REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Antradienį prie Prezidentūros susirinkę Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos nariai pristatė ordiną, skirtą bendrovės „Lelija“ generalinei direktorei Genei Zaveckienei už savo darbuotojų išnaudojimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesinės sąjungos pirmininkės Irinos Judinos, šio ordino „Lelijos“ direktorė nusipelnė už tai, kad Rokiškio filiale savo darbuotojus verčia dirbti alinantį darbą už mažesnį nei minimalus atlyginimą.

REKLAMA

„Daugelis  iš „Lelijos“ moterų augina nepilnamečius vaikus. Kad jie nebadautų, sunkiai dirbančios motinos priverstos imti paramą maisto produktais ir registruotis darbo biržoje kaip ieškančios papildomo darbo, nors jo dirbti jos nebepajėgtų fiziškai. Mūsų Konstitucija turėtų garantuoti bent minimalų pragyvenimą, o šioje situacijoje Rokiškio siuvėjos gyvena iš pašalpų, taigi jas išlaikome mes, mokesčių mokėtojai“, – situaciją aiškino I. Judina.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, Rokiškyje dirbančios siuvėjos, prabilusios apie išnaudojimą, bijo, kad su jomis bus susidorota, todėl ir šiandien negalėjo atvykti pačios papasakoti apie vergiškas darbo sąlygas. „Aišku, viso cecho atleisti negali, nes sustotų darbas, tačiau moterys bijo, kad jas atleis po vieną“, – teigė I. Judina.

Pasak jos, apie tai, kad Rokiškyje „Lelijos“ ceche yra išnaudojami darbuotojai, prabilo kelios cecho siuvėjos, kreipusios į profesinę sąjungą pagalbos. „Tai nėra šių dienų įvykis, darbuotojai dirba tokiomis sąlygomis jau keletą metų, tiesiog darbuotojai tylėjo, nes Rokiškyje didelis nedarbas, žmonės netiki, kad gali savo jėgomis susirasti kitą darbą“, – aiškino I. Judina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas pastebėjo, kad lengvosios pramonės sektoriuje yra padidinta rizika darbuotojų teisėms pažeisti.

„ Čia dirba mažiau kvalifikuoti darbuotojai. Mažesniuose miesteliuose bene vienintelis darbas yra siuvėjos, jos dirba po 12–14 valandų bei nėra teisiškai raštingos. Ši situacija, kai moterys kreipėsi į mus, parodė, kad jos net nežino, ką turėtų daryti, kur kreiptis“, – tvirtino V. Bakas.

Profsąjungos pirmininkė I. Judina teigė, kad buvo nutarta susirinkti prie prezidentūros neatsitiktinai. Prezidentė Dalia Grybauskaitė  pernai metais „Lelijos“ direktorę apdovanojo kaip geriausią metų verslininkę, o tai, profesinės sąjungos narių teigimu, sunkiai suprantama.

REKLAMA

„Mes galvojame, kad geriausias verslas yra tas, į kurį reikėtų lygiuotis. Tikiu, kad yra ir socialiai atsakingų verslininkų, bet ar jie nepradės sekti G. Zaveckienės pėdomis, išradinėti įvairių būdų, kaip nemokėti darbuotojams jų uždirbtų pinigų“, – piktinosi Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė.

„Zaveckienės verslą išlaikome mes, mokesčių mokėtojai. Mes išlaikome tuos žmones. Tai reiškia, kad įmonės pelnas yra didinamas mūsų sąskaita. Tokiu būdu yra išlaikoma pusė Lietuvos ekonomikos. Nežinau, kas turėtų moralinės jėgos pasakyti, kad galima pragyventi už 513 litų, dirbant 192 valandas per mėnesį, daugiau negu nustatyta norma. Tai yra ištisa sistema, paremta melu.  Jeigu žmogus gauna minimalų atlyginimą ir už jį negali pragyventi, tai rodo, kad sistema yra ekonomiškai melaginga. Kokias turi galimybes tokie žmonės? Arba badauti ir numirti, arba palikti Lietuvą, ką jie ir daro, arba dalyvauti kontrabandiniuose žaidimuose, kitaip tariant šešėlyje“, – piktinosi ekonomistė Aušra Maldeikienė.

REKLAMA

„Lelija“ yra vieta, kur visi Lietuvos aukšti ponai  pigiau pasisiuva kostiumus. Nenoriu būti netaktiška, bet man atrodo, kad kartasi būtent tai ir lemia tam tikrus titulus ir apdovanojimus“, – įtarimais dalijosi ekonomikos mokslų daktarė.

„Šita akcija prie Prezidentūros mes norime atkreipti prezidentės dėmesį, nes ji, ko gero, yra vienintelė pareigūnė, kuri galėtų iškelti samdomų darbuotojų ir darbdavių  mokestinės politikos klausimus. Būtina gerinti darbuotojų interesų gynimą stiprinant darbo inspekcijas, nevyriausybines iniciatyvas, kad samdomi darbuotojai nebūtų išnaudojami ir žinotų, kaip gali apsiginti“, – teigė V. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų