REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies jaunieji ūkininkai, neturintys profesinio arba aukštojo žemės ūkio srities išsilavinimo, kviečiami įgyti tinkamą ūkininko kvalifikaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Įgyti reikiamą kvalifikaciją  privalu tiems jauniesiems ūkininkams, kurie  teikė paraišką paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“.

REKLAMA

Ūkininkavimo  pradmenų  programos nepakanka

Šalies jaunieji ūkininkai turi vienokį ar kitokį išsilavinimą. Mažiausia – yra bent išklausę ūkininkavimo pradmenų kursą. Kitaip jie nebūtų gavęs ūkininko pažymėjimo.

Tačiau  šių žinių jiems nepakanka, kad  galėtų gerai įvykdyti ES remiamus projektus. Todėl norintys gauti ES paramą, jaunieji ūkininkai turi įgyti reikiamą kvalifikaciją.

Žygaičių seniūnijoje  (Tauragės r.) ūkininkaujantis Egidijus Kleinaitis pasinaudodamas parama  norėjo įsigyti naują srutovėžį, mėšlo kratytuvą, šieno vartytuvą. Nauja technika įskaitant ir PVM kainavo 167 tūkst. litų

REKLAMA
REKLAMA

E.Kleinaitis pagal KPP priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ kreipėsi  paramos.

32 metų Girininkų kaimo ūkininkas atitiko jauniems  ūkininkams keliamus tinkamumo gauti paramą kriterijus. Nuspręsta jaunajam ūkininkui skirti apie 140  tūkst. litų paramą.

Tačiau jam trūko reikiamo išsilavinimo.

„Jei pareiškėjas, teikdamas paramos paraišką, buvo išklausęs tik minimalią ūkininkavimo pradmenų programą, jis per 36 mėnesių laikotarpį nuo sprendimo skirti paramą priėmimo datos įsipareigojo įgyti profesinį žemės ūkio srities išsilavinimą arba mokytis profesinėje mokykloje žemės ūkio specialybės ne mažiau kaip 2 mokslo metus, arba įgyti aukštąjį žemės ūkio srities išsilavinimą arba surinkti ne mažiau kaip 80 kreditų arba 3200 akademinių valandų, arba išklausyti Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programą,“ – paaiškino NMA Kontrolės departamento Metodikų rengimo ir mokymo skyriaus vyriausioji  specialistė Agnė Slavinskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirašydamas paramos sutartį E. Kleinaitis įsipareigojo išklausyti Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programą. Tai jam nesutrukdė pradėti projektą – nauja technika, pirkta už paramos lėšas,  jau stovi jo ūkyje.

Mokytis teks ir magistrui

Jeigu jaunasis ūkininkas yra baigęs mokslus, turi įgijęs profesiją, tačiau ji  nėra  žemdirbiška, jam taip pat teks lankyti kursus.

Kučgalio kaime (Papilio sen. Biržų r.) ūkininkaujantis Adas Čižius  mokėsi Kauno technikos universitete, kai pateikė paraišką paramai pagal KPP priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“.

REKLAMA

A. Čižius baigė magistrantūrą. Tačiau jo magistro studijos Kauno technikos universitete su žemės ūkiu nieko bendra neturi.  Statybinė medžiagotyra – tokia Ado specialybė.

Todėl paramos siekiančiam A.Čižiui dar teks įsigyti reikiamą ūkininko kvalifikaciją.

Renkasi  kursus

Paramos gavėjai dažniausia  renkasi Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programą.

Jaunųjų ūkininkų  kompetencijos ugdymo programa – tai įvairių ūkininkų mokymams skirtų seminarų, paskaitų, lauko dienų, kursai, kuriuos ūkininkai gali išklausyti neatitrūkdami nuo ūkio.

REKLAMA

Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programa turi būti išklausyta per  36 mėnesių laikotarpį nuo sprendimo skirti paramą priėmimo datos.

Paramos pagal KPP priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ A. Čižius  ir E. Kleinaitis prašė šįmet. Tik šįmet priimtas ir sprendimas  skirti jiems  paramą.

Taigi, jiedu dar turi pakankamai laiko įgyti reikiamai kvalifikacijai.

Gauna pažymėjimus

Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo kursų metu ūkininkai susipažįsta su ES teisės aktų nustatytais ūkio valdymo reikalavimais, susijusiais su kompleksine parama, darbo saugos standartais, gyvūnų gerovės ir agrarinės aplinkosaugos reikalavimais, mokosi agrotechnikos ir gyvulininkystės, ekonomikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskaitų pagal šią programą yra įvairių. Kai kurios jų – privalomos, kai kurias jaunieji ūkininkai gali pasirinkti savo nuožiūra. Svarbu, kad paskaitų jie būtų išklausę ne mažiau nei 98 valandas.

Išklausius šiuos  mokymo kursus jų dalyviui išduodamas kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimas.

Profesines žinias gilina visi

Gilinti profesines  žinias turi ir tie paramos gavėjai, kurie yra įgiję žemdirbiškas specialybes. Netgi tie, kurie baigę aukštuosius  žemdirbiškus mokslus.

Tačiau šiems pakanka 30 valandų kursų.

Gilinti papildomai profesinių ūkininkavimo žinių nereikalaujama tik iš tų pareiškėjų, kurie dar mokosi žemės ūkio specialybių profesinėse ar aukštosiose mokyklose, ar projekto įgyvendinimo metu įgijo žemės ūkio išsilavinimą.

REKLAMA

Lankyti kursų nereikia ir tiems ūkininkams, kurie studijuoja ar jau baigė Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programą.

Jaunųjų ūkininkų kvalifikacija

*  Jeigu pareiškėjas yra išklausęs tik minimalią ūkininkavimo pradmenų programą, turi įsipareigoti, kad jis per 36 mėnesių laikotarpį nuo sprendimo skirti paramą priėmimo arba:

*  įgis profesinį žemės ūkio srities išsilavinimą;

* mokysis profesinėje mokykloje žemės ūkio specialybės ne mažiau kaip 2 mokslo metus;

* įgis aukštąjį žemės ūkio srities išsilavinimą;

* surinks ne mažiau kaip 80 kreditų – 3200 akademinių valandų;

* išklausys Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programą.

• Pareiškėjas turi įsipareigoti projekto įgyvendinimo laikotarpiu, bet ne vėliau kaip per 24 arba 36 mėn. (jeigu turtas įgyjamas išperkamąja nuoma) nuo sutarties pasirašymo gilinti profesines ūkininkavimo žinias: ūkininkavimo žinių gilinimo trukmė turi būti ne trumpesnė kaip 30 val. (išskyrus tuos pareiškėjus, kurie dar mokosi žemės ūkio specialybių profesinėse ar aukštosiose mokyklose, ar projekto įgyvendinimo metu įgijo žemės ūkio išsilavinimą arba mokosi ar baigė Jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programą).

• Ne vėliau kaip per 24 mėn. arba 36 mėn. (jeigu turtas įgyjamas išperkamąja nuoma) nuo sutarties pasirašymo NMA turi būti pateikiami profesinių ūkininkavimo žinių gilinimo įrodymo dokumentai – mokymo kursų, seminarų, lauko dienų, susijusių su žemės ūkio veikla, baigimo pažymėjimų ar kitų dokumentų, įrodančių kvalifikacijos tobulinimą, kopijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų