REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Maskvos teismas dėl antro kaltinimų rinkinio pirmadienį ryte pradėjo skelbti nuosprendį buvusiam oligarchui Michailui Chodorkovskiui.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs „Jukos“ lyderis Michailas Chodorkovskis ir buvęs „Menatepo“ vadovas Platonas Lebedevas pripažinti kaltais. Kaip praneša „Interfaks“, apie tai kalbama nuosprendyje, kurį pradėjo skelbti pirmininkaujantis teisėjas Viktoras Danilkinas.

REKLAMA

(Papildyta 11:10) ITAR-TASS praneša, kad jie pripažinti kaltais dėl naftos vogimo iš gavybos kompanijų ir nusikalstamu būdu gautų pinigų legalizavimo.

Chamovnikų teisme skelbiama, kad verslininkai „vogė svetimą turtą, naudodamiesi savo tarnybine padėtimi“.

M. Chodorkovskis ir P. Lebedevas kaltinami 218 milijonų tonų naftos vagyste. Nuosprendyje skelbiama, kad teisiamieji plovė iš naftos vagystės gautus pinigus, sudarydami naftos realizacijos sandorius užsienyje ir vidinėje rinkoje. Sandoriai buvo sudaromi taip, kad atrodytų teisėti.

REKLAMA
REKLAMA

„RIA Novosti“ praneša, kad kaltinamieji taip pat pripažinti organizacinės grupės, kuri vykdė nusikaltimus Rusijos naftos komplekse, vadovais. Nuosprendyje sakoma, kad didžioji dalis pinigų buvo nukreipta į asmeninės kaltinamųjų gerovės kūrimą, o mažoji dalis skirta naftos gavybos ir perdirbimo kompanijoms, kad „ir toliau būtų sudarytos palankios sąlygos vagystėms“.

Iškart po nuosprendžio paskelbimo žiniasklaida buvo pašalinta iš teismo salės. Tuo pat metu buvo nutraukta tiesioginė posėdžio transliacija internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu teisėjas Danilkinas skaito dėstomąją nuosprendžio dalį, kurios paskelbimas užims daugiausiai laiko. Vėliau bus paskelbta rezoliucinė dalis.

Prieš posėdžio pradžią priešais Chamovnikų teismo rūmus susirinko žmonės, palaikantys M. Chodorkovskį. Pranešama, kad milicija jau sulaikė vienuolika žmonių, kurie su savimi atsinešė plakatus ir atsisakė juos patraukti, kai to pareikalavo teisėsaugininkai.

Taip pat „Interfaks“ praneša, kad dėl „Tomskneft-VMK“ akcijų vagystės baudžiamoji byla buvo nutraukta. Nutraukimo priežastimi tapo senaties termino pasibaigimas.

REKLAMA

Kaltinančioji pusė paprašė skirti M. Chodorkovskiui ir P. Lebedevui keturiolika metų laisvės atėmimo.

Kaip primena BBC, M. Chodorkovskis, kuris šiuo metu jau atlieka aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę už vengimą mokėti mokesčius ir apgavystes, kaltinamas pinigų plovimu ir jų pasisavinimu.

Buvusio naftos magnato rėmėjai teigia, kad ši byla yra politiškai motyvuota.

Jei bus pripažintas kaltu, 47 metų M. Chodorkovskis, kuris į laisvę turėjo išeiti jau kitais metais, už grotų gali likti iki 2017 metų.

Dabar buvęs „Jukos“ vadovas kaltinamas šimtų milijonų tonų naftos vagyste iš „Jukos“ 1998-2003 metais. Vyras kaltinimus vadina nesąmone.

Anot M. Chodorkovskio, valstybė, kuri griauna pačias geriausias šalies kompanijas ir pasitiki tik biurokratais ir slaptosiomis tarnybomis, yra ligota valstybė.











REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų