REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su Aleksandru Lukašenka, kuris vėl išrinktas Baltarusijos prezidentu, nebegali būti „normalių santykių“ po to, kas įvyko Minske.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią nuomonę išsakė Vokietijos, Švedijos, Lenkijos ir Čekijos užsienio reikalų ministrai straipsnyje, išspausdintame Paryžiaus laikraštyje „International Herald Tribune“. „Po to, kas įvyko Baltarusijoje po prezidento rinkimų praėjusį sekmadienį, Europos Sąjunga su Aleksandru Lukašenka negali turėti normalių santykių, kaip anksčiau“, – tvirtina ministrai.

REKLAMA

Kaip teigiama straipsnyje, ministrai matė tam tikrą pažangą A. Lukašenkos ketinimuose. „Pastaraisiais mėnesiais didėjo viltis, kad jo žodžius galima priimti rimtai. Jis užtikrino, kad pakvies tarptautinius stebėtojus, ir tą pažadą įvykdė. Jis kalbėjo apie didesnės laisvės suteikimą opozicijai priešrinkiminės kampanijos metu, ir mes iš tiesų pamatėme tam tikrą pažangą šia linkme“, – pažymima straipsnyje.

Minėtų šalių ministrai primena, kad ES buvo sustabdžiusi kai kurių Minskui skirtų sankcijų galiojimą. Briuselyje netgi prabilta apie galimą ekonominę paramą Baltarusijai. „Bet po to viskas pasikeitė“, – konstatuoja ministrai. Nepriklausomi stebėtojai balsų skaičiavimo rezultatus pusėje rinkiminių apylinkių įvertino kaip „blogus arba labai blogus“. O po opozicijos mitingo išvaikymo Minske gruodžio 19 d. vakare tolimesnis bendradarbiavimas su A. Lukašenka „yra tuščias jėgų eikvojimas ir laiko gaišatis“. „Jis pasirinko savo kelią, ir šis pasirinkimas prieštarauja visa kam, ką gina Europos Sąjunga“, – apibendrino ministrai.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ir Europos Sąjunga pareiškė, kad ketina peržiūrėti santykius su Baltarusija. Valdininkai pareiškė apie tokį ketinimą po šiurkštaus neramumų nuslopinimo Minske prezidento rinkimų metu gruodžio 19 dieną. „Rinkimai ir po jų sekę įvykiai yra apgailėtinas žingsnis atgal kelyje į Baltarusijos demokratinį valdymą ir žmogaus teisių gerbimą. Baltarusijos žmonės nusipelno geresnės dalios. Būtent tokiame kontekste mes vertinsime Baltarusijos vyriausybės veiksmus sprendžiant susiklosčiusią situaciją ir atsižvelgsime į įvykių raidą peržiūrėdami mūsų santykius“, – sakoma bendrame JAV Valstybės sekretorės Hillary Clinton ir ES užsienio reikalų ministrės Katerin Ashton bendrame pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos Centrinė rinkimų komisija (CRK) oficialiai paskelbė, kad A. Lukašenka yra vėl išrinktas šalies prezidentu. CRK patvirtino, kad A. Lukašenka surinko 79,65 proc. balsų susumavus gruodžio 19 dieną vykusių rinkimų rezultatus. Vienintelis oficialus skundas, gautas iš vieno opozicijos kandidato į prezidentus, buvo atmestas.

Vienintelis iš pretendentų į Baltarusijos prezidento postą – Baltarusijos liaudies fronto kandidatas Grigorijus Kostusevas – perdavė skundą CRK, kuriame reikalaujama pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais. Dauguma kitų pretendentų tokios galimybės neturėjo. Buvę kandidatai Vladimiras Niekliajevas, Andriejus Sanikovas, Vitalijus Rymaševskis, Nikolajus Statkievičius ir Aleksiejus Michalievičius buvo sulaikyti vykstant protesto akcijai prieš rinkimų falsifikavimą gruodžio 19 dieną ir dabar laikomi KGB tardymo izoliatoriuje. Akcijos organizatoriams iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį „masinės riaušės“. Maksimali bausmė pagal šį straipsnį – iki 15 metų laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų