REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp girtų policijai įkliuvusių erelių – begalė pareigūnų, aukštų valdininkų, net ir pačių seimūnų. Eiliniai paprastai atsisveikina ne tik su savo postais, bet ir solidžiomis pensijomis, kitomis valstybės garantijomis. Vienintelis Seimas potencialių žudikų iš savo gretų nelinkęs paleisti.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas Klaipėdos apskrities vyriausiajam policijos komisariatui nurodė iš pareigų atleisti susikompromitavusį Palangos policijos vadą Jurgį Kažį. Šis dar šių metų spalio 14 d. pagautas, kaip įtariama, neblaivus prie vairo bei nevykdė teisėtų pareigūnų nurodymų (atsisakė tikrintis blaivumą), vėliau išsisukinėjo, keitė parodymus.

REKLAMA

Krūva Seimo narių, kurie buvo pagauti girti prie vairo, atsipirko tik jų kišenpinigių vertomis baudomis.

Vienas Seimo erelių Egidijus Vareikis, pagautas prie vairo neblaivus dar 2009–ųjų rudenį, įpūtė 1,37 promilės. Bet atsipirko tik pabarimu, 1000 litų bauda, o teisė vairuoti jam atimta vos mėnesiui. Vakar seimūnas aiškino, kad iš Seimo jis neišmestas visai pagrįstai.

„Seime yra statutas. Seimo narys – ne valstybės tarnautojas, Seimą renka žmonės, jie balsuoja. O statutas numato įvairius būdus, pavyzdžiui, apkaltą. Statutą Seimas gali panaudoti", – rankiojo žodžius E.Vareikis, paklaustas, kaip nutiko, kad šis net ir po tokio nusižengimo liko Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto jis priminė, jog nukentėjo smarkiai: „Buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas kažkuriam laikui."

Algimantas Salamakinas – Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas:

Kai Seimo narys įkliūva neblaivus prie vairo, jam taikoma tokia pat atsakomybė kaip ir visiems piliečiams. Vienas atvejis buvo su ponia Martinkaitiene – pripažinome, kad ji nusižengė etikai, nes sakė, kad yra bedarbė. O dėl neblaivumo ji gavo baudą. Bet Seimo narys negali būti atleidžiamas kaip prokuroras ar dar kas. Reikia pasitikrinti Konstituciniame Teisme, ar toks nusižengimas vertas apkaltos. Be to negalima. Bet tai, kaip matėme, trunka ir 8 mėnesius. Pagrindinė bausmė – rinkėjų nuomonė. Buvo iniciatyva įrengti Seime alkotesterius, tačiau daugelis Seimo narių kategoriškai pasisakė prieš. Šioje kadencijoje nemačiau, kad kas būtų “padauginę". Nes iš klaidų mokomės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktai

Seimo narį Arvydą Vidžiūną pareigūnai sustabdė 2009 m. gegužę. Į alkoholio matuoklį šis įpūtė 0,83 promilės. Tik po didžiulių pastangų seimūnui paskirta sankcija – 1,5 tūkst. litų bauda ir vos 3 mėnesiams atimta teisė vairuoti.

2008 m. vasarį sulaikytas buvęs seimūnas Vladimiras Orechovas. Jo kraujyje rasta beveik 2 promilės alkoholio. Jam skirta 2,5 tūkst. litų bauda ir 9 mėnesiams atimtas vairuotojo pažymėjimas.

2006 m. kovo 2 d. avariją Raseinių rajone patyrė tuomečio parlamentaro Gintauto Mikolaičio automobilis, pats G.Mikolaitis iš įvykio vietos pasišalino. Įrodyti, kad jis vairavo neblaivus, nepavyko, tad jis atsipirko 3000 litų bauda. 2008 m. balandį jis neblaivus šlitinėjo ir Seime. Vienintelė nuobauda – žmonės jo neperrinko kitai kadencijai.

REKLAMA

2006 m. vasarą pareigūnams įkliuvo seimūnas Juozas Palionis. Jo kraujyje rasta per 1,5 promilės alkoholio. Iš pradžių politikui buvo skirta 1750 litų bauda ir uždrausta 20 mėn. sėsti prie vairo, bet vėliau apribojimą vairuoti teismas sušvelnino net 10 kartų.

Dar 2005 m. birželį neblaivi prie vairo įkliuvo tuometinė seimūnė Vilma Martinkaitienė. Vairuotoja, kuriai buvo nustatytas 0,78 promilės girtumas, nubausta 1 tūkst. litų bauda. Ji etikos sargų buvo išbarta dėl to, kad pareigūnams tikino esanti bedarbė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų