REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas vakar bene aštuntą kartą per dvejus metus pakeitė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą. Iki šiol jis buvo “tobulinamas" vien tik mažinant išmokas ir griežtinant jų skyrimo tvarką, bet šįkart įstatymas tapo truputį palankesnis vaikus auginantiems tėvams.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo Naujųjų metų dėl vieno kito per nėštumo ir gimdymo atostogas uždirbto lito iš mamų nebus atimama visa pašalpa. Parlamentarai vakar nusprendė, kad jei asmuo tėvystės ar motinystės pašalpos mokėjimo laikotarpiu turės pajamų, kurios yra mažesnės už gaunamą pašalpą, jam bus mokamas šios pašalpos ir atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas. Pašalpa nebus mokama tik tuo atveju, jei gautos papildomos pajamos bus už ją didesnės.

REKLAMA

Seimas taip pat balsavo už įstatymo pataisą, kad vaiko auginimo pašalpa nebūtų mažinama, jei jį auginanti mama arba tėtis gaus autorinį atlyginimą už darbą, kurį atliko dar iki prasidedant vaiko priežiūros atostogoms.

Iki šiol daugelis tėvų skųsdavosi, kad pajamos pagal autorines sutartis ateina kur kas vėliau nei atliekami darbai, tad pašalpos mažinamos nepagrįstai. Parlamentarai pritarė, kad nuo kitų metų visa motinystės išmoka būtų mokama ir tuomet, jei autorinė sutartis pasirašyta iki vaiko priežiūros atostogų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas pataisė ir dar neįsigaliojusią įstatymo nuostatą, kad nuo kitų metų liepos 1 d. pajamos motinystės (tėvystės) pašalpos dydžiui nustatyti bus skaičiuojamos už 24 mėn. iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios. Nuspręsta, kad ir po 2011 m. liepos 1 d. būsimos motinystės išmokos dydį lems 12 kalendorinių mėnesių laikotarpis.

Ši pataisa turėtų pradžiuginti jaunas mamas, kurios dirbti pradėjo neseniai –mat taikant tokį pajamų skaičiavimo būdą jų pašalpos bus didesnės, nei skaičiuojant už 24 mėn., kai jos dar nedirbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuo kitų metų liepos 1-osios keičiasi išmokų dydžiai tėvams, apsisprendusiems auginti vaiką vienus ar dvejus metus: auginsiantys tik metus gaus 100 proc. gauto atyginimo dydžio pašalpas, o jei nuspręs auginti mažylį dvejus metus, pirmaisiais gaus 70, o antraisiais tik 40 proc. buvusio atlyginimo. Tačiau antraisiais vaiko priežiūros atostogų metais išmokos nebus mažinamos, jei tėvai užsidirbs papildomų pajamų.

Ką žmonės galvoja apie gimstamumą skatinančią valdžios politiką?

Eglė –31 m. vilnietė:

Valstybė ne tik neskatina gimdyti vaikų, bet dar ir apgauna mamas. Pažadama viena, o paskui neįvykdoma, nes politikai ima ir pakeičia įstatymus. Pavyzdžiui, mano motinystės pašalpa sumažėjo ne 10 proc., kaip buvo skelbiama viešai, iš solidarumo krizei, o visais 50 proc. Todėl, kad visų pirma nustatė maksimalią ribą, o kai mažino 10 proc. nuo tos ribos, realus sumažėjimas išėjo beveik per pusę. Esu įsipareigojusi bankams ir kai pasitikėdama valstybės pažadais išėjau auginti vaiko, likau apgauta. O bankai jokių nuolaidų nedaro.

REKLAMA

Galiu pasakyti, kad gimdyti vaikus skatina šeima ir geras vyras. Tiktai. O ne valstybė.

Jūratė –32 m. vilnietė:

Lietuvoje sąlygos auginti vaikus yra idealios. Pavyzdžiui, Amerikoje gimus vaikui mamai suteikiamos tik 2 savaitės atostogų. O mes turime galimybę dvejus metus auginti savo vaikelį. Didesnė ar mažesnė ta pašalpa, ne tiek ir svarbu. Svarbiausia, kad galima būti su vaiku, kol jis užauga pakankamai didelis, kad galėtum leisti į darželį arba, jei yra galimybės, pasisamdyti auklę. Man kartais atrodo, kad viskas pas mus per daug politizuota –nei dėl motinystės pašalpų, nei dėl pensijų patys žmonės tiek nesiskundžia, kiek šaukia politikai, neva ginantys pensininkus arba mamas.

REKLAMA

Izabelė –30 m. vilnietė:

Nesu pakankamai įsigilinusi, bet manau, kad valdžios politika vaikų gimdyti neskatina. Maniškiam daugiau nei dveji, tai pašalpos dydis man jau neaktualus. Bet mūsų nepriima į darželį. Nėra laisvų vietų. Reikės ieškotis privataus darželio arba auklės. Bet vėliau, nes į darbą dar negrįžtu –dirbau nekilnojamojo turto srityje, ir kol kas rinkoje sudėtinga padėtis. Tad renkuosi verčiau paauginti vaiką. Daug pažįstamų, atidavusių vaikus į darželį ir grįžusių į darbą, skundžiasi, kad vaikai dažnai serga ir tenka samdytis auklę. Mat imti ligos pašalpą ir finansiškai neapsimoka, ir darbdaviai dažnai labai neigiamai žiūri į mamas, kurios vaikams susirgus ima nedarbingumo pažymėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renata –40 m. vilnietė:

Mano dukrai jau 9 metai. Kai ji gimė, niekas jokių motinystės pašalpų nemokėjo. Sunku, aišku, buvo, bet kažkaip išaugo. Juk vaikus gimdome ne dėl pašalpų. Nors dabar, regis, dėl šitos krizės žmonės labai pagalvoja, kaip reikės užauginti tą vaikelį. O jeigu neteksi darbo? Ir įstatymai keičiasi vos ne kas mėnesį. Pamenu, paskutinį kartą pakeitė, kad tėvams galima rinktis –jei iki metų auginsi vaiką, gausi 100 proc. atlyginimo, o jei iki dvejų –mažiau. Bet iš kur žmogus žinosi, kaip bus po metų – ar bus darbo vieta, ar vaikelis bus sveikas, ar pavyks rasti darželį. Labai liūdna, kai pagalvoji apie pačią šalį, kad mes visi senstame, o vaikų gimsta mažiau ir jaunimas masiškai emigruoja.

Alia ZINKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų