REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų 2011 metų pirmajam ketvirčiui suteiks iki 980 mln. litų paskolą „Sodrai„, iš kurios biudžeto mokamos pensijos, ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpos, nedarbo išmokos.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi 2011 m. planuojamos „Sodros“ biudžeto išlaidos bus 3 mlrd. 329 mln. litų didesnės nei pajamos, ši paskola reikalinga finansuoti „Sodros„ biudžeto deficitą, siekiant laiku vykdyti įsipareigojimus visiems socialinio draudimo išmokų gavėjams.

REKLAMA

Paskola suteikiama iki 2020 m. gruodžio 20 d. už 4,911 proc. metinę palūkanų normą. Ji bus pradedama grąžinti nuo 2018 m. sausio 20 d. ir grąžinama lygiomis dalimis kiekvieną mėnesį.

Anot Vyriausybė spaudos tarnybos, pastarųjų metų „Sodros“ biudžeto deficitas padidėjo dėl ekonomikos augimo laikotarpiu prisiimtų įsipareigojimų, kurie gerokai padidino „Sodros„ biudžeto išlaidas. Atsiradęs neatitikimas tarp pajamų ir išlaidų finansuojamas skolintomis lėšomis, kadangi sukauptas rezervas buvo išnaudotas dar ekonomikos augimo laikotarpiu. 2008 metų pradžioje „Sodros“ sukauptas beveik 1 mlrd. litų rezervas buvo išleistas per metus net kelis kartus didinant socialinio draudimo išmokas, todėl 2008 metų pabaigoje „Sodros„ biudžetas buvo deficitinis - deficitas sudarė 1,2 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šimašius: pritarti skolinimui „Sodrai“ tampa vis sunkiau

Nuolatiniai paskolų teikimai „Sodrai„ įgriso teisingumo ministrui Remigijui Šimašiui, kuris atvirai sako, kad tokius sprendimus palaikyti darosi vis sunkiau, ir reikalauja pasiūlymų dėl ilgalaikių sisteminių sprendimų.

„Vyriausybei dirbant jau dvejus metus kas ketvirtį priiminėti sprendimus dėl to, kad „Sodrai“ reikia visą laiką skolinti iš mokesčių mokėtojų tam, kad būtų subalansuotos įmokos ir išlaidos, yra gana neadekvatu. Kaip ministras pasakiau, kad vis sunkiau yra ryžtis palaikyti paskolas, nors suprantu, kad jos būtinos, kai galutinio apsisprendimo dėl „Sodros„ ir pensijų sistemos ateities dar neturime“, - sakė R. Šimašius trečiadienį po Vyriausybės posėdžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė pažymėjo, kad trečiadienį Ministrų Kabineto priimtas nutarimas suteikti paskolą „Sodrai„ atitinka priimtą biudžetą, o diskusijos dėl ilgalaikių sprendimų turėtų ilgai nesitęsti.

„Vyriausybė elgtųsi keistai, jei pateikusi tokį projektą nuspręstų nefinansuoti deficito. Manau, kad diskusijos turėtų ilgai nesitęsti ir kitų metų pavasarį turėtų būti jau aiškūs ir teisiniai sprendimai“, - sakė I. Šimonytė.

Pasak teisingumo ministro, po Naujųjų metų jau pirmuosiuose Vyriausybės pasitarimuose yra laukiama socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko konkrečių pasiūlymų dėl ilgalaikių sprendimų, o per du žiemos mėnesius viliamasi sudėlioti ir galutinius taškus.

REKLAMA

Pasak finansų ministrės, šios dienos „Sodros“ problemas lėmė prasidėjus krizei, sumenkus pajamoms priimti nepamatuoti sprendimai dėl išlaidų.

„Šiuo metu deficitas yra labai didelis, bet tai yra daugiau trumpalaikis - šių, kitų, dar kitų metų klausimas. Bet reikėtų galvoti apie „Sodrą“ dvidešimties, trisdešimties metų perspektyvoje, kada ne ciklinis susvyravimas, o būtent demografijos veiksnių poveikis bus daug daugiau juntamas. Būtent dėl to sprendimų reikia dabar„, - aiškino I. Šimonytė.

Tuo tarpu dabar glaistant susidariusias problemas Vyriausybė iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų 2011 metų pirmajam ketvirčiui suteikė 980 mln. litų paskolą “Sodrai„, iš kurios biudžeto mokamos pensijos, ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpos, nedarbo išmokos.

REKLAMA

Kadangi 2011 m. planuojamos „Sodros“ biudžeto išlaidos bus 3 mlrd. 329 mln. litų didesnės nei pajamos, ši paskola reikalinga finansuoti „Sodros„ biudžeto deficitą, siekiant laiku vykdyti įsipareigojimus visiems socialinio draudimo išmokų gavėjams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas yra užsiminęs apie tai, kad „Sodrai“ galėtų būti teikiamos beprocentės paskolos, tuo tarpu finansų ministrė aiškina, kad „Sodrai„ skolinanti valstybė pati nesiskolina be palūkanų.

„Aš suprantu ministro požiūrį, bet kadangi valstybė nesiskolina be procentų, tai nėra labai didelio skirtumo, kurioje kišenėje tie procentai atsispindi“, - sakė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrė paaiškino, jog „Sodrai„ kas ketvirtį skolinama dėl to, kad būtų galima stebėti situaciją ir priimti reikalingus sprendimus.

„Stebime situaciją ir, pavyzdžiui, šiemet „Sodros“ pajamos buvo vykdomos geriau nei patvirtinta biudžete, mes norime turėti galimybę peržiūrėti situaciją ir skolinti, kiek faktiškai reikia„, - sakė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų