REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pratęsė Lietuvos banko valdybos pirmininko Reinoldijaus Šarkino įgaliojimus iki balandžio 15 dienos. Už balsavo 57 Seimo nariai, prieš – 8, o 28 susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA

Dekretą, kuriuo paveda R. Šarkinui ir toliau dirbti, kol bus paskirtas naujas banko valdybos pirmininkas, yra pasirašiusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA

Vyriausiasis Prezidentės patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas teigė, kad tokį sprendimą lėmė Seime dar nepriimtos Lietuvos banko įstatymo pataisos, keičiančios valdybos pirmininko atlyginimą ir valdybos narių kadencijos trukmę.

Agonijos pratęsimas

“Tvarkos ir teisingumo„ frakcijos Seima narys Egidijus Klumbys teigė, kad R. Šarkino įgaliojimų pratęsimas yra agonijos pratęsimas.

“Prisiminkime, kas buvo pats ramiausias krizės metu, o gi R. Šarkinas. Ar jūs girdėjote čia atėjusį banko pirmininką, kuris pasakytų Seimui, kad negalime sutvarkyti komercinių bankų siautėjimo? Buvo absoliuti tyla. Susidarė vaizdas, kad tai kas vyksta Lietuvoje yra normalus dalykas. Prisiminkime milijardus, kurie iškeliavo į motininius bankus, ne be LB žinios. Atsiranda aiškus faktorius, kas yra labai kaltas dėl to, kad Lietuvoje yra tokia finansinė situacija ir įvyko tokia krizė“, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Gali pakeisti pavaduotojas

Krikščionių partijos frakcijos narys Mantas Varaška teigė, kad laikinai, kol bus išrinktas naujas LB valdybos pirmininkas, jo pareigas gali eiti vienas iš pavaduotojų.

“LB įstatymas numato, kad valdybos pirmininko pavaduotojas gali eiti jo pareigas, kai pirmininko nėra. Tai reiškia, kai ir jo įgaliojimai pasibaigę„, - teigė jis.

Anot M. Varaškos, nei šalies Konstitucija, nei LB, nei Prezidento įstatymai, nei Seimo statutas nenumato įgaliojimų pratęstimo galimybės ar laikino pareigų ėjimo. “Kodėl vis dėlto mes negalime tokiu keliu, kaip siūlo D. Grybauskaitė? Sukurtume negerą precedentą. Po pusmečio gali atsirasti prašymų kitiems aukštiems pareigūnams pratęsti įgaliojimus. Ką tada darysime?“ – klausė jis.

R. Šarkinas Lietuvos banko valdybai vadovauja jau penkioliktus metus, arba trečią kadenciją iš eilės. Tačiau tai galėtų daryti ir toliau, nes įstatymas kadencijų skaičiaus neriboja. Jo kadencija baigiasi kitąmet vasario mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų