REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkurencijos taryba, įvertinusi atlikto papildomo tyrimo išvadas pripažino, kad “Orlen Lietuva" (buvusi “Mažeikių nafta") 2002-2004 metais pažeidė Konkurencijos įstatymą ir Sutartį dėl Europos Sąjungos veikimo. Už pažeidimus bendrovei skirta 8,231 mln. litų bauda. "Orlen Lietuva" neatmeta galimybės sprendimą apskųsti.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurencijos taryba padarė išvadą, jog tuometinė “Mažeikių nafta" vykdė konkurenciją ribojančius veiksmus, t. y. piknaudžiavo dominuojančia padėtimi benzino pardavimų iš gamyklos rinkoje ir, atitinkamai, dyzelino pardavimų iš gamyklos rinkoje Lietuvos teritorijoje.

REKLAMA

2002-2004 metais bendrovė taikė ekonomiškai nepagrįstą, diskriminacinę kainodarą, metinius lojalumo, nekonkuravimo įsipareigojimus, ribojo paralelinio importo galimybes bei perpardavimo galimybes.

Nustatytais „Mažeikių nafta" konkurenciją ribojančiais veiksmais buvo ribojamos kitų ūkio subjektų galimybės veikti rinkoje, padaryta žala jiems bei vartotojams.

Sumažino baudą

Anksčiau už šiuos pažeidimus Konkurencijos taryba bendrovei buvo skyrusi 32 mln. litų baudą, tačiau teismo buvo paprašyta atlikti papildomą tyrimą. Po kurio bauda sumažėjo dėl pasikeitusio rinkos apibrėžimo.

REKLAMA
REKLAMA

“Anksčiau atliktame tyrime rinka apėmė tris Baltijos valstybes, dabar rinką apibrėžėme, kaip Lietuvos teritoriją. Baudos dydis pasikeitė dėl veiksmų, kurie anksčiau buvo vertinami, kaip teritorinis diskriminavimas, o šiame nutarime tokie veiksmai nėra kvalifikuojami kaip pažeidimas", - sakė tarybos Draudžiamų susitarimų skyriaus vedėja Jolanta Ivanauskienė.

“Skyrėme baudą ūkio subjektui, šiuo atveju tėra pasikeitęs pavadinimas priklausomai nuo investuotojo, o įmonė yra likusi ta pati", - sakė J. Ivanauskienė paklausta, kodėl bauda skirta “Orlen Lietuvai", nors ši 2002-2004 metais “Mažeikių naftos" nevaldė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitaisė

Konkurencijos tarybos pirmininkas Jonas Rasimas teigė, kad įmonė pasitaisė dar 2005 metais.

“Jau po 2005 metais priimto sprendimo įmonė didžia dalimi pakeitė savo elgesį, nutraukė daugelį veiksmų, nors sprendimą apskundė. Šiuo metu dėl kai kurių kitų veiksmų atliekame tyrimą, kuriam sprendimą greičiausiai priimsime kitą savaitę", - sakė jis.

Neatmeta galimybės skųsti

“Orlen Lietuva" atstovas spaudai Jacekas Jan Komaras teigė, kad bendrovė neatmeta galimybės apskųsti sprendimą.

“Tikėjomės, kad bus panaikinti visi kaltinimai. Mažesnė bauda rodo, kad Konkurencijos taryba pripažįsta, jog dauguma kaltinimų buvo nepagrįsti. Kol kas analizuojame nutarties tekstą. Neatmetame galimybės, kad įmonė kreipsis į teismą, kad būtų išsklaidytos bet kokios abejonės. Tikrai manome, kad įstatymui nenusižengėme", - teigė jis.

REKLAMA

J. Rasimas taip pat teigė manantis, kad jo tarybos sprendimas bus apskųstas.

Prašė papildomo tyrimo

Prieš penkerius metus Konkurencijos taryba po 2005 metais atlikto tyrimo paskelbė, kad “Orlen Lietuva" pažeidė Konkurencijos įstatytmą dėl piknaudžiavimo dominuojančia padėtimi ir dėl tuometinės “Mažeikių naftos" veiksmų 2002-2004 metais Lietuvoje degalų kainos galėjo būti didesnės nei kitose Baltijos valstybėse.

Už tai bendrovei buvo skirta 32 mln. litų bauda, tačiau ši nutarimą apskundė teismui. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2008 metais iš dalies skundą patenkino ir nurodė Konkurencijos tarybai atlikti papildomą tyrimą.

REKLAMA

Nepasisekė ir teisme

Šiandien priešpiet buvo priimtas dar vienas nepalankus sprendimas “Orlen Lietuvai". Aukščiausias Teismas priėmė sprendimą dėl prakiurusios dyzelino cisternos.

Prieš trejus metus į Klaipėdama keliavusiame vagonų sąstate vieną cisterną teko atkabinti, nes pradėjo tekėti dyzelinas. Dėl prarasto krovinio “Orlen Lietuva" pateikė ieškinį, kuriame reikalavo grąžinti apie 10 tūkst. litų, tačiau “Lietuvos geležinkeliai" su tuo nesutiko.

Tuomet prasidėjo trejus metus trukęs bylinėjimosi maratonas, per kurį “Lietuvos geležinkeliams" buvo nurodyta “Orlen Lietuvai" sumokėti 10 tūkst. litų, tačiau šiandien Aukščiausias teismas nusprendė, kad “Orlen Lietuvai" teks grąžinti gautus pinigus bei padengti bylinėjimosi išlaidas.

- Martynas Pasiliauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų