REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi vaistiniai preparatai turi šalutinį poveikį. Labai dažnai apie tai kalbėdami turime omenyje neigiamą poveikį. Tačiau kartais vaistai gali turėti ir teigiamą šalutinį poveikį, rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „The Daily Mail“.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, kai septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje medikai širdies ligoms gydyti ėmė naudoti beta blokatorius, pastebėjo įdomų šalutinį tokių vaistų poveikį: jie padėdavo nuo migrenos kenčiantiems žmonėms. Dabar beta blokatorių išrašoma migrenai gydyti.

REKLAMA

Geras pavyzdys yra garsiosios „Viagros“ istorija: šis vaistas buvo kuriamas anginai gydyti, tačiau klinikiniuose bandymuose dalyvavę vyrai pranešė apie „malonų“ šalutinį poveikį. Tada vaistų kompanija „Pfizer“ ėmė „Viagrą“ gaminti kaip vaistą nuo erekcijos sutrikimų.

Nilas Patelis (Neal Patel) iš Didžiosios Britanijos Karališkosios farmacijos draugijos teigia, kad toks sėkmingas derinys, deja, pasitaiko ne visada. Tačiau kai kurie vaistai iš tiesų turi teigiamą šalutinį poveikį. Štai, pavyzdžiui, lašai nuo glaukomos skatina blakstienų ir antakių augimą. Mokslininkai kol kas nežino priežasties, bet manoma, kad atsakymas leis sukurti vaistus nuo plikimo.

REKLAMA
REKLAMA

N. Patelis taip pat paminėjo ir statinus – preparatus, skirtus cholesterino kiekiui kraujyje mažinti. Pastebėta, kad šios grupės preparatai vyrams taip pat gerina potenciją, jei nepadeda minėtoji „Viagra“.

Verta paminėti, kad neseniai atlikti tyrimai atskleidė, jog aspirinas padeda nuo depresijos. Australų mokslininkai nustatė, kad mažiausiai šešis mėnesius aspiriną gėrusios moterys vėliau gerokai rečiau kenčia nuo depresijos. Taip veikiausiai yra todėl, kad dėl aspirino pagerėja kraujotaka ir organizme sumažėja uždegiminių procesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų