REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikus auginantiems tėvams pašalpa nebus mažinama dėl atlygio, jei darbas pagal autorinę sutartį buvo atliktas iki atostogų. Tai numatyta trečiadienį Seime priimtoms Ligos ir motinystės įstatymo pataisoms.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo įstatymu nuo kitų metų sausio 1-osios įtvirtinta galimybė gauti motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpas, nepaisant turimų draudžiamųjų pajamų, jei jos gautos už darbą pagal autorines sutartis, atliktą iki pirmosios atitinkamų atostogų dienos (nėštumo ir gimdymo, tėvystės arba vaiko priežiūros).

REKLAMA

Taip pat sudaroma galimybė gauti dalį motinystės (nėštumo ir gimdymo atostogų metu) ar tėvystės (tėveliams - iki vaikui sukankant vienam mėnesiui) pašalpos, kai šios pašalpos gavimo laikotarpiu gaunamos draudžiamosios pajamos. Šiuo metu, nepriklausomai nuo gautų pajamų dydžio, šios išmokos yra nemokamos. Pagal pataisas, jei apdraustasis tėvystės ar motinystės pašalpos mokėjimo laikotarpiu turės pajamų, kurių dydis mažesnis už tėvystės ar motinystės pašalpą, jam mokamas šios pašalpos ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas. Jei atlygis didesnis - pašalpa už tą mėnesį nebūtų mokama.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad tokiu atveju vaikus auginantys tėvai aktyviau dalyvaus visuomeniniame, moksliniame, kultūriniame valstybės gyvenime, nebijodami skelbti savo darbų, taip palaikys profesinius ryšius ir tuo pačiu nesibaimins prarasti dalies savo pajamų.

Be to, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlymu buvo atsisakyta nuo 2011 m. liepos 1 d. turinčio įsigalioti kompensuojamojo uždarbio skaičiavimo iš 24 kalendorinių mėnesių ir paliekamas 12 mėnesių minimalus laikotarpis. Tai būtų palankiau jaunoms, dar didelio darbo stažo neturinčioms moterims, ketinančioms susilaukti vaiko.

Šiems įstatymų pakeitimams dar turi pritarti šalies Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų