REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitais metais vyksiančio Europos vyrų krepšinio čempionato grupių varžyboms keliami vienodi reikalavimai, tačiau savivaldybės tam žada taškyti skirtingus milijonus.

REKLAMA
REKLAMA

Sunki krepšinio šlovė

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas yra viešai pareiškęs, kad „Eurobasket 2011" valstybei sukraus „šimtus milijonų litų pelno".

REKLAMA

M.Balčiūno teigimu, į Lietuvą pasižiūrėti krepšinio varžybų kitų metų rugsėjį suplūs net apie 30 tūkst. užsieniečių ir kiekvienas iš jų kasdien išleis po 150–200 eurų (apie 517–690 litų).

Tikrovė yra kita

Mitas apie milžinišką finansinę „Eurobasket 2011" naudą jau ima bliūkšti tuose miestuose, kur vyks grupių varžybos.

Skirtingai nei M.Balčiūnas, Alytaus savivaldybės Sporto ir rekreacijos skyriaus vedėjas Adomas Andrušaitis mėgsta kalbėti remdamasis realiais skaičiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei pas mus atvyksta 300–350 sportininkų ir Alytuje praleidžia tris dienas, tarp miesto prekybininkų kyla sąmyšis, nes kiekvienas toks atvykėlis palieka beveik po 100 litų", – sakė “Respublikai" A.Andrušaitis.

Vyriausybė iš mokesčių mokėtojų kišenės Europos krepšinio federacijų asociacijai “FIBA Europe" jau sumokėjo 3 mln. eurų (apie 10 mln. 350 tūkst. litų) vien už leidimą organizuoti šias pirmenybes.

„Eurobasket 2011" organizatoriams skirta apie 22 mln. litų, o savivaldybės, kuriose vyks čempionato grupių varžybos, jau ketina pridėti naujų milijonų iš savo deficitinių biudžetų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrango 2,6 karto

Šių metų rugsėjį Klaipėdos miesto valdžia tvirtino, kad taip gerai derėjosi, jog „Eurobasket 2011" grupės varžybas kitų metų rugpjūčio 31 – rugsėjo 5 dienomis surengs tik už milijoną litų.

Bet dabar uostamiesčio politikai skaičiuoja, kad šešios krepšinio čempionato dienos Klaipėdoje atsieis net 2 mln. 615 tūkst. litų.

„Jau pareikšdami norą dalyvauti “Eurobasket 2011" pasakėme, kad turėsime finansuoti tas išlaidas, kokios bus, – „Respublikai" užvakar sakė Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius. – Tie 2 mln. 615 tūkst. litų tėra orientacinė suma. Manau, kad pirmiausia mes turime matyti programą, o pinigai bus vėliau.

REKLAMA

Mes norėtume turėti tam tikrą lėšų atsargą, kad po pusmečio netektų vėl eiti į tarybą ir prašyti dar pusės milijono.

Bus rimta diskusija su mūsų arenos koncesininku. Kodėl už areną jam turėtume mokėti 600 tūkst. litų? Reikia kalbėti ir derėtis. Mes dar turime puikaus laiko pasiderėti".

Jūros šventė be cento

R.Taraškevičius pridūrė, kad „kiekvienas litas, kuris bus išleistas šiam čempionatui, bus išleistas po didinamuoju stiklu". Ar Klaipėdos meras tikisi, kad investuoti milijonai miestui sugrįš?

„Jūs pasižiūrėkite į Kauną. Sakoma, kad miestas „Eurobasket 2011" skirs apie 2,5 mln. litų. Iš to tikrai nereikia daryti tragedijos. Aš manau, kad reali mūsų suma bus mažesnė, turėtų užtekti gal 1,5 mln., gal daugiau, – derėjosi R.Taraškevičius. – Klaipėda uždirbs iš šių varžybų tikrai labai daug. Pavyzdžiui, jau dabar sunkiai vyksta derybos su viešbučiais, kurie užsisakant numerius “Eurobasket 2011" dienomis smarkiai pakėlė kainas".

REKLAMA

Meras R.Taraškevičius būsimos vasaros pelną miestui sieja ne vien su „Eurobasket 2011". Jo teigimu, birželį Klaipėdoje vyks Europos baikerių suvažiavimas, vėliau – džiazo festivalis, atplauks didžiųjų burlaivių regata, šurmuliuos Jūros šventė.

Tradicinei Jūros šventei pernai miesto savivaldybė neskyrė nė cento, apie 100 tūkst. litų liko nuo 2009 metų šventės. Įskaitant rėmėjų lėšas, šis renginys, sutraukiantis apie pusę milijono svečių, atsieina apie 500–600 tūkst. litų.

„Kiek uždirbame iš Jūros šventės? Nežinau, o kiek žmogus gali per dieną išleisti? Miestas tai pajunta per mokesčius, bet tokios analizės mes nedarėme", – prisipažino R.Taraškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiauliai baidosi latvių

Šiauliai „Eurobasket 2011" grupės varžyboms ketina išleisti apie 800 tūkst. litų. Kol kas aišku, kad apie 300 tūkst. litų teks išmesti viešinant čempionatą, nors apie jį visi Europos krepšinio aistruoliai žino jau ne vienus metus.

Kiek kainuos miesto arenos parengimas žurnalistams, kaip to reikalauja „FIBA Europe", paaiškės tik po viešųjų konkursų kitais metais. Šiaulių miesto vadovas Genadijus Mikšys teigė, kad dabar numatyta suma – 800 tūkst. litų – po viešųjų konkursų turėtų sumažėti.

REKLAMA

“Arenos koncesininkui mokame nuolat, jau trejus metus, po 742 tūkst. litų kasmet, – „Respublikai" pasakojo Šiaulių miesto meras G.Mikšys. – O klaipėdiečiai blefuoja sakydami, kad “Eurobasket 2011" varžybas surengs pigiausiai, nes “FIBA Europe" visiems miestams iškėlė vienodus reikalavimus.

Meras R.Taraškevičius vieną dieną sako viena, kitą dieną – kita. Prieš du mėnesius klaipėdiečiai apmovė Šiaulius ir pasakė, kad jie čempionatą surengs pigiau. Aš to nepamiršau. Jeigu Klaipėda šiandien pinigus pridengia arenos statybos darbais, tai jau kitas dalykas".

REKLAMA

G.Mikšys mano, kad „Eurobasket 2011" naudą Šiauliams sunku įvertinti. Jo nuomone, būtų mažai naudos, jei šioje grupėje atsidurtų Latvijos krepšininkai, nes jų gerbėjai tikriausiai kasdien vyktų nakvoti į namus.

Šiaulių vadovas pridūrė, kad miesto galimybes užsidirbti varžo ir „FIBA Europe", draudžianti reklamą arenoje ir aplink ją.

Siūlo dirbti dykai

Šiaulių miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Alfredas Lankauskas „Respublikai" pasakojo, kad jeigu “Eurobasket 2011" išleisti pinigai ir grįš, tai ne tik dėl šio čempionato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiauliuose bus rengiamos pasaulinės žaidynės “Sportas visiems" (TAFISA), į kurių programą 2011 metais lyg ir yra įtrauktas “Eurobasket 2011", – sakė A.Lankauskas. – TAFISA žaidynės nėra vien sportas, tai ir kultūra, menas, kai kurie socialiniai projektai. Mano nuomone, į „Eurobasket 2011" grupės varžybas Šiauliuose labai daug aistruolių tikrai neatvažiuos.

Kita vertus, miestas nelabai gali tikėtis uždirbti iš „Eurobasket 2011", nes mums liktų tik fizinių asmenų pajamų mokestis, o visa kita iškeliautų. Miestas, galima sakyti, negaus jokių pajamų per čempionatą, juo labiau kad jau vyksta agitacinis vajus, per kurį studentai viliojami dirbti savanoriais".

REKLAMA

Darbo vietossavaitei

Naujasis Alytaus miesto meras Feliksas Džiautas nežino, kiek „Eurobasket 2011" kainuos Dzūkijos sostinei. Jis nurodė kreiptis į savivaldybės Sporto ir rekreacijos skyriaus vedėją A.Andrušaitį.

„Mums duotos gairės, nurodymai, todėl Alytaus išlaidos bus tokios pat kaip ir kitų miestų – apie 800 tūkst. litų, – sakė A.Andrušaitis. – Manau, kad per „Eurobasket 2011" bus sukurta papildomų darbo vietų, savivaldybei atiteks 78 proc. surinkto fizinių asmenų pajamų mokesčio. Žinoma, gal tos darbo vietos bus sukurtos tik 5–6 dienoms, o gal išsilaikys ilgesnį laiką. Uždirbs transportas.

REKLAMA

Apie didelius uždarbius aš nedrįsčiau kalbėti, bet nemanau, kad po „Eurobasket 2011" liksime skolingi. Mums liks ir liekamasis turtas – restauruoti Sporto ir rekreacijos rūmai, sutvarkytos kai kurios gatvės".

A.Andrušaitis įsitikinęs, kad tikri aistruoliai neišlaidaus viešbučiuose, o kelias naktis praleis Alytaus parke, nes orai turėtų būti šilti. Jo teigimu, čempionato apdovanojimų sieksiančių rinktinių gerbėjai iškart apsistos Kaune, kur vyks finalinis etapas.

Valstybę valdo federacija

Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius sakė nežinantis, kiek „Eurobasket 2011" kainuos jo miestui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes jau skyrėme 2,5 mln. litų krepšiniui Panevėžyje – tokią sutartį penkeriems metams pasirašėme su Lietuvos krepšinio federacija, – vakar „Respublikai" sakė V.Satkevičius. – Kiek dar reikės lėšų čempionatui, paaiškės vėliau. Kažkiek pinigų reikės skirti rinkodarai.

Bet komunalininkai, greitoji pagalba, policija yra mūsų, todėl papildomų pinigų gal ir nereikės. Labai nesinorėtų, kad dar prireiktų. Gal išsiderėsime, nes krepšiniui miestas jau tikrai daug sumokėjo".

V.Satkevičius sakė nežinantis, ką iš „Eurobasket 2011" gaus Panevėžys. Mero teigimu, “daugiausia naudos gaus Lietuva, kuri pasiims mokesčius".

„Panevėžio smulkiosios įmonės, norėdamos patenkinti tiek daug atvykusių žmonių, galbūt įkurs papildomų darbo vietų ir gausime fizinių asmenų pajamų mokesčio dalį, – teigė V.Satkevičius. – Krepšinio federacija yra apskaičiavusi, kokią finansinę naudą gaus Lietuva, o kiek gausime mes – niekas nežino".

Verslas už savikainą

Lietuvos krepšinio federacijos generaliniam sekretoriui M.Balčiūnui džiaugiantis čempionato nauda valstybei, verta priminti ir vieną “FIBA Europe" reikalavimą.

REKLAMA

Apie 10 proc. visų bilietų į “Eurobasket 2011" varžybas Lietuva privalo padovanoti „FIBA Europe" funkcionieriams ir jų svečiams.

Šiuos garbingus ponus per kiekvienas rungtynes privalu ir maitinti, o vienam skrandžiui skirti vaišių ne mažiau kaip už 30 eurų (apie 103 litus). Jei svarbios personos užsimanytų papildomų skanėstų, verslininkai jas privalėtų maitinti už savikainą.

Informacija

Turkijoje šiemet vykusiame pasaulio vyrų krepšinio čempionate užsieniečiams tebuvo parduota apie 12,5 proc. bilietų.

Tarptautinei krepšinio federacijų asociacijai FIBA Turkija atidavė apie 20 proc. bilietų.

Į čempionato grupės varžybas daugiausia bilietų įsigijo gerbėjai iš Slovėnijos (1866), Lietuvos (1239), Prancūzijos (863) ir Ispanijos (564).

Julius GIRDVAINIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų