REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Baltarusijos OMON'as žiauriai numalšino iki šiol didžiausią protestą Minsko centre prieš Aleksandro Lukašenkos pergalę rinkimuose. Miniai pamėginus įsiveržti į vyriausybę, pareigūnai suėmė nuo 500 iki 1000 žmonių, tarp jų bent keturis kandidatus, visus juos sumušė. Anksčiau užpultas ir sumuštas kandidatas Vladzimiras Nekliajavas. Jo žmona sako, kad nuvežtą į ligoninę nepažįstamieji jį išsinešė iš palatos, praneša LTV Naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Minsko centre susirinko tūkstančiai, gal net keliolika tūkstančių protestuotojų. Minia, kurios valdžia tikriausiai nesitikėjo.

REKLAMA

Spalio aikštę, kurioje planuota protestuoti, valdžia užliejo ledu, ir visą dieną ją buvo apsupusios OMON'o pajėgos.

Tačiau protestuotojai pajudėjo kitos aikštės link, prie parlamento ir vyriausybės pastatų bei prie centrinės rinkimų komisijos. Pastatą mėginta šturmuoti, išdužo langai, bet minią nuslopino atskubėjęs OMON'as.

Mitinge, kuriame dalyvavo bent penki pralaimėję rinkimų dalyviai, paskelbta Nacionalinio gelbėjimo vyriausybė, kurioje dalyvaus visi opozicijos kandidatai.

REKLAMA
REKLAMA

Šį kartą opozicijai pavyko išsilaikyti vos kelias valandas – prieš penkerius metus valdžia protestą kentė penkias dienas, bet ir OMON'ui prireikė laiko atsakyti į netikėtą protestuotojų manevrą.

Dešimtys žmonių sužeista, netgi pagyvenusios moterys, šimtai suimta. Valdžia kaltina pastato šturmuotojus chuliganizmu ir pogromais. Sumuštieji sako, kad praliejęs kraują A. Lukašenka valdyti nebeturi teisės.

Vis dėlto tai rimtas iššūkis A. Lukašenkai, apie kurio pergalę jau pirmajame ture valstybinė televizija paskelbė cituodama apklausų duomenis – per 70 proc. – tiek, kiek jis iš anksto sakė gausiąs.   Juk A. Lukašenka pažadėjo, kad su opozicijos rėmėjais – banditais ir diversantais – pasielgs kaip liepia įstatymas ir aikštėje nieko nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš kandidatų V. Nekliajevas kelias dešimtis protestuotojų pamėgino atvesti prie čiuožyklos Spalio aikštėje, kai kelią pastojo milicijos automobilis.

Kandidato A. Nekliajevo opozicijos rėmėjai aikštėje nebesulaukė – jis išvežtas į greitosios pagalbos ligoninę su vidutinio sunkumo smegenų trauma. Trumpas atšilimas rinkimų kampanijos pradžioje baigėsi, žadėtosios elegantiškos pergalės A. Lukašenkai pasiekti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų