuliu, pagal tą pačią bylą įtariamas papirkimu. Tačiau šios „smulkmenos“ nekliudo „Tvarkos ir teisingumo“ partijai atstovaujančiai Šiaulių miesto vicemerei D.Matonienei likti viena iš aktyviausių bendrijų globėjų Šiauliuose. Ir agituoti už naujų bendrijų steigimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp įtariamųjų – dvi pirmininkės

Į STT Šiaulių valdybos pareigūnų radarus pakliuvęs renovacijos traukinys puškuoti dėl įtarimų pradėjo šių metų sausį.

Pareigūnai, atliekantys didelio masto ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos administruojant ir vykdant daugiabučių namų modernizavimo programą visoje Šiaulių apskrityje, įtarimus dėl galimai nusikalstamų veikų vykdant renovaciją pateikė 4 juridiniams ir 19 fizinių asmenų.

Tarp įtariamųjų –  ir dviejų Šiaulių miesto daugiabučių bendrijų pirmininkės. Aido g. 3-iojo devynaukščio bendrijos pirmininkė Silverija Vincenta Bielskienė įtariama vykdant namo modernizavimą galimai priėmusi kyšį iš suinteresuoto renovacijos proceso dalyvio.

REKLAMA

STT tyrėjų dėmesio sulaukė ir Tilžės g. 26-ojo dvylikaaukščio bendrijos pirmininkės Jolitos Kaupienės veikla per šio namo renovacijos procesą. Moteriai pagal šią bylą taip pat pateikti įtarimai dėl galimo kyšininkavimo.

- Ar parama bendrijoms  – vicemerės Daivos Matonienės iniciatyva? - pasiteiravo „Respublika“ Šiaulių miesto mero Genadijaus Mikšio.

- Daiva Matonienė šią iniciatyvą palaiko, bet sprendimą skirti bendrijoms paramą priėmė taryba. Tai bendrijų paramos programa, o ne atskira iniciatyva Kadangi truputį turėjome pinigų, tai ir skyrėme lėšų. O Daiva Matonienė, aišku, su bendrijomis dirba, todėl galima sakyti, kad ir iniciatyvą rodo.

REKLAMA

- Teko girdėti, kad bendrijoms skirta parama –  didžiulis jūsų nuopelnas? - perklausė „Respublika“ Šiaulių vicemerės D.Matonienės.

- Na, nelabai mano, tai daugiau bendras nuopelnas. Aš tik kuruoju, nes esu daugiabučių namų modernizavimo problemoms spręsti Šiauliuose darbo grupės pirmininkė. Ir tikrai labai aktyviai dirbu su bendrijomis, su daugiabučiais, bet dėl šito skyrimo visų laurų nenorėčiau prisiimti, nes tai būtų neteisinga. Tai yra bendras sprendimas ir ne mano netgi iniciatyva.

- O kieno iniciatyva?

- Žinokite, aš dabar nežinau, iš kur kilęs tas iniciatyvumas, bet iš tikro rėmimo reikia daugiau ir aš tikrai palaikiau šitą sprendimą. Dabar, dėliojant 2011 metų biudžetą, vėl yra numatyta skirti 40 tūkstančių litų. Tai tikrai bandysime ieškoti galimybių skirti daugiau. Yra 21 paraiška sutvarkyti probleminius stogus. Pagal paraiškas, kiek yra pateikta, bendrijoms reikia 650 tūkstančių litų daliniam remontui atlikti, inžinerijos tinklams ir stogams sutvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl kai kurioms bendrijoms akivaizdžiai klimpstant į korupcijos skandalus jūs ir toliau aktyviai agituojate už bendrijas?

- Už bendrijas? Aš iš tikrųjų, žinokite, nežinau - tas korupcijos skandalas, čia teisėsauga turi pasakyti. Aš į tą reikalą visiškai nesiveliu. Teisėsauga turi pasakyti, kas kalti ir kas ten ką yra padarę. Bet šiaip iš principo, kalbant apie daugiabučių namų būklę, jūs žinote, kokia ten yra situacija. Namai nesutvarkyti. Su bendrijomis kalbamės ir diskutuojame, kad jei namo nerenovuoja, tai jie patys bent jau kaupimo lėšomis turi pasirūpinti.

REKLAMA

Kaip daugelis mūsų daugiabučių namų - vienais metais šildymo sistemą pasitvarko, kitais metais laiptinių langus pasikeičia. Kad tuos namus reikia tvarkyti, faktas. Ir dabar, sakykime, jei čia korupcijos skandalas ir dėl to nereikėtų daryti darbų, tai būtų nusikaltimas. Nes tie namai yra baisios būklės. Mes esame atlikę šilumos sąnaudų analizę ir ji atskleidė, kad renovuotuose namuose sutaupoma 60-70 procentų šilumos sąnaudų. Kaip ekonomistė aš matau ir valstybės neūkiškumą, nes taip mažai skiriama dėmesio. Visi tik kalba deklaracijomis, o iš tikrųjų paramos toms pačioms bendrijoms yra labai mažai. Taisykles keičia kas du tris mėnesius, o daugiabučių namų gyventojai gyvena tikrai nekokiomis sąlygomis.

- Ar jūs arba jūsų atstovaujama partija turite kokių nors interesų renovacijos srityje?

- Neturime jokių interesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų