REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metų pabaiga artėja ir danų investicinis bankas „Saxo Bank“ išpublikavo kasmetines prognozes artėjantiems metams. Jos dar vadinamos „šokiruojančiomis“, nes strateginė banko grupė stengiasi įspėti investuotojus apie pavojingiausias, kitąmet galinčias įvykti katastrofas.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtent šias katastrofas stengiamės numatyti, tikėdamiesi, kad jos vis dėlto neįvyks,“ – rašoma išplatintame pranešime. Šiemet „Saxo Bank“ ekspertai mąsto apie dolerio likimą, naftos kainą bei pirmąkart prognozių istorijoje kalba apie Rusiją.

REKLAMA

1. JAV Kongresas blokuos Beno Bernankės pasiūlytą trečiąjį kiekybinį skatinimą.

2. „Apple“ nusipirks „Facebook“

3. Dolerio indeksas pasieks 100

4. JAV 30-ies metų trumpalaikių valstybinių įsipareigojimų pajamingumas sumažės iki 3 proc.

5. Australijos dolerio kursas svaro sterlingo atžvilgiu nukris 25 proc.

6. Naftos kaina staigiai pakils, tačiau vėliau nukris trečdaliu

7. Gamtinių dujų kaina išaugs 50 proc.

8. Dėl valiutų karų aukso kaina išaugs iki 1800 dolerių už unciją

9. S&P500 fiksuos istorinį maksimumą

10. Rusijos RTS indeksas pasieks 2500 lygį

 

1. JAV Kongresas blokuos Beno Bernankės pasiūlytą trečiąjį kiekybinį skatinimą.

Artėjant 2011-ų metų antrajai pusei politikai ir mokslininkai vis dažniau kalbės apie tai, kad būtent JAV Centrinis Bankas kaltas dėl gyvenamojo būsto rinkos ir skolų krizių JAV. Tuo metu stambūs šalies bankai vėl atsidurs sudėtingoje padėtyje: jų mokumui grėsmę kels nekokybiški ipotekos portfeliai. JAV centrinio banko vadovas Benas Bernanke susitiks su Federalinio Atviros Rinkos Komiteto (FOMC ) nariais, kad praneštų apie ketinimus eilinį kartą gelbėti bankus ir vyriausybę. Tiesa, tikėtina, kad Kongresas gali nebesuteikti centriam bankui galimybės pasididinti savo balanso, o tai savo ruožtu gali reikšti, kad bankas praras dvigubą užimtumo ir infliacijos mandatą.

REKLAMA
REKLAMA

2. „Apple“ nusipirks „Facebook“

Kaip pasielgtumėte, jei norėtumėte tapti elektroninių ir mobilių įrenginių rinkos lyderiu, tačiau jums trūktų pakankamo buvimo socialiniuose tinkluose? O jei visam tam dar turte 51 mlrd. dolerių? Jūs pirksite „Facebook“ – visų socialinių tinklų lyderį. Sharespost.com vertinimu, „Facebook“ vertė yra 43 mlrd. dolerių. Generalinis „Apple“ direktorius Styvas Jobsas prasitarė, kad kompanija tarėsi su „Facebook“ dėl bendradarbiavimo galimybių, tačiau pasitarimai baigėsi nesėkme. S.Jobso teigimu, „Facebook“ pasiūlė netinkamas sąlygas. „Web 2.0 Summit konferencijoje „Facebook“ įkūrėjas Markas Zukenberas pakvietė „Apple“ neskubėti planuoti „Ping“ ir „Facebook“ integravimo. Tiesa, S. Jobsas gali nusipirkti ir visą „Facebook“ – tai labiau, nei logiška. Socialinis tinklas nekonkuruoja su „Appple“ ir „nepasuoja“ prieš „Google“, kuris tapo S. Jobso priešu numeris vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Dolerio indeksas pasieks 100

Kurį laiką ekonomikos augimo trajektorija 2011-aisiais daugumoje Europos šalių atrodys palanki visur, išskyrus Europą ir Japoniją. Tačiau staiga kils prolemos Kinijoje, kur naujas 12-asis penkerių metų planas, turėjęs pagerinti pramoninį ir statybų aktyvumą bei vartojimą, nesuveiks. Turint mintyje tai, kad, dėl politikos pakeitimo, Kinijos pramoninė bazė augs vis lėčiau ir lėčiau arba visai nebeaugs, šalys, kurių ekonomikos priklauso nuo Kinijos paklausos, gali rimtai nukentėti. Tai lems ryškų pasaulinį aukštos rizikos aktyvų paklausos mažėjimą, o turint mintyje tai, kad Japonijos ekonomika turi rimtų sunkumų, o euro zonoje ir toliau klestės chaosas, Amerikos doleris jau nebeatrodys toks prastas sumanymas, kaip anksčiau. Požiūris keisis ir dėl to, kad rinka aktyviai pardavinės valiutą metų pradžioje. Trumpų pozicijų mažėjimas 2011-ų metų trečiojo ketvirčio pabaigoje lems, kad dolerio indeksas išaugs 25 proc. ir pasieks 100.

REKLAMA

4. JAV 30-ies metų trumpalaikių valstybinių įsipareigojimų pajamingumas nukris iki 3 proc.

Dolerio devalvacijos politika, prasidėjusi per 2010-ų metų valiutų karus, verčia besivystančias rinkas naudoti laisvus dolerius valstybinių iždo obligacijų pirkimui. Veikiant infliacijos tempų lėtėjimui, JAV ekonomika balansuoja prie „japonizacijos“ krašto. JAV centrinio banko kiekybinio skatinimo priemonės nepasiekė nieko gero, tik palengvino Amerikos bankų balansus. Mokesčių mokėtojai sulaukė tik akcijų kainų kilimo. Be to, visaverčiam ekonomikos atsigavimui nepakanka stimulų. O kur dar euro zona, kur ECB, ES ir TVF negali susidoroti su PIIGS grupės šalių problemomis, kas verčia susirūpinusius investuotojus dėti pinigus į saugius „dėdės Semo“ aktyvus. Antroje 2010 metų pusėje pozityvių JAV nuotaikų padaugėjo, tačiau 2011-aisiais jos dings ir 30-ies metų trumpalaikių valstybinių įsipareigojimų pajamingumas nukris iki 3 proc.

REKLAMA

5. Australijos dolerio kursas svaro sterlingo atžvilgiu nukris 25 proc.

Britai grįžta prie senų vertybių: daugiau dirba, daugiau taupo. Ir štai 2011-aisiais netikėtai prasideda stiprus atsigavimas ir „dietos“ besilaikanti šalis meta iššūkį skeptikams. Rinkos pajaus priešpriešą Didžiajai Britanijai, nes visi tikiėjosi, kad ekonomikos augimo tempai sulėtės dėl šalies premjero Davido Camerono išlaidų karpymo veiksmų. Tačiau karpymas neturės įtakos vartotojų nuotaikai ir Britų ekonomika antroje 2011-ų metų pusėje atsigaus bei taps augimo lydere Europoje.

Iš kitos pusės, Australija išgyvens kritimą, kadangi Kinija vis stipriau spaus stabdžių pedalą, kad suvaldytų infliaciją. Prie to prisidės ir Australijos NT rinka, kuri geriausiu atveju sulauks suvaržymų, o blogiausiu primins burbulą, kuris tuoj sprogs. Visa tai lems AUDGBP kurso kritimą 25 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų