REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę pasiūlyta 250 proc. riba parlamente kol kas sulaukia palaikymo. Seimo komitetai šįryt galutinai apsispręs, kokią palūkanų ribą pasiūlyti plenariniame posėdyje, kur bus priimtas galutinis sprendimas, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, 250 proc. riba artima tam dydžiui, kurį turėtume nustatyti, – sakė Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Kęstutis Glaveckas. – Siūlomą dydį paremsime apskaičiavimais, o ne burtais. Reikia apriboti lupikautojų palūkanas, tačiau negalime ir slopinti skolinimo."

REKLAMA

Tokią ribą komerciniai bankai vertina kaip priimtiną. Tačiau ne greitųjų paskolų bendrovės. Mat taip apribojus palūkanas teikti smulkiuosius kreditus trumpam laikotarpiui tiesiog nebeapsimokės.

„Jei 200 litų paskolintume savaitei už 5 litus, metinių palūkanų norma būtų net 1200 proc. Jei kredito palūkanos būtų ribojamos 250 proc., mažesnės nei 1000 litų sumos kreditas galėtų būti išduodamas tik mažiausiai dviem mėnesiams", – teigė Nacionalinės vartojimo kredito asociacijos vadovas bei „Moment Credit" direktorius Viktoras Malinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, į bėdą papuolęs žmogus, kuriam greitai reikia pinigų, turėtų skolintis arba daugiau negu jam reikia, arba ilgesniam laikotarpiui.

Lietuvos vartojimo lizingo ir kredito asociacija tvirtino, kad tokia riba prieštarauja Konstitucijai ir ES teisei – neva ji varžo ūkinės veiklos laisvę.

Parlamentarė Agnė Zuokienė, kuri ir pasiūlė 250 proc. ribą, teigė, kad būtent smulkieji kreditai sukelia daugiausia socialinių problemų.

„Didžiausia bėda yra neatsakingai pasiskolintos nedidelės sumos už labai didelę kainą. Ji pasiekia net 8000 proc. Negalima leisti naudotis tuo, kad žmonės yra finansiškai neraštingi", – "Lietuvos rytui" sakė jokiai partijai ar frakcijai nepriklausanti parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Zuokienė sakė iš greitųjų kreditų asociacijos sužinojusi, kad per ketvirtį išduodama 55 mln. litų tokių kreditų. Šiuo metu skolinimas iki 1000 litų įstatymais nėra ribojamas.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas tokį palūkanų ribojimą vadina mažiausiai skausmingu iš pasiūlytų iki šiol.

Bankams šis limitas gali trukdyti teikti tiktai nedaugelį dabar siūlomų produktų.

Pavyzdžiui, 250 proc. ribą gali viršyti turtingiems klientams išduodamos kredito kortelės su įvairiomis privilegijomis ar trumpalaikė automobilių išperkamoji nuoma, susieta su draudimo paslaugomis, rašo "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų