REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai 1800 m. W. Heršelis elektromagnetinio spinduliavimo sudėtyje aptiko infraraudonuosius spindulius, jis net neįsivaizdavo, kokią didelę praktinę reikšmę turės šis atradimas. Šių spindulių ypatumas tas, kad jie šildo.

REKLAMA
REKLAMA

Ši jų savybė buvo plačiai taikoma moksliniuose tyrimuose, gamyboje ir medicinoje. Infraraudonieji spinduliai per odą prasiskverbia gana giliai į žmogaus organizmą (net iki 4 cm), jie yra labai efektyvūs ir tuo pat metu visiškai nekenksmingi, šildantys žmogaus organizmą. Tai patvirtina ir tas faktas, kad prieš laiką gimusius kūdikius patalpina į infraraudonaisiais spinduliais šildomas kameras.

REKLAMA

Infraraudonųjų spindulių pirtis – tai nedidelė jauki patalpa, kurioje, priklausomai nuo kabinos dydžio, telpa iki penkių žmonių. Galima patogiai susėsti ant medinių suolelių uždengtų minkštais rankšluosčiais ir pasinerti į malonią, visa apimančią šilumą. Šios šilumos paslaptis ta, kad specialūs šilumos įrenginiai išdėstomi skirtingose kabinos vietose: iš priekio ir nugaros, iš viršaus ir apačios. Pirtis pasižymi tonizuojančiu organizmą poveikiu, nesukelia mieguistumo, prakaituojant iš gilesnių odos sluoksnių pašalinamos kenksmingos medžiagos. Prasiskverbdami į odą infraraudonieji spinduliai sušildo odą, raumenis, kaulus, sąnarius ir kitus audinius iš vidaus, suaktyvina kraujo apytaką. Tokią pirtį nesudėtinga įrengti namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Jau 10 metų infraraudonųjų spindulių kabina labai efektyviai naudojama kaip pirtis ir jos sparčiai augantis populiarumas siejamas su tuo didžiuliu malonumu, kurį gauname šiltųjų infraraudonųjų spindulių kabinoje. Paprastai tokioje pirtyje pakanka 30 min.: šis laikas prabėga mėgaujantis šiluma ir netgi muzika. Kabina, priklausomai nuo tipo, įšyla vidutiniškai per 10 min.

Infraraudonosios bangos

Nors skamba baugokai, bet šie spinduliai su ultravioletiniu, mikrobanginiu ar tuo labiau radiaciniu spinduliavimu nieko bendra neturi. Infraraudonieji spinduliai yra natūralios, saugios bangos, skleidžiamos visų šiltų objektų. Jos suteikia mūsų kūnui šildančiąją energiją ir gerovės jausmą neišsekinant organizmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Infraraudonoji šviesa susideda iš elektromagnetinių bangų, kurių ilgis nuo 0,78 iki 1000µm. Jas skleidžia atomai. Infraraudoniesiems spinduliams palietus objekto paviršių, išlaisvinama energija, kuri pasireiškia kaip šiluma. Infraraudonieji spinduliai neregimi akimis. Šios bangos natūralios ir visiškai saugios. Jų poveikis panašus į gydymą rankų prisilietimu, kuris žmonėms buvo žinomas dar prieš tris tūkstančius metų. Pasirodo, mūsų rankų paviršius taip pat spinduliuoja 8-14 mikrometrų bangos ilgio infraraudonuosius spindulius. Kinijoje iki šių dienų gydymas rankomis - vienas populiariausių, o Indijos jogai gydymą delnais rekomenduoja norint sumažinti akių įtampą.

REKLAMA

Infraraudonosios šilumos pranašumai


  • Kūno audinių įšilimas sukelia natūralią prakaitavimo reakciją esant palyginti neaukštai 40–60 laipsnių C temperatūrai.

  • Infraraudonosios šilumos pirtyse šiluma įsiskverbia (konvekcijos būdu) į žmogaus kūną net iki 4 cm gylio.

  • Ištirta, jog čia išprakaituojamame prakaite yra apie 80 proc. vandens ir 20 proc. kietųjų medžiagų, tokių kaip riebalai, cholesterolis, toksinai, rūgštys, šlakai ir pan. (palyginimui – tradicinėje saunoje kūnas įšyla tik iki 3–5 mm, nes organizmas blokuoja karštį, o prakaite yra 95 proc. vandens ir tik 5 proc. kietųjų medžiagų).

  • Per pusę valandos išskiriamo prakaito kiekis 2–3 kartus didesnis nei saunoje per ta patį laiką esant 70–110 laipsnių C temperatūrai.

  • Infraraudonosios šilumos pirtyje galima būti ilgiau (30–40 min.), labiau atsipalaiduoti.

  • Tai ypač saugu ir vaikams, ir silpnesnės sveikatos žmonėms.


Infraraudonųjų spindulių pirtimi paprasta naudotis

REKLAMA

Naudojimosi sauna dažnumas priklauso nuo šiai procedūrai būtinų laiko ir finansinių sąnaudų. Įprastinei suomiškai saunai įkaitinti naudojant karštojo oro sistemą paprastai reikia ne mažiau kaip 45-60min., tuo tarpu infraraudonųjų spindulių kabina paruošiama naudoti per 10min., ja galima naudotis spontaniškai, iš anksto neplanuojant, kad ir nuovargiui pašalinti vėlyvu metu. Tam pakanka 30min. trukmės seanso. Verta pažymėti ir žymiai mažesnes infraraudonųjų kabinų eksploatacijos sąnaudas. 30min. trukmės seansui (įskaitant įkaitinimui sunaudojamą laiką) sunaudojama tik ~1kW elektros energijos. Naudojantis kabina 3-4 kartus per savaitę išlaidos sudaro 5-6Litus per mėnesį, tuo tarpu įprastinės suomiškos saunos atveju šios išlaidos bus dešimtį kartų didesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėsi pirtis?

Nenustebkite. Šioje pirtyje karštis Jūsų tikrai nepasitiks. Infraraudonųjų spindulių pirtyje temperatūra vyrauja nuo 40 iki 60 laipsnių. Vidutiniškai kabinoje telpa iki penkių "pirtininkų". Jos išskirtinumas – infraraudonieji spinduliai, kurie šildo žmogaus organizmą ne iš išorės, kaip standartiškos pirtys, bet iš vidaus. Kūną jie sušildo net iki 4 centimetrų, kai tuo tarpu įprastoje saunoje jis sušyla tik iki 3-5 milimetrų, tad išprakaituosite tikrai daugiau. Pirties veikimą pradėsite jausti prabuvus joje 15-20 minučių. Paprastai vienas toks pasisėdėjimas turi trukti apie pusvalandį.

REKLAMA

Įrengimas

Infraraudonųjų spindulių pirties įrengimas bute gana paprastas. Tokias vienvietes, dvivietes ar keturvietes pirtis, priklausomai nuo kabinos talpumo, galima statyti kone kambaryje – jos ne tik nesunkiai sumontuojamos bet ir lengvai pritaikomos įvairioms erdvėms.

Infraraudonųjų spindulių pirčių įrengimui būtina kabina ir infraraudonųjų spindulių šildytuvas, skleidžiantis panašią į saulės, sausą spindulių bangą. Kalbant apie infraraudonųjų spindulių pirties veikimą naudojant elektros energiją, svarbu tai, jog specialių reikalavimų dėl pajungimo į elektros tinklą. Šio tipo pirtys neturi – jos jungiamos kištuku į įprastą elektros tinklą (230V). Tokiai, iš atskirų dalių sudedamai pirčiai, nereikia ir vadinamojo trapo vandens nubėgimui.

REKLAMA

Pliusai


  • Jei nesate karščio mėgėjai, ši pirtis tau bus tikras atradimas.

  • Priešingai nei standartinės pirtys, ji neapsunkina bet stimuliuoja ir suteikia organizmui energijos.

  • Vieno seanso metu netenkama 500 gramų, t.y. 300 kcal.

  • Padeda atsikratyti pleiskanų, sumažina odos bėrimą, atjaunina odą, sustiprina plaukus.

  • Ši pirtis tikras celiulito priešas.

  • Šie spinduliai padės įveikti artėjančio gripo simptomus.

  • Daugiau, nei įprastose pirtyse, išprakaituosite, tad pašalinsite iš organizmo daugiau nuodingų medžiagų, šlakų, cholesterino ir netgi sunkiųjų metalų.

  • Efektyvu gydant įvairias sportines traumas, kuomet reikalingas šildymas.


Minusai


  • Prieš kaitinantis infraraudonaisiais spinduliais, patartina pasitikrinti sveikatą, nes esant tam tikroms sveikatos problemoms, jos gali dar paūmėti.

  • Infraraudonieji spinduliai įsiskverbia daug giliau, tad perkaitimo pavojus tikrai padidėja.

  • Atsargiai šios pirties malonumais turėtų lepintis vyresnio amžiaus žmonės. Vidinis perkaitimas ir skysčių netekimas gali pridaryti nemažai žalos.

  • Tradicinėse pirtyse odos poros atsiveria geriau.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų