REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šventiniu laikotarpiu daugėja eglučių vagysčių. Miškininkai įspėja apie administracinę atsakomybę eglučių vagims, taip pat siūlo puoštis šakomis ir priduria, kad nukirsta eglutė žūva per keletą dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas nėra duomenų apie šiemet fiksuotus nelegalius eglučių kirtimus, tačiau, tiek valdiškų miškų savininkai, tiek privatūs šeimininkai kasmet praneša apie eglučių vagystes – kartais medeliai kertami net namų kiemuose.

REKLAMA

Vagia ne tik eglutes

Generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga pasakojo, kad nuo medelių vagių nukenčia ne tik eglės:  „Būna, kad nukenčia ir pušys. Spygliuočių yra daug rūšių ir formų. Dabar labai populiaru puošti kėnius, kaip Kalėdų simbolį,“ - vardija miškininkas.

Pasak specialisto, gražiausios eglutės auga jaunuolynuose, daigynuose, plantacijose ir atvirose vietovėse. „Vietų yra nemažai, bet pareigūnai, miškininkai tikrai žino tas vietas ir turi nemažai darbo prieš šventes, - aiškino G. Visalga ir pridūrė: - „Būna, kad nupjauna viršūnes, pjauna ir per pusę medžio – įvairūs vandalizmo aktai pasitaiko.“

REKLAMA
REKLAMA


Miškininkas sako, kad nukirstas medelis šiltame kambaryje jau po poros dienų pradeda mesti spyglius. „Būna, kad ir tris savaites išsilaiko, bet vis tiek eglutė žūva,“ - aiškino miškininkas. Jis pataria kreiptis į urėdijas, kurios kasmet pasiūlo platų eglučių ir vis populiarėjančių eglių šakų pasirinkimą.

Populiarios eglių šakos ir medeliai vazonuose

Šiemet visoje Lietuvoje 42 miškų urėdijos nemokamai pradėjo dalinti eglių šakas. Jos atvežamos į centrines miestų aikštes, prie prekybos centrų. Visa informacija, kur galima įsigyti Kalėdų eglutę, skelbiama internete ir spaudoje, prekybos centruose kabinami skelbimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernykštės akcijos „Nekirsk eglutės“ metu miškininkai išdalijo apie 40-mt tūkstančių eglių šakų. Šiemet tikimasi pateikti dvigubai daugiau.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už nelegalų medžių kirtimą numato baudas: piliečiams nuo 50 iki 100 litų, o pareigūnams – nuo 100 iki 300 litų. Priedo - reikia atlyginti gamtai padarytą žalą.


Nors vis dar populiarios nukirstos eglės, G. Visalga atkreipia dėmesį, kad kasmet vis daugiau žmonių įsigyja eglutes vazonuose. Vėliau jas galima pasodinti miške ar savo kieme ir papuošti kitais metais.


Pasak specialisto, vidutiniškai prigyja kas antra persodinta eglė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų