REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabartinis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka laimėjo gruodžio 19 d. įvykusius valstybės vadovo rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Preliminariais Centrinės rinkimų komisijos (CRK) duomenimis, už jį balsavo 79,67 procento rinkimuose dalyvavusių Baltarusijos piliečių. Rinkėjų aktyvumas siekė 90,66 procento. Antrąją vietą kol kas užima Andrejus Sanikovas, o trečiąją – Jaroslavas Romančiukas, pranešė CRK pirmininkė Lidija Jermošina.

REKLAMA

„Už kandidatą Grigorijų Kostusevą balsavo 1,97 procento rinkėjų, už Aleksejų Michalevičių – 1,2 procento, už Vladimirą Nekliajevą – 1,77 procento, už J. Romančiuką – 1,97 procento, už Vitalijų Rymaševskį – 1,1 procento, už A. Sanikovą – 2,56 procento, už Nikolajų Statkevičių – 1,04 procento, už Viktorą Tereščenką – 1,08 procento, už Dmitrijų Usą – 0,48 procento„, – informavo L. Jermošina. Prieš visus kandidatus balsavo 6,47 procento rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

A. Lukašenka į Baltarusijos prezidento postą išrenkamas jau ketvirtą kartą. Pagal šalies konstituciją, prezidento inauguracija turi įvykti per du mėnesius.

Sekmadienio vakare, kai tik buvo uždarytos rinkimų apylinkės, opozicija pradėjo protesto mitingą prieš oficialius rinkimų rezultatus, kurie, jos nuomone, buvo suklastoti. Kelios dešimtys tūkstančių mitinguotojų Minsko centre išdaužė Baltarusijos parlamento ir vyriausybės pastato langus.

Baltarusijos OMON'as išvaikė demosntrantus. L. Jermošina pavadino šią omonininkų akciją “Tėvynės gynimu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Baltarusijos VRM pareigūnai, sulaikytiems opozicijos atstovams inkriminuojamas “masinių riaušių organizavimas ir dalyvavimas jose“.

Tarp sulaikytųjų – kandidatai į Baltarusijos prezidentus A. Sanikovas, N. Statkevičius, G. Kostusevas. Dar vienas kandidatas – V. Nekliajevas – per susirėmimus patyrė galvos smegenų traumą.

Vakar Baltarusijoje vykę prezidento rinkimai labiausiai rūpėjo ne pareigas einančiam valstybės vadovui, o tarpusavyje besibarančiai silpnai opozicijai.

Dovanėlė opozicijai

Pagrindinės Europos informacijos agentūros sekmadienį kur kas daugiau dėmesio skyrė žemyne pablogėjusiems orams nei baltarusių apsisprendimui.

REKLAMA

Vakarai, matyt, jau nė kiek neabejoja 16 metų Baltarusiją valdančio Aleksandro Lukašenkos pergale bei išlikimu prezidento poste ket­virtajai penkerių metų kadencijai.

Nors A.Lukašenka kartais vadinamas paskutiniuoju Europos diktatoriumi, prieš šiuos rinkimus jis ėmė demonstruoti demokratijos spektaklį.

Valdžios kontroliuojamoje Baltarusijos televizijoje kiekvienas iš devynių kandidatų, metusių iššūkį A.Lukašenkai, gavo po 30 minučių laiko savo programai išsakyti.

Nėra kam priešintis

Vakar vidurdienį analitinis centras „EsooM“ surengė ką tik balsavusių rinkėjų apklausą. Pagal ją A.Lukašenka turėtų surinkti apie 74,7 proc. rinkėjų balsų ir išsaugoti valdžią jau po pirmojo rinkimų turo.

REKLAMA

Atsižvelgiant į tokios apklausos rezultatus, A.Lukašenkai pasipriešinti jokių galimybių neturėjo nė vienas kandidatas, nes net jų visų surinkti balsai tegalėjo sudaryti vos apie 19,7 proc. rinkėjų išreikštos valios.

Juo labiau kad septyni iš devynių A.Lukašenkos priešininkų priklauso opoziciniams judėjimams, kurie dar ir nesutaria tarpusavyje.

Baltarusijos vadovo rinkimų esą nesirengė boikotuoti ir eiliniai piliečiai. Centrinės rinkimų komisijos teigimu, jau dieną net pusė įvykdė savo pilietinę valią.

Baltarusijoje prezidento rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu prie urnų atėjo 50 proc. šią teisę turinčių piliečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasmerkta akcija

Vakar rytą A.Lukašenka, atvykęs balsuoti į 1–ąją rinkimų apylinkę Minske, demonstravo pasitikėjimą savo jėgomis. Prezidentas išdidžiai leido savo balsavimo biuletenį į urną įmesti mažamečiam sūnui Nikolajui, kuris tėvą įprastai lydi ir per oficialius vizitus.

„Štai balsadėžės, jums esant jos bus atidarytos, išdėlioti balsalapiai, juos suskaičiuos komisijos nariai ir paskelbs verdiktą, – sakė A.Lukašenka žurnalistams, užsiminusiems apie balsų klastojimo pavojų. – Jūs žinote, aš vertinu jų pareiškimus (opozicijos pareiškimus apie rinkimų pripažinimą negaliojančiais) taip pat, kaip ir jūs, taip pat, kaip ir užsienio žurnalistai. Kai rinkimai įvyks, tada bus galima daryti kokius nors pareiškimus.

REKLAMA

Jeigu politikai, kurie eina į rinkimus, dar prieš pusę metų kalba apie klastotes, vadinasi, jie tiesiog nepasirengę, vadinasi, jie juos jau pralaimėjo“.

Paklaustas apie opozicijos ketinimus savo protestą taikiai išreikšti mitingu Minsko centre tuoj po balsavimo apylinkių uždarymo, A.Lukašenka aiškiai priminė, kad jo šalis yra valdoma kieta ranka.

„Nieko šiandien aikštėje nebus, – sakė A.Lukašenka. – Kas laukia akcijos šalininkų? Skaitykite mūsų įstatymus. Viskas bus visiškai pagal įstatymus. Tas pat pasakytina ir apie saugumą. Nesijaudinkite, nieko aikštėje nebus“.

REKLAMA

Vakare, centrinėje Minsko aikštėje, netoli pagrindinių vyriausybinių įstaigų išties šurmuliavo keli tūkstančiai minskiečių. Tačiau dauguma jų tiesiog atėjo pačiūžinėti ant išlieto ledo, o baltarusiai tai labai mėgsta.

Opozicija vakar visą dieną platino pareiškimus apie sulaikytus ir jau net apkaltintus chuliganizmu jos aktyvistus įvairiuose šalies miestuose.

Minske galimoms piliečių manifestacijoms valdžia buvo pasirengusi jau išvakarėse. Sostinės centre dar šeštadienį strateginėse vietose buvo sutelktas specialus milicijos transportas, skirtas suimtiesiems išgabenti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV griežtai smerkia smurtą Baltarusijoje

Jungtinės Valstijos griežtai smerkia smurtą Baltarusijoje rinkimų dieną. Tai sakoma pirmadienį paskelbtame JAV ambasados Minske pareiškime, praneša naujienų agentūra „BelaPAN“.

„Mums ypač didelį susirūpinimą kelia neadekvatus valdžios jėgos naudojimas, taip pat kelių kandidatų į prezidentus sumušimas ir sulaikymas, smurtas prieš žurnalistus ir pilietinės visuomenės aktyvistus, – pabrėžiama dokumente. – Mes sunerimę dėl pranešimo, kad kandidatą į prezidentus Vladimirą Nekliajevą nežinomi asmenys jėga išsivežė iš ligoninės Minske. Mes reikalaujame jį tučtuojau paleisti. Mes raginame Baltarusijos vyrausybę elgtis santūriai per likusį rinkimų procesą, kuris turi būti laisvas nuo tolesnių bauginimų ir smurto.“

Baltarusijos valdžios veiksmus kritikavo ir Lenkijos URM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų