REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienoks Kūčių stalas laukia valdančiojo elito ir visiškai kitoks tų, kuriems tenka gyventi žemiau skurdo ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Kas labiausiai erzina Lietuvos žmones: dideli Seimo narių, premjerų ir prezidentų atlyginimai ar arogantiškas elegsys, melavimas ir solidarumo stoka? Dėl to esama įvairių nuomonių.

REKLAMA

Kiek reikia Seimo nariui?

Dainininkė Agnė Petravičienė laidoje „Valandoje su Rūta“ kelia klausimą, kodėl Seimo nariai nesutiktų dirbti už 3 tūkst. litų atlyginimą. „Butas turi būti kuklesnis, mašina paprastesnė ir tikrai užteks. Jei jie kitaip mano, nes yra sužvėrėję“, – įsitikinusi pašnekovė. Ji tikina, kad Kūčių stalas būsiąs kuklus ir nurodo, kad už 3 tūkst. parlamente tikrai padirbėtų, nes jos pajamos dabar siekia tik 1 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamento narys, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas sutinka, kad už minimą sumą išgyventi tikrai būtų galima, tačiau pabrėžia, kad jam dabar reikia ir sekretorės, ir atitinkamo įvaizdžio, o tai kainuoja. Kartu jis pastebi, kad vienas ar kitas sutaupytas tūkstantis arba net milijonas valstybės neišgelbės.

Nemoka skaičiuoti

V. Uspaskicho teigimu, valdantieji, kurie sudarė 2011 metų biudžetą, tiesiog nemoka skaičiuoti. Paklaustas, ar netiki, kad bent milijardą litų galima paimti iš kontrabandos ir turgaus, įvedant kasos aparatus, V. Uspaskichas tvirtino sutinkąs teoriškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sutinku, kad ten yra daug pinigų. Galima apimti dar daugiau, bet yra dar vienas momentas – visa tai turi atsispindėti bendrajame vidaus produkte (BVP). Negalima ištraukti nepadarius apyvartos. Tai turi nukeliauti į BVP, o, kaip jūs žinote, BVP per konsoliduotą valstybės biudžetą perskirstoma trečdalis. Vadinasi, norint surasti 3,5 mlrd. daugiau pinigų, reikia 10 mlrd. litų prieaugio.

Taigi prie absoliučios 95 mlrd. litų sumos, kuri šiandien yra, reikia pridėti dar 10 mlrd. litų. Vadinasi, ekonominis augimas turi būti 10–11 proc. Ji (Vyriausybė – red. past.) planuoja 2–3 proc.“, – stebisi V. Uspaskichas nesutampančiais skaičiais.

REKLAMA

Opozicijon iš Liberalų ir centro sąjungos frakcijos perėjęs Žilvinas Šilgalis, pats balsavęs už tokį keistą biudžetą, teisinosi, kad kito kelio nebuvo ir suko kalbą kita linkme. „Esant dabartinei Vyriausybei geresnis biudžetas vis tiek buvo neįmanomas, kad ir kiek jį gražintume“, – sakė jis.

Solidarumo ilgesys

Politikams aiškinantis santykius ekonomistė, apžvalgininkė Aušra Maldeikienė atkreipė dėmesį, kad Lietuva, keičiantis valdžioms, niekaip neįsiveda progresinio mokesčio, tad kalbos apie solidarumą lieka tik kalbomis. „JAV per Didžiąją 1932 metų depresiją įsivedė progresinius mokesčius ir taip sukūrė viduriniąją klasę, – priminė jis ir pabrėžė, kad ten turtingiausi visuomenės sluoksniai ir suneša daugiausiai biudžeto. – Lietuvoje visa našta toliau tenka tiems, kieno pajamos mažiausios“.

REKLAMA

Iš tiesų nusivylimo ir emigracijos mastai Lietuvoje trigubai didesni nei netolimoje Estijoje, nors estai nėra trigubai turtingesnė nacija. Solidarumo ir socialinio jautrumo stoka valdžios elgesyje turbūt nėra paskutinis dalykas. Galbūt todėl artėjančios Kūčios ir Naujieji metai žada skirtingas nuotaikas.

Tik faktai:

Ministro pirmininko tarnybos pateiktais duomenimis, premjero Andriaus Kubiliaus rezidencijos išlaikymas per mėnesį kainuoja apie 10 tūkst.litų (nuoma, aptarnavimas ir komunalinės išlaidos). Iš jų komunalinės išlaidos vidutiniškai sudaro apie 3,5 tūkst. litų.

Prezidentūros pateiktais 2009 metų antrojo pusmečio duomenimis, prezidentės rezidencijos išlaikymo išlaidų mėnesinis vidurkis yra 1 933,26 litų. Palyginimui: kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus rezidencijos išlaikymo išlaidos – 2 821,58 litų. Šių metų duomenys esą dar nėra susisteminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų