REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinė įstojo, pirmoji išstos? Jauniausia euro zonos narė Slovakija prakalbo apie „plano B“ paieškas, jei šalis nuspręstų atsisakyti bendros.

REKLAMA
REKLAMA

Slovakijos valdančiosios centro dešinės koalicijos lyderis ir parlamento pirmininkas Richardas Sulikas dienraščiui „Hospodarske Noviny“ pareiškė, kad nepalaiko Graikijos ir Airijos gelbėjimo planų ir prakalbo apie būtinybę įvertinti grįžimo prie kronos galimybes.

REKLAMA

Iš kopijavimo paslaugas teikiančios įmonės milijonus susikrovęs R. Sulikas buvo vienas iš Slovakijos finansų reformos, kuria sulygintas visų mokesčių tarifas ir sumažintas biurokratijos aparatas, kūrėjų.

Ketinimus neigia

Kitas reformų programos autorius, dabartinis šalies finansų ministras Ivanas Miklosas suskubo paneigti politiko žodžius. Jis į šalies perspektyvas euro zonoje sakė žvelgiantis kitaip – reikia daryti viską, kad euras išliktų stipria valiuta. Jam pritarė ir premjerė Iveta Radikova. ,,Šie pareiškimai labai rizikingi. Jokių euro alternatyvų nesvarstome“, – šalies žiniasklaidai teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad tokia situacija atspindi Slovakijos valdžios nepasitenkinimą, – „Financial Times“ sakė „Danske“ banko analitikas Larsas Christensenas. – Kai prisijungi prie bendros valiutos, įsipareigoji laikytis taisyklių, o ne mokėti tiems, kurie jas laužo.“

Pavojingi pareiškimai

Anot analitikų, tikėtina, kad investuotojams išgirdus tokius planus, gali prasidėti daug problemų sukelsiantis bėgimas iš šalies. Jie bėgs, nes norės išvengti aktyvų nuvertėjimo.

,,Rinkose tvyro nuojauta, kad euro zonos problemos bus išspręstos“, – agentūrai AP sakė ,,Bruegel“ instituto ekonomistas Nicolas Veronas. Vis dėlto, jo teigimu, nesvarbu, kokio dydžio šalis pasitrauktų iš euro zonos, jos ekonomikai kiltų pavojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išstojusi iš euro zonos valstybė galėtų laisvai nustatyti savo valiutos kursą ir ją devalvuoti. Taip ji keltų konkurencingumą, o ne vykdytų griežtus taupymo planus, kurie šiuo metu pradedami taikyti euro zonoje.

„Trumpuoju laikotarpiu finansų nestabilumas tokiai šaliai – garantuotas. Jos vyriausybių obligacijų pelningumas išaugtų ir padidintų valstybės skolos dydį. Ko gero, situacija būtų dar blogesnė nei euro zonoje“, – teigė N. Veronas.

Problemų nesukeltų?

Londone veikiančio Europos reformų centro ekonomistas Simonas Tilfordas euobserver.com teigė, kad jei šalis tikrai nuspręstų atsitraukti, tai daryti vertėtų kuo skubiau.

,,Slovakijos atvejis – labai įdomus, – teigė S. Tilfordas. – Bet būdama maža ekonomika, dar ne visai integruota į euro sistemą, Slovakija euro zonai nesukeltų didelių problemų.“

Ingrida Mačiulaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų