REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus valdžiai nusibodo grafitų piešėjai. Kai miesto savivaldybės tarybos narys Algis Ramanauskas-Greitai socialiniame tinkle paskelbė vieno įkyriausių miestų grafitų piešėjų, pasirašančio „Solomon“, medžioklę, netrukus sujudo ir likusieji valdininkai. Visai neseniai miesto gatvėse pasirodė plakatai, raginantys duoti atkirtį vandalams.

REKLAMA
REKLAMA

„... Neterliosi Vilniaus mūrų!“ rašoma Vilniaus miesto savivaldybės užsakytuose plakatuose. „Vilnieti, duok atkirtį vandalams!“ – raginama toliau. O plakate vaizduojamas geležinis vilkas, laužiantis ranką, kurioje – purškiamų dažų balionėlis.

REKLAMA

Valdininkai tikina, kad užuot kovoję su visame mieste išplitusiomis teplionėmis, jie galėtų sienų valymui naudojamus pinigus išleisti naujoms pramogų aikštelėms, darželiams, parkams ir taip toliau. Pasak jų, situacija mieste tampa nevaldoma, mat vadinamųjų „tagų“ atsiranda ne tik ant pastatų sienų, bet ir ant bažnyčių, paminklų, į paveldo sąrašus įtrauktų saugomų pastatų.

Tačiau ne vienas praeivis, pastebėjęs daugelyje stendų iškabintą ryškų plakatą, spėjo pasipiktinti reklama. „Ar tai nėra tiesioginis smurto skatinimas?“ – klausė Balsas.lt redakcijai paskambinęs skaitytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Reklaminis stendas (Balsas.lt/Ruslanas Kondratjevas)Reklaminis stendas (Balsas.lt/Ruslanas Kondratjevas)

Smurtinės priemonės neefektyvios

Psichoterapeutas Olegas Lapinas, išgirdęs apie Vilniaus savivaldybės užsakytą socialinę reklamą, teigė, kad smurtas neišvengiamas, jei prasideda kova, o tokie plakatai – kvietimas kovai. „Tai nėra visai nekaltas dalykas, nes bet kokia kova dažniausiai būna susijusi su smurtu. Smurtinės priemonės niekuomet nebuvo efektyvios“, – aiškino jis.

Pasak O. Lapino, grafitai piešiami tada, kai niekas nemato, ir jų piešimas toli gražu nereiškia kvietimo visuomenei stoti į kovą su piešėjais. „Jie tai daro norėdami išreikšti save“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot psichoterapeuto, paskelbusi raginimą duoti atkirtį vandalams, savivaldybė ėmė spręsti grafitų piešimo problemą „ne iš tos pusės“. „Tikrasis problemos sprendimas būtų parkų įrengimas grafitų piešėjams. Panašiai buvo sprendžiama riedlentininkų Katedros aikštėje problema. Buvo tiesiog juokinga stebėti, kaip policininkai laksto paskui berniukus ant riedlenčių, o parkas, esantis Kudirkos aikštėje, buvo paprasčiausiai perpildytas“, – pasakojo O. Lapinas. Jo žodžiais, išvydus tokius plakatus kai kuriems kils dar didesnis azartas paišyti ant miesto pastatų sienų.

REKLAMA

„Labai paprastas pavyzdys: vieni žmonės pakelia šiukšlę, o kiti – pakabina raštelį „Čia nešiukšlinti“. Šiuo atveju paprasčiau būtų vaikams įrengti specialias vietas, o galbūt – gabiausius samdyti dailinti miestų pastatų sienoms, kas daroma Vakarų šalyse“, – aiškino jis.

Reklaminis stendas (Balsas.lt/Ruslanas Kondratjevas)Reklaminis stendas (Balsas.lt/Ruslanas Kondratjevas)

Atviras skatinimas smurtauti

Lietuvos komunikacijos agentūrų asociacijos (KOMAA) valdybos pirmininkas Gintaras Šeputis, išvydęs savivaldybės skatinimus stoti į kovą prieš grafitų piešėjus, tvirtino, kad tokia reklama nėra etiška.

REKLAMA

„Kad ir kaip mums visiems nepatiktų grafitų piešėjai, šis stendas kviečia duoti atkirtį vizualiai demonstruodamas sulaužytą ranką, o tai – jau atviras skatinimas smurtauti, kas pažeidžia Reklamos Etikos Kodeksą. Prierašas po šauktuku pabaigto sakinio „Pastebėjęs terlių, skambink 112“ – problemos tikrai nesprendžia. Vilniaus savivaldybė turėtų nutraukti neetiškos reklamos viešinimą“, – pabrėžė G. Šeputis.

Plakatas paveikus ir teigiamas

Papildyta 17.53. Vilniaus miesto savivaldybės atstovai tvirtina nieko blogo šioje reklamoje nematantys. „Labai džiaugiamės, kad didžioji visuomenės dalis supranta simbolius, metaforas ir alegorijas. Visuose tinklalapiuose daugiau nei pusė komentarų yra pritariantys ir, dar džiugiau, kad nors kartą ginantys Savivaldybę“, – tvirtinama Savivaldybės atsakyme raštu. Anot miesto valdžios atstovų, daugiau nei pusė komentatorių giria plakatą ir tvirtina, kad jis yra paveikus ir teigiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ką sakytų tiems, kurie tikina, kad toks plakatas yra atviras kvietimas smurtauti, Savivaldybės atstovai atrašė: „Manome, kad tai priekabiavimas ir poza, noras prieštarauti, ginti savo draugus tepliotojus arba save pačius. Juokinga, kai rašoma, kad labai baisus dalykas plakate yra kraujas. O kaip multiplikaciniai filmai vaikams, kur yra šaudomasi, tykšta kraujas, guli lavonai? O kaip po Vilnių „važinėjanti“ miuziklo „Svynis Todas“ reklama, kur iš mėsmalės lenda smegenys ar iš pyragaičio kyšo žmogaus pirštukai?“ – retoriškai klausė miesto valdžios atstovai.

Balsas.lt primena, kad jei pastebėjote eismo nelaimę, įdomų įvykį ar tiesiog pamatėte kažką, kuo norėtumėte pasidalyti su kitais Balsas.lt skaitytojais, galite atsiųsti savo nuotrauką ar žinią naudodami šią formą./a>

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų