REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atėjus šaltajam sezonui daug kalbama apie tai, kaip nesusirgti. Bet ką daryti kai pajuntate, kad šaltukas jau ėmė kutenti gerklę ar vis dažniau prisireikia vienkartinių nosinių?

REKLAMA
REKLAMA

Įprasti būdai kovoti su peršalimu – žolelių arbata, šilto sultinio puodelis, kojų mirkymas karštoje vonelėje. Tačiau tai – dar tikrai ne visi metodai, kurie padeda efektyviai nuvaryti šalin besibeldžiančią į duris ligą.

REKLAMA

Šie 5 būdai papildys jūsų žinomų priemonių arsenalą ir leis pabėgti nuo peršalimo vos pajutus pirmuosius jo simptomus.

1. Pasivaikščiokite greitu žingsniu. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog pasivaikščiojimas greitu žingsniu ne tik sušildo kūną, bet ir stiprina imuninę sistemą. Tik jokiu būdu nebėkite – jei eikvosite per daug jėgų, jei jausite, kad judėti jums sunku, liga tik dar labiau jus prigriebs. Tiesa, pajutus rimtesnius peršalimo požymius, kai kamuoja ne tik varvanti nosis ar perštinti gerklė, bet ir pakilo kūno temperatūra, krečia drebulys, svaigsta galva – verčiau tučtuojau lįskite po šilta antklode.

REKLAMA
REKLAMA

2. Nepersistenkite šnypšdami nosį. Kai nosis užsikimšusi, tuo pat metu šnypščiant per abi šnerves galima gleivių kamštį ne išpūsti, o nustumti gilyn, į sinusus, tai skatins infekcijos vystymąsi. Todėl nepamirškite reguliariai praplauti nosies gleivinės purškiamu jūros druskos tirpalu, o šnypščiant nosį daryti tai per du kartus: iš pradžių pro vieną šnervę, paskui – pro kitą.

3. Eikite į sauną. Moksliniai tyrimai parodė, kad šiltas, drėgnas oras suteikia kūnui tą patį detoksikuojantį efektą, kaip ir padidintas skysčių kiekis racione jums susirgus. Taigi karšta pirtis padės greičiau išprašyti peršalimą pro duris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Išgerkite ko nors karšto ir vaisinio. Vaisiai – patikimas ginklas nuo įvairių ligų. Pasirodo, puodelis karštų vaisių (geriausia – obuolių arba juodųjų serbentų) sulčių malšina tokius simptomus, kaip tekanti nosis, kosulys, gerklės skausmas, užkimimas. Kol kas tyrinėjama, ar esama kitų karštų gėrimų, kurie nenusileistų savo efektyvumu natūralioms karštoms sultims.

5. Daugiau pipiriukų! Manoma, kad raudonieji čili pipirai, kuriuose, be kitų peršalimą įveikti padedančių medžiagų, ypač gausu vitamino C, malšina peršalimo simptomus ir padeda ligą įveikti greičiau. Kiti imunitetą stiprinantys produktai – jogurtas, ciberžolė, česnakas, raudonėlis, žalioji arbata, moliūgai.

Galiausiai dar vienas paprastas patarimas: išsimiegokite. Nustatyta, kad žmonės, kuriems nuolat stinga miego, peršalimo ligomis serga kur kas dažniau už prisiekusius miegalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų