REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie tai, ką gardaus rengia artėjančių švenčių stalui, pasakoja žinomi Lietuvos žmonės. Parlamento vadovė Irena Degutienė ruošdama Kūčių vakarienę nė kiek neprimena griežtos politikės, valdančios viso Seimo darbą. O ir gausiai šeimynai ji verda paprastą, bet gardų, kvapnų patiekalą - miško grybų auseles.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkė Irena Degutienė šventinio Kūčių stalo neįsivaizduoja be tradicinių šeimos virtinių su grybų įdaru.

REKLAMA

“Prie Kūčių ir Kalėdų stalo susirenkame visa šeima, - “Brigitai„ sakė I.Degutienė. - Stengiamės pamiršti kasdieninius rūpesčius ir džiaugtis šia galimybe pabūti kartu, džiaugtis sėkmėmis ir pasiekimais. Žinoma, nemažai laiko atima ir pasirengimas tradicinei Kūčių vakarienei ir Kalėdų pietums, kuriuos sunkiai įsivaizduoju be visų tradicinių patiekalų, o ypač - be mūsų šeimoje tradicinių virtinių su grybų įdaru - džiovintų grybų “auselių“. Šį receptą siūlau ir jums„.

REKLAMA
REKLAMA

Jums reikės:

Tešlai, tokiai, kaip ir koldūnams:

miltų,

kiaušinio,

vandens,

druskos,

šlakelio aliejaus.

Įdarui:

1 l džiovintų miško grybų,

svogūnų.

Išmirkytus vandenyje grybus, kartu su visu skysčiu sudedame į užvirusį vandenį. Įmetame nedidelį svogūną, druskos bei pipirų. Viską kiek paverdame ir kiaurasamčiu nukošiame grybus, juos atvėsiname. Vandens, kuriame virė grybai, neišpilkite.

Atvėsusius grybus smulkiai supjaustome (arba sumalame mėsmale, tačiau pjaustyti grybai suteikia įdarui ypatingą skonį). Imame porą didesnių svogūnų ar mažiau - pagal skonį. Juos smulkiai supjaustome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus (o dar gardžiau - dėti gabalėlį sviesto) ir apkepame svogūną, kol gražiai pagels. Pagardiname druska, pipirais. Tuomet suberiame susmulkintus grybus ir dar pakepame maišydami. Rekomenduoju paragauti ir pagardinti įdarą druska ar pipirais (jei trūktų). Paliekame įdarą ataušti.

Iškočiojame tešlą, stikline ar puodeliu įspaudžiame paplotėlius, ant kurių dedame įdaro, perlenkiame pusiau, suspaudžiame kraštelius ir pirštais susukame paplotėlių kraštelius “virvele“ ir suformuojame “auseles„. Žinoma, kiekvienas gali šiuos paplotėlius formuoti pagal savo skonį, taip, kaip atrodo gražiau.

REKLAMA

“Auseles“ dedame ant miltais pabarstyto padėklo, pridengiame drobe, (kad nesudžiūtų (jei planuojate užtrukti ilgiau ir ruošiatės virti kiek vėliau, tuomet rekomenduočiau drobę sudrėkinti).

Užverdame nuo mirkytų grybų likusį viralą ir sudedame “auseles„. Kai “auselės“ iškyla, dar paverdame kelias minutes.

Į dubenėlius kiaurasamčiu dedame “auseles„, užpilame sultinio, kuriame jie virė, ir pagardiname grietine.

Skanaus!

Žilvino Žvagulio močiutės kanapinė

Dainininkas Žilvinas Žvagulis pripažįsta savo gėdą: jis, tikras žemaitis, o gardžiosios kanapinės jau nemokėtų paruošti Kūčių vakarienei. Tačiau Žilvinas prisimena, kai šį aromatingą, o svarbiausia - labai paprastą - patiekalą ruošdavo jo šviesaus atminimo močiutė Justina iš mamos pusės.

REKLAMA

Žemaitė nuo Salantų savo šeimyną dar spėjo išmokyti sukti kastinį, o kanapinės receptas jau nukeliavo užmarštin. Tačiau Žilvinas, jei dar spės turguje gauti “deficito“ - kanapių sėklų, būtinai pradžiugins artimuosius gražiausią metų vakarą. Gana brangias kanapes galima pakeisti linų sėmenimis, kurių taip pat yra turguje (parduodamos vaistinėse - nelabai skanios), bet kanapių užkandis yra kur kas aromatingesnis.

Jums reikės:

2-3 stiklinių kanapių sėklų,

1 didelės svogūno galvos.

Kanapių sėklas lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Sumalkite kavamale iki vidutinio rupumo. Į keptuvėje įkaitintą mažą šlakelį aliejaus sumeskite smulkiai pjaustytą svogūną. Apskrudinkite iki aukso spalvos ir suberkite maltas kanapes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal skonį įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų ar žaliųjų pipirų. Kaitinkite masę ne ilgai, bet nuolat ir kruopščiai maišydamos. Taip pat galima paruošti ir linų sėmenis. Į kanapinę skaniausia dažyti karštą virtą bulvę su lupena, o užkąsti būtina naminiais stipriai raugintais kopūstais.

Mėgstantiems skaičiuoti Kūčių patiekalus ar turintiems nedaug pinigų šiai šventei, kanapinė gali iškart atstoti net tris valgius, mat būtų įskaičiuotos ir bulvės bei kopūstai.

Ramunės Kurienės “sundokai„

Trijų dukrų mamai televizijos laidų vedėjai Ramunei Kurienei ruoštis šventėms padeda vidurinė dukra, kuri mėgsta kepti pyragus, sausainius. Ramunės šaknys Dzūkijoje, o jos vyras - žemaitis, tad šeimos valgiaraštyje yra ir dzūkiškų, ir žemaitiškų valgių. Burnoje tirpstančius kūčiukus paprastai kepa Ramunės mama, tad parduotuvėse jų niekada neperka. O Kūčių stalo šeima neįsivaizduoja be dzūkiškų “sundokų“.

REKLAMA

Jums reikės:

4 silkių filė,

3 virtų morkų,

3 virtų burokų,

1 galvutės svogūno.

Supjaustytą svogūną lengvai pakepinkite, burokus, morkas ir silkes supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į vieną špižinį indą, užpilkite aliejaus, išmaišykite ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite 20 minučių.

Janina Lapinskaitė  keps “kugelį„

Kino režisierių Janinos Lapinskaitės ir Algimanto Puipos šeima paprastai Kalėdas švęsdavo savo sodyboje Švenčionių rajone. “Šiemet viskas priklauso nuo Dievulio, tiksliau, nuo sniego. Ko gero, teks likti Vilniuje ir ruošti kuklų šventinį stalą, nes nežinia, ar iš Klaipėdos atkaks sūnaus šeimyna su anūkėle. Bet per Kalėdas tiesiog būtina ką nors prisiminti iš vaikystės laikų. Pamenu, kad mūsų namuose tą dieną dažniausiai būdavo kepama kimšta antis.

REKLAMA

Jums reikės:

1 didelės anties,

100 g rūkytų lašinukų,

bulvių tarkių,

šiek tiek burokine tarka tarkuotų morkų,

kmynų, svogūnų,

stiklinės grietinės,

druskos, pipirų, mairūno.

Išdarinėtą antį įtrinkite druska, sumaišyta su pipirais, svogūnais ir mairūnu. Bulves sutarkuokite ir sumaišykite su smulkiai supjaustytais lašinukais, pabarstykite druska. Tada įdarą sudėkite į antį, užsiūkite ir dėkite į skardą, užpilkite trupučiu vandens, šalia galite padėti ir kelis obuolius, ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol gražiai paruduos. Kepant reikia apšlakstyti tuo pačiu sultiniu, kuriame kepa. Baigdamos kepti, užpilkite grietinės ir dar kiek pakepkite. Į stalą patiekite su keptais obuoliais, užbarsčiusios kmynų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų