REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gardūs kepiniai šventiniam Jūsų stalui. Nudžiuginkite savo artimuosius ir pavaišinkite juos itin skaniais patiekalais.

REKLAMA
REKLAMA

Senovinis žemaitiškas Kalėdų plokštainis


  • 10 kiaušinių,

  • 300 g medaus,

  • 320 g kvietinių miltų (geriausiai Ekstra),

  • 320 g naminės grietinės.

  • 300 g gabalėliais supjaustytų džiovintų slyvų arba vyšnių be kauliukų, arba obuolių,

  • 300 g pakepintų ir sukapotų lazdynų riešutų.

  • Baltam glajui:

  • 20 g citrinos sulčių,

  • 100 g išsijotos cukraus pudros.

  • Džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų papuošimui.


Kiaušinių trynius sutrinti su ištirpintu medumi iki baltumo, supilti grietinę, suberti išsijotus miltus, supjaustytas džiovintas slyvas, pakepintus ir smulkintus lazdynų riešutus ir išmaišyti tešlą. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą, sudėti į skardą, išteptą sviestu ir sočiai išbarstytą maltais džiūvėsiais, išlyginti ir kepti 175ºC orkaitėje 50 minučių.

Glajui išsijotą cukraus pudrą išplakti su citrinos sultimis, jei per tirštas įmaišyti po pusę šaukštelio citrinos sulčių iki norimos konsistencijos. Glajų užpilti ant plokštainio, papuošti džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų ornamentais.

Senovėje žemaičiai ant tų plokštainių glajaus nepildavo, o puošdavo riešutais ir džiovintais vaisiais, pamirkę į baltymą, kad geriau laikytųsi.

REKLAMA

Vincento kalėdinis spanguolių pyragas


  • 6 kiaušinių,

  • 400 g spanguolių kisieliaus miltelių, geriausiai tiktų „Klingų“, nes ten yra ne cheminiai, o augaliniai spalvikliai,

  • 200 g kepimo margarino,

  • 200 g kvietinių Ekstra miltų,

  • 10 g kepimo miltelių,


Glajui:


  • 75 g grietinės,

  • 100 g cukraus,

  • 50 g spanguolių kisieliaus miltelių,

  • Spanguolių papuošimui


Kiaušinių trynius sutrinti su 100 g spanguolių kisieliaus miltelių ir 20g vandens iki baltumo, į juos supilti ištirpintą margariną, suberti miltus, išmaišytus su kepimo milteliais, spanguolių kisieliaus miltelius ir gerai išmaišyti. Po to kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą ir sudėti į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsėliais išbarstytą apvalią torto formą. Kepti 175ºC orkaitėje 45 minutes.

Glajui į prikaistuvį supilti grietinę, cukrų, spanguolių kisieliaus miltelius ir visą laiką maišant užvirinti, ataušinti 10-15 min. ir užpilti ant pyrago. Papuošti spanguolėmis arba graikiniais riešutais.

Glajaus galima ir nenaudoti, nes pyrago spalva yra labai graži, - šventinė, pagal koloritą ypatingai tinkanti Kalėdų stalui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų