REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pravda viena minutė“ premjera jau privertė septynis šimtus žiūrovų spygauti iš euforijos, nors pats festivalis dar tik ima įsibėgėti. Ketvirtadienio vakarą ant nugalėtojų pakylos užlipo dešimt šių metų trumpametražio kino vilčių.

REKLAMA
REKLAMA

Iš 350 atsiųstų vienos minutės filmų į konkursinę programą tradiciškai pateko 99 iki ašarų juokinantys, kvapą gniaužiantys, spiegti verčiantys filmukai. Nuo animacijos iki buitinio realizmo ar įtempto detektyvo – vyraujančių žanrų nebuvo, tik pulsuojanti dinamika, lydima kintančios žiūrovų reakcijos. Jie ir buvo vakaro žvaigždės ir teisėjai, nušvilpiantys nepatikusius ir trypiantys favoritams, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Aš sužavėtas. Nors man jau seniai nebe dvidešimt, kai kurie filmai privertė pakilti iš kėdės. Pabūsiu savanaudis ir paprašysiu šių autorių kontaktų, nes noriu juos pamatyti ir savo programoje“, - nustebimo Lietuvos kūrėjais neslėpė Kroatijos vienos minutės filmų festivalio direktorius Željko Balog.

Šiemetinį festivalį vedę animaciniai žvėriukai nenustygo vietoje – pakeitę pernai renginį aplankiusias Holivudo žvaigždes, jie nekukliai citavo „South Park“ veikėjus, komentavo filmukus ir nekantravo, kada galės paskelbti laimėtojus. Šiemet jais tapo: Vilius Gostevičius su labai egocentrišku „Egoistu“ už geriausią scenarijų; Tadas Vidmantas su pedagoginiu tęsiniu „Atiduok modemą 2“ už režisūrą, Ronaldas Buožis ir „Kulešovas“ už intelektualų detektyvą; Giedriaus Stausko estetinė re-animacija „720°“; Tadas Montrimas už lietuviškai japonišką primityvizmą filme „Kęstutis“; Viktoro Gundajevo švelniai erotinė drama „Miško pasaka“; dar erotiškesnis Petro Linaičio bei Giedrės Linaitytės „Taip įgarsinami porno filmai“ už nesuvaidintą vaidybą; Andrius Dementavičius už graudžiai juokingą socialinį filmą „57 sekundės istorijos“.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o „Pravda viena minutė 2007“ Grand Prix ir kelialapį į AXX festivalį laimėjo labai jaunas, tačiau neįtikėtinai perspektyvus kūrėjas Mantautas Šulskus su filmu „Kalėdos 1“. Komisijos pirmininkas Ignas Jonynas, palyginęs šį filmą su Kaurismakio autoironija, teigė manąs, jog jaunojo režisieriaus bandymas padaryti sniego angelą iš šieno, sėkmę festivalyje atnešė neatsitiktinai. Praėjusio Grand Prix laimėtojo Tado Vidmanto frazės „Atiduok modemą“ ar „Nieko gero, šalta“ kai kuriuose Lietuvos miestuose tapo masinio vartojimo aukomis“, tad „Pravda“ siūlo eiti lažybų, ar ši veikla ant šieno taps populiariu laisvalaikio praleidimo būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinį „Omni SurfPort“ prizą – kelionę į tarptautinį Romos filmų festivalį – laimėjo Lukas Tikuišis, Džiugas Tornau ir jų filmas „Pelė: nelauktas svečias“ su pagrindiniias aktoriais peraugusia pele bei fermentiniu sūriu. Specialus „Skalvijos“ prizas buvo įteiktas Audriaus Kaminsko „Netikėtumui“, kurį daugelis tiesiog vadino „filmuku apie kaktusą ir balioną“.

Tie, kas neturėjo galimybės savo akimis pamatyti isteriškai besijuokiančios ar iš nekantrumo besimuistančios publikos per premjerinį vakarą, tenenusimena – 99 geriausi filmai bus rodomi dar kelias savaites „Forum Cinemas“ ir „Skalvijos“ kino centruose. Kitų miestų gyventojai taip pat neliks nuskriausti – į Kauna ir Klaipėdą filmai atkeliaus artimiausiu metu. O tie, kas norės juos turėti savo videotekoje, jau gali pradėti dairytis „Pravda viena minutė 2007” DVD.

Kaip pastebėjo viena žurnalistė, „per seansą klykė net spraginti kukurūzai“, tad „Pravda“ kviečia žiūrėti 99 geriausias pavasarines kino minutes ir savo spiegimu negyvai išgąsdinti minusą už lango.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų