REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdos nebūtų Kalėdomis be Jėzaus gimimo istorijos. Kūdikį pagimdžiusį tvarte, Marija jį suvystė vystyklais ir paguldė ėdžiose. Tokiu laiku, matyt, simboliška kalbėti apie žmogučius, ką tik išvydusius šį pasaulį. Ypač tuos, kuriems dėl vienų ar kitų priežasčių, deja, neatsiranda vietos gimdytojų širdyse.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepageidaujamiems vaikučiams galėsime padėti mes“, – sako Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Danguolė Jazepčikienė. Artimiausiu metu Daugų g. 7 bus atidarytas gyvybės langelis.

REKLAMA

„Pamestiems“ vaikučiams priglausti skirta vieta baigiama kurti viename kūdikių namų korpuse. Per keletą mėnesių arčiau gatvės esančiame koridoriuje įrengtas specialus langas su iš lauko atidaroma varčia.

Bet kuriuo paros metu čia atėjusi motina ar kitas artimasis atsisakomą naujagimį galės saugiai paguldyti į pastato viduje esantį lopšį. Jame atsiradus kūdikiui, judesio daviklis signalą perduos budinčiam personalui.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip „Alytaus gidui“ pasakojo ūkio dalies darbuotojo Juozas Sinkevičius, gyvybės langelio patalpoms skirto koridoriaus dalis bus atskirta stumdoma sienele.

Pasak specialisto, taip bus padaryta dėl to, kad vaikelio atsisakantys jaustų kuo mažesnę psichologinę įtampą ir šį ne itin malonų gyvenimo apsisprendimą atliktų niekieno nestebimi.

Mažiau stebėtojų, nuošalesnė aplinka buvo viena svarbiausių priežasčių, kodėl gyvybės langelį buvo nuspręsta įrengti ne ligoninės, kaip daugelyje kitų Lietuvos miestų, o kūdikių namų teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Asmeniškai aš už tai, kad jeigu vaikučio atsisakoma, jis būtų atnešamas ne per langą, o duris. Mūsų darbuotojai sutiks kiekvieną ir be jokių papildomų klausimų priims gyvybę, kurios globos tėvai, deja, atsisako“, – įsitikinusi Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovė D. Jazepčikienė.

Direktorės teigimu, koks bebūtų reikalingas, gyvybės langelis – kraštutinė priemonė. Ji nepalyginamai geresnė už mažylio pradanginimą, tačiau, jeigu tėvai kada nors apsigalvoja, kūdikėlį palikusieji gyvybės langelyje, jį gali susigrąžinti tik teigiamo DNR testo atveju. Vaikelį atidavus civilizuotesnėmis formomis, tėvystė yra paliudijama perdavimo dokumentais.

REKLAMA

Gruodį Alytaus miesto savivaldybei perduotuose kūdikių namuose gyvena per 60 mažylių – daugiausia berniukai ir kiek daugiau nei trečdalis mergaičių. Šie vaikučiai atvykę iš Alytaus miesto, krašto ir tolesnių rajonų.

Gyvybės langelis, kurį Alytuje tikimasi atidaryti artimiausiu metu, jau veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų