REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oro tarša smulkiosiomis kietosiomis dalelėmis yra didžiausia Lietuvos miestų oro kokybės problema. Kietosios dalelės – tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių (aerozolių) mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairūs komponentai – rūgštys, sulfatai, nitratai, organiniai junginiai, metalai, dirvožemio dalelės, dulkės, suodžiai ir kt. Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, Klaipėdos mieste dažniausiai užfiksuojama tarša kietosiomis dalelėmis, kuri viršija nustatytas koncentracijas.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras informuoja, kad Klaipėdos mieste oro užterštumas kietosiomis dalelėmis (KD10) viršijo nustatytą ribinę vertę (norma – 50 µg/m³) šių metų gruodžio 17 d. (Centre – 62 µg/m³ ir Šilutės pl. – 64 µg/m³) ir 20 d. (Centre – 75 µg/m³ ir Šilutės pl. – 68 µg/m³). Šaltuoju laikotarpiu kietųjų dalelių koncentracijų viršijimai gali būti susiję su intensyvesniu kūrenimu, nes padidėja šiluminės energijos poreikis, taip pat ir nepalankiomis meteorologinėmis sąlygomis (pvz.: tam tikrų krypčių vėjai, drėgmė), kurios nulemia teršalų sklidimo kryptį ir sklaidimosi intensyvumą.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, tarša kietosiomis dalelėmis įtakoja sergamumą kvėpavimo bei širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Nuolatinis buvimas aplinkoje, kurioje yra nemažos kietųjų dalelių koncentracijos gali išsivystyti kvėpavimo takų ligos bei širdies veiklos sutrikimai.

Rekomenduojama, kad nėščiosios, vaikai, sergantys kvėpavimo sistemos ligomis, pagal galimybes vengtų ar ribotų buvimo lauke laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų