REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkija nesutinka su prezidento lėktuvo katastrofos išvadomis, kurias pateikė Rusija, penktadienį teigė lenkų premjeras.Kalbėdamas Briuselyje Donaldas Tuskas žurnalistams teigė, kad Lenkijai pateikta Rusijos tyrėjų ataskaita „be abejonių buvo nepriimtina“, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

„Aplaidumas, klaidos ir pozityvios

reakcijos į Lenkijos prašymus trūkumas leidžia mums teigti, kad kai kurios šios ataskaitos išvados yra nepagrįstos. Nesakau, kad jos neteisingos, tačiau jos nepatvirtintos bandymais“, – Lenkijos naujienų kanalui TVN24 kalbėjo D. Tuskas.

REKLAMA

Spalį Rusija pareiškė nustačiusi balandžio 10 dienos tragedijos prie Smolensko, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir dar 95 žmonės, priežastis.

Rusijos tyrėjai lenkams spalio 20 dieną perdavė 200 puslapių tyrimo ataskaitą ir pareiškė, kad jos rezultatai nebus viešinami, kol Lenkija nepareikš savo pastabų. Tam Lenkija turėjo 60 dienų.

Ketvirtadienį Lenkijos vidaus reikalų ministras teigė pateikęs Rusijai 150 puslapių su pastabomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nebuvo nuomonė apie visos ataskaitos turinį. Mes nedarome galutinių išvadų“, – penktadienį kalbėjo D. Tuskas.

„Mes tiksliai nurodėme, kur rusams nepasisekė, kalbant apie jų įsipareigojimus pagal Čikagos konvenciją“, – pridūrė jis, omenyje turėdamas pasaulinį susitarimą, reguliuojanti lėktuvų katastrofų tyrimus.

Lenkijos prezidento lėktuvas „Tu-154“ sudužo pakeliui į ceremoniją Katynėje, kur buvo pagerbiamos Antrojo pasaulinio karo laikų žudynių aukos.

Katastrofoje žuvo ne tik L. Kaczynskis ir jo žmona, bet ir Lenkijos parlamento nariai, aukšti kariuomenės pareigūnai, karo laikų žudynių aukų artimieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia šiemet paskelbtuose preliminariuose tyrimo rezultatuose, tyrėjai nustatė, kad lėktuvo įgula nepaisė įspėjimų apie tvyrantį rūką ir netinkamas nusileidimo sąlygas, o prieš pat nusileidimą pilotų kabinoje buvo du pašaliniai žmonės.

Lenkijos pareigūnų teigimu, tai buvo Lenkijos oro pajėgų vadas Andrzejus Blasikas ir Lenkijos užsienio reikalų ministerijos diplomatinio protokolo vadovas Mariuszas Kazana.

Tačiau jie tvirtino neaptikę jokių įrodymų, kad pilotai buvo spaudžiami tupdyti lėktuvą.

Rusija pabrėžė, kad ji Lenkijai teikia visą informaciją ir stengėsi bendrauti su žiniasklaida, tačiau Varšuva skundėsi, kad tyrimas užtruko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų