REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas dar šiemet skuba apsispręsti dėl Prezidentės atmestų ir pakeistų, visuomenėje  prieštaringų vertinimų susilaukusių Akcizų bei Alkoholio kontrolės įstatymų pataisų.  62-viem balsais „už" ir 58-niais „prieš" parlamentas nusprendė iš naujo svarstyti prekybos taisykles bei akcizus alkoholiui nustatančius teisės aktus.

REKLAMA
REKLAMA

Proga persigalvoti

Seimo nariai klausinėjo Prezidentės patarėją Nerijų Udrėną, ar nėra kitų būdų kovoti su girtuoklyste, išskyrus kainų didinimą, reiškė paramą Dalios Grybauskaitės nuostatoms, jog tautos negalima girdyti ir ragino kovoti su alkoholiu.

REKLAMA

Konservatorė Vida Marija Čigriejienė rėmėsi tyrimais, kurie rodo, kad alkoholio apmokestinimas – viena veiksmingiausių žalą mažinančių priemonių. „Kodėl atidėti mokėjimai alkoholio prekybos įmonėms?“ - piktinosi Seimo narė ir agitavo už griežtesnius alkoholio prieinamumo suvaržymus

Liberalų sąjūdžio seniūnas Erikas Tamašauskas, pasiteiravęs, ar akcizus alkoholiui reikėtų didinti ir ateityje, sulaukė tvirto patikinimo, kad tai bus daroma nuosekliai. „Kuo mažesnės kainos, tuo labiau auga vartojimas, daugėja žalų ir sveikatos sutrikimų, ypač tarp paauglių,“ - argumentavo patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Lietuvoje akcizai atitinka kaimynių šalių lygį ir ES vidurkį, o mokesčių svaigalams didinimą „reikėtų svarstyti.“.

Mišrios Seimo narių grupės narys Antanas Baura piktinosi, kad Prezidentė vėl grąžino Seimo atitaisytą skriaudą, kai ligšiol Lietuvos vyndarių produkcijai buvo taikomi didesni akcizo tarifai nei atvežtiniams.

Prezidentės siūlymus pristatęs patarėjas N. Udrėnas sakė, kad negalima beatodairiškai remti vienos ūkio šakos ir sutiko, kad įstatymai nepajėgūs spręsti dalies iškylančių vadybinių problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tautos negalima girdyti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nepritarė siūlymams sumažinti akcizą vynams ir sidrams bei stipriesiems alkoholiniams gėrimams ir perspėja, kad mažesnės kainos padidintų gėrimų prieinamumą ir tai paskatintų dar didesnę girtuoklystę

Prekybos svaigalais taisykles šalies vadovė siūlo pakeisti, taip, kad iki vidurnakčio dirbtų tik didesnės parduotuvės, įsikūrusios ne daugiabučiuose, jei to neriboja vietos savivaldos sprendimai.

Prieš porą savaičių Lietuvoje viešėjęs žymus Rusijos kovotojas už blaivybę, priklausomybės ligų specialistas Vladimiras Ždanovas pabrėžė, kad pasaulinė alkoholio gamintojų mafija siekia ištrinti rusų ir lietuvių tautas iš žemėlapio.

REKLAMA

Kalbėdamas apie dvasinę krizę krikščioniškoje visuomenėje, V. Ždanovas atkreipė dėmesį į veiksmingas alkoholio prieinamumo mažinimo priemones – aukštus akcizus Europos Sąjungoje. Slavų akademijos profesorius nurodė, kad būtina keisti požiūrį į alkoholį ir netoleruoti net vadinamojo „saikingo vartojimo“.

Prieš prasidedant grąžintų įstatymų pateikimui, prie Seimo buvo susirinkę piketuoti alkoholio pramonės atstovai. Jie reikalavo išsaugoti darbo vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų