REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai kovo mėnesį JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (Hillary Clinton), Vašingtone susitikusi su tuomečiu užsienio reikalų ministru Vygaudu Ušacku, ragino Lietuvą suderinti su žydų organizacijomis įstatymo projektą dėl kompensacijos už nusavintą žydų bendruomenių turtą. Tai atskleidžia vienas iš „WikiLeaks„ tinklalapio paviešintų JAV diplomatinių dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje, parengtoje po H.Klinton ir V.Ušacko susitikimo, rašoma, esą JAV valstybės sekretorę kelti šį klausimą paskatino didelis JAV Kongreso narių susidomėjimas žydų turto restitucijos problema Lietuvoje. Anot ponios H.Klinton, Lietuvos Vyriausybė turėtų užsitikrinti vietos ir tarptautinių žydų organizacijų paramą bet kokiems turto grąžinimo ar kompensavimo įstatymams.

REKLAMA

Dokumente rašoma, kad V.Ušackas JAV valstybės sekretorei paaiškino, jog skirtingos žydų organizacijos rengiamą įstatymo projektą vertina skirtingai. Paminėti ir tuomečio ministro nuogąstavimai, kad dėl Lietuvą apėmusios ekonominės krizės šio įstatymo priėmimas gali įstrigti.

Šių metų lapkritį Seimas po pateikimo pritarė Vyriausybės parengtam įstatymo projektui. Dabar jį svarsto Seimo komitetai, o dėl priėmimo bus balsuojama pavasario sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Projekte siūloma žydų bendruomenėms už nusavintą nekilnojamąjį turtą skirti 128 mln. litų kompensaciją. Ją numatoma išmokėti 2012-2023 metais.

Ponia H.Klinton jau spėjo už tai Lietuvai ir padėkoti. Tai ji padarė lapkričio viduryje Vašingtone viešint dabartiniam užsienio reikalų ministrui Audroniui Ažubaliui.

Iš maždaug 200 tūkst. žydų, gyvenusių Lietuvoje prieš Antrąjį pasaulinį karą, daugiau nei 90 proc. buvo nužudyti nacių ir vietos kolaborantų. Šiuo metu, bendruomenių skaičiavimu, Lietuvoje gyvena apie 4-5 tūkst. žydų tautybės žmonių.

Pagal Seime svarstomą įstatymą piniginė kompensacija už okupantų nusavintą žydų bendruomenių turtą galės būti naudojama tik Lietuvos žydų religiniams, kultūros, švietimo, mokslo ir labdaros tikslams Lietuvoje.

Alia Zinkuvienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų