REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismui perduota jau aštuntoji šiais metais byla dėl Lietuvos partizanų fizinio sunaikinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet tai jau aštuntoji nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų baudžiamoji byla, kurią prokurorai perdavė teismams, rašoma Generalinės prokuratūros tinklapyje.

REKLAMA

Pilietis V. J. P., gimęs 1931 metais,kaltinamas tuo, jog būdamas pasipriešinimo sovietų okupacinei valdžiai dalyviu – Lietuvos partizanu (slapyvardis „Klajūnas“) sutiko bendradarbiauti su sovietų okupacinės valdžios represine Lietuvos SSR valstybės saugumo ministerijos struktūra bei vykdyti jos nurodymus. Sutikimą bendradarbiauti jis davė 1952 m. vasario 28 d., kai buvo suimtas saugumo agentų – smogikų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, V. J. P. žinojo šios sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pagrindinį tikslą – fiziškai sunaikinti ir suimti dalį Lietuvos gyventojų, kurie priešinosi sovietų okupacinei valdžiai, t. y. Lietuvos partizanus ir jų ryšininkus (rėmėjus). Nuo 1952 m. iki 1965 m., būdamas minėto saugumo užverbuotu agentu (agentūrinis slapyvardis „Kairys“), V. J. P. veikė pagal iš anksto sudarytą ir patvirtintą veiksmų planą, kartu su kitais agentu vykdė šios sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros nurodymus – fiziškai naikino ir suiminėjo Lietuvos gyventojus. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras nurodo, kad agentai – smogikai apsimesdami partizanais, operacijų metu dangstydavosi tariamais partizaniškais slapyvardžiais.

REKLAMA
REKLAMA

30 puslapių kaltinamasis aktas inkriminuoja V.J. P. nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 99 straipsnyje (genocidas).

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Valstybės saugumo departamentas.

„Galimybės ištirti ir išaiškint tokius nusikaltimus, o tuo labiau patraukti dar gyvus kaltininkus baudžiamojon atsakomybėn – yra labai atsakingas ir sudėtingas darbas. Šiemet tai jau aštuntoji tokio pobūdžio byla ir tai didžiausias tokių bylų skaičius per paskutinį dešimtmetį“, – džiaugiasi užbaigtu ikiteisminiu tyrimu Generalinės prokuratūros prokuroras Alvydas Valiukevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų