REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprasti Lietuvos gyventojai visi be išimties tvirtina šiemet kalėdinėms dovanėlėms skirsiantys daug mažiau pinigų nei visada. Tai – sunkmečio pasekmė. O štai politikai – parlamentarai, europarlamentarai, merai ir t. t. –gali leisti sau netaupyti. Jie krizės nejaučia.

REKLAMA
REKLAMA

Pustuštis dovanų maišas

Prieššventinis Kaunas ūžia it bičių avilys. Miestiečiai zuja nuo parduotuvės prie parduotuvės –mat laiko pasirūpinti kalėdinėmis dovanomis liko jau nedaug. Kiekvienas nori suteikti artimiesiems šiek tiek džiaugsmo, nesvarbu, kad šįmet tam gali skirti gerokai mažiau pinigų negu prieš kelerius metus.

REKLAMA

Aštuoniasdešimtmetė kaunietė Ona vaikams ir anūkams šiemet nepirks jokių kalėdinių dovanėlių. “Prisakyta nieko nepirkt – pačiai atvažiuot, geriausia dovana bus, – savo artimaisiais didžiuojasi moteris. – „Ir taip, sakė, visą gyvenimą pridovanojai visko. Taigi šiemet dovanoms neišleisiu nė lito. Pensijas sumažino, nori nenori turi taupyti.„

Nors ir anksčiau Ona sakė per daug neišlaidaudavusi. Šeimos nariams dažniausiai dovanodavusi savo rankomis numegztas pirštines, kojinaites. Tik siūlų pirkdavo. “Visi būdavo labai patenkinti“, –šypsosi ji.

REKLAMA
REKLAMA

Kineziterapeute anksčiau dirbusi Eugenija irgi negali pasigirti didele pensija –jos dovanėlės artimiesiems šiemet bus kaip niekad kuklios. “Ankstesniais metais daugiau pinigų įstengdavau tam skirti, bet šiemet –niekaip„, –prisipažįsta ji. Tačiau be dovanų artimųjų sakė tikrai nepaliksianti. O prie kuklių dovanėlių esą labai tinka ir gerumo, meilės, linkėjimų puokštė.

Sunkmetis gerokai pakeitė ir kaunietės Irenos šeimos ilgametes Kalėdų tradicijas.

„Anksčiau, būdavo, kiekvienas nuo savęs visiems šeimos nariams po atskirą dovanėlę paruošdavom, –prisimena ji. –Šiemet –kitaip. Traukėme burtus, džiaugsimės viena vienintele dovanėle. Nieko nepadarysi, sunkus metas, reikia susispausti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irena išdavė, kad ji išsitraukė lapelį su žento vardu. „Chalatą nupirkau už 50 litų„, –atvirauja ji ir prisipažįsta, kad anksčiau dovanoms išleisdavo keliskart didesnes sumas.

Dovydas gyvena ir dirba Anglijoje, į Kauną sugrįžo trumpų kalėdinių atostogų. Aišku, ir dovanėlių artimiesiems parvežė. “Bet tikrai jos ne tokios didelės kaip ankstesniais metais, –nė nebando slėpti vaikinas. – Brangių nepirkau –tik visokių smulkmenų, suvenyrų. Ir jie kainuoja. Bet kaip grįši be dovanų. Tiesa, šįmet tik šeimos narius jomis pradžiuginsiu“. Girdi, sunkmetis ne tik Lietuvoje –ir Anglijoje jaučiamas.

REKLAMA

Tuo tarpu medicinos atstovė Aušrinė kalėdinėms dovanėlėms žada išleisti panašią sumą kaip ir pernai ar užpernai. Ji mintyse suskaičiavo, kad reikės septynių dovanėlių. Vaikams ir suaugusiesiems. “Maždaug tūkstančio litų, tikiuosi, joms visiškai užteks„, –jau apsisprendusi Aušrinė.

Šventes švęsti paprasta

Politikams, ypač Seimo nariams, paprasta gyventi. Paprasta ir šventes švęsti: bent jau nereikia sukti galvos, kaip sutaupyti perkant dovanas. Parlamentarams algos prieš krizę buvo padidintos, o vėliau jų dydis įšaldytas. Tiesa, kiek mažiau jie gauna “pieštukinių“ lėšų, tačiau jos skirtos ne dovanoms pirkti, o vadinamajai parlamentinei veiklai.

REKLAMA

„Man šitos Kalėdos tokios kaip visada –kaip pernai, kaip užpernai ar dar anksčiau. Nieko išskirtinio nėra. Metai kaip metai„, –prisipažino Seimo narys Jonas Jagminas.

Vienas turtingiausių Seimo narių sakė, kad kol kas dovanas turi dviem anūkams ir žmonai. Tiesa, anūkų dovanomis rūpinosi sutuoktinė, nes parlamentaras tvirtino neturėjęs laiko.

„Kiek žinau, vienam ji lyg ir naujus batus nupirko, antras labai norėjo kompiuteriuko. O žmonai užprenumeravau vieną laikraštį ir čekį ant stalo padėjau, kad žinotų“, –dėstė J.Jagminas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė Aurelija Stancikienė per kiekvienas Kalėdas dovanas perka visiems savo plačios giminės atstovams –beveik 60 žmonių.

„Visi vienas su kitu keičiamės. Tačiau tai ne dovanos, o simbolinės dovanytės. Anksčiau prieš mėnesį viską supirkdavau, dabar labai laiko nėra. Tai dukros padeda„, –džiaugėsi politikė.

Pasak jos, dovanos, nors ir simbolinės, turi būti išrinktos su humoru.

„Pavyzdžiui, mūsų giminėje yra vienas žmogus, kuris visą gyvenimą nevalo dantų. Tai jam dantų šepetuką nupirkau. Ar krizė atsiliepė dovanų brangumui? Aš visada dovanoms taupau. Stengiuosi išleisti tik 100 ar 150 litų“, – tikino A.Stancikienė.

REKLAMA

Druskininkų meras bei Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas visiems šeimos nariams dovanas jau yra nupirkęs –močiutėms, seneliams, seserims, jų šeimoms ir t. t. “Pas mus tradiciškai Kūčių vakarą rengia tėvai, o mes visi renkamės pas juos. Dovanas su kiekvieno vardais randame po eglute. Dažniausiai dovanoju suvenyrus, kūno priežiūros priemones ir t. t.„ –vardijo R.Malinauskas. Dauguma Lietuvos gyventojų prisipažino šiemet pinigų dovanoms skirsiantys daug mažiau nei visada – apie 200 litų.

REKLAMA

Ne, į tokią sumą niekaip netilpčiau“, –nesikuklino Druskininkų meras.

Vienintelis Eligijus Masiulis, susisiekimo ministras, tikino, kad jam, kaip ir visiems žmonėms, krizė jaučiama, mat ministro alga sumažėjo kone perpus.

„Atvirai sakant, iki galo Kalėdoms dar nesu pasiruošęs, nes kaip niekad daug darbo ir ministerijoje, ir Seime. Todėl daugiausia viskuo rūpinasi žmona. O dovanas perkame tik artimiausiems žmonėms –vaikams, vienas kitam, tėvams, seserims. Kažkam, atrodo, uošvei, žmona nupirko kulinarinę knygą, mano tėvukui –pirštines. O vienas kitam dažniausiai ar kosmetikos rinkinį dovanojam, ar knygą. Dovanas vaikams visada atneša Kalėdų Senis. Tik padeda po eglute ir spėja pabėgti. Niekas jo niekada nemato„, –pasakojo E.Masiulis.

Virginija GRIGALIŪNIENĖ, Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų