REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vadovei Daliai Grybauskaitei už „nevykusius viešus pareiškimus“ interneto dienoraštyje „The Economist“ apžvalgininkas Edwardas Lucasas skyrė metų „nusišnekėtojos“ (angl. „Foot in the Mouth“) apdovanojimą. „Puikių atsiliepimų sulaukusi būdama Europos Sąjungos biudžeto komisare, ji nesiliovė stebėtojų savo elgesiu gluminti tapusi šalies vadove“, – interneto dienoraštyje rašo E. Lucasas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ji atsisakė dalyvauti vakarienėje su Baracku Obama, tuomet pasmerkė START branduolinę sutartį, dar labiau supykdydama JAV administraciją.

REKLAMA

Artėjant nelabai sąžiningiems rinkimams Baltarusijoje, ji taip pat, regis, giria autoritarinį šalies prezidentą Aleksandrą Lukašenką“, – teigiama „The Economist“.

„Dabar į Baltuosius rūmus ji galėtų patekti tik kaip turistė“, – leidinys cituoja JAV Nacionalinės saugumo tarybos pareigūną.

Politologo komentaras

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Socialinių mokslų daktaras Lauras Bielinis sutinka, kad „The Economist“ nominacija yra objektyvesnis įvertinimas už anksčiau suteiktą įtakingo mados ir stiliaus žurnalo „Glamour“ apdovanojimą.

REKLAMA
REKLAMA

Politologas atkreipė dėmesį, kad britai įvertino konkrečius prezidentės Dalios Grybauskaitės veiksmus, kurie pateko į užsienio stebėtojų akiratį.

„Iš tikrųjų to sureikšminti nevertėtų, nes ir mes gi turėjome „Svogūnų“ apdovanojimus, kurie buvo teikiami politikams ir valstybės vadovams,“ – portalui Balsas.lt kalbėjo L. Bielinis.

„Čia yra tam tikrų intelektualinių sluoksnių reagavimas ir bandymas įvertinti metų įdirbius pasaulinėje arenoje“, – paaiškino politologas. Britų savaitraštis „The Economist“ yra leidžiamas daugiau nei pusantro šimto metų ir laikomas vienu įtakingiausių verslo leidinių ne tik Europoje, bet ir Pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Bielinis tęsė: „Šiuo atveju, iš to nereikia daryti kažkokio absoliutaus įvykio, tai nė oficialus dalykas, bet vis tiek – tam tikras niuansas egzistuoja, kuris leidžia mums teigti, kad ne viskas taip gerai, kaip gali piešti Prezidentė.“

Kiti nominantai

„Tikros ištvermės“ apdovanojimas atiteko Lenkijai už tai, kad po nacionalinės katastrofos šalis sugebėjo išlaikyti stabilumą ir net lėktuvo katastrofoje balandį žuvus prezidentui Lechui Kaczynskiui ir dešimčiai kitų aukštų šalies pareigūnų, šalis oriai ir efektyviai užpildė atsivėrusias spragas, o valstybės ratas toliau sukosi.

REKLAMA

„Saulės spindulio“ apdovanojimą „The Economist“ skyrė Čekijos kovotojams su korupcija, specialų „Juodosios dėžės“ apdovanojimą – Vengrijos vadovui Viktorui Orbanui.

„Gudinio“ apdovanojimas už politinį išlikimą skirtas Latvijos premjerui Valdžiui Dombrovskiui, kuris šalyje įvedė griežčiausią per paskutiniuosius dešimtmečius Europoje matytą taupymo programą ir vis tiek buvo perrinktas.

„Auksinės vilnos“ apdovanojimas už vykdomas reformas skirtas Gruzijai, „Jano“ apdovanojimas už veidmainystę atiteko Prancūzijai dėl jos rasistinio požiūrio į imigrantus romus.

REKLAMA

„Auksinio kaliko“ prizas teko metų šalimi paskelbtai Estijai. „Sausio 1-ąją, kai ji prisijungs prie euro zonos, joje bus tik dvi šalys, iš tiesų atitinkančius skolos ir deficito taisykles. Antroji yra Liuksemburgas. Tačiau pridėjus kitą rodiklį, pasirengimą atitikti NATO siekius gynybai skirti 2 proc. BVP, Estija (kitąmet – 1,9 proc.) lengvai įveikia Liuksemburgą (0,7 proc.).

Šaliai, kuri beveik prieš 20 metų „aplamdyta“ išsivadavo iš sovietų okupacijos, buvimas vienintele šalimi, gebančia atitikti svarbiausias žemyno taisykles, yra triumfas“, –  „The Economist“ cituoja naujienų agentūra ELTA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų