REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos finansų ministras Janas Vincentas–Rostowskis teigė, kad buvusi šalies vyriausybė padarė „neatleistiną klaidą“ įsigydama sunkumų kamuojamą Lietuvos naftos perdirbimo kompaniją vien dėlto, kad jos neįsigytų Rusijos įmonė, rašo „The Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mintis įsigyti naftos perdirbimo įmonę, kuri importuoja žaliavinę naftą iš Rusijos, kad sulaikyti pačią Rusiją yra absurdiška idėja, – kalbėjo J. Rostowskis. – Dabar mes turime sugalvoti, kaip atitaisyti šią esminę klaidą.“

REKLAMA

„PKN Orlen“ pradėjo pirkimo procesą 2005 metais, kuomet kompanijai vadovavo Igoris Chalupecas. 2009 metais jis išleido knygą, kurioje teigė, kad pirminė pirkimo priežastis buvo siekimas užkirsti kelią Rusijos kompanijos plėtrai į šiaurės rytų Lenkijos degalų rinką.

„PKN Orlen“ įsigijo Lietuvos perdirbimo įmonę už 7,23 mlrd. litų. Analitikai ir kompanija suvokė, kad „Mažeikių nafta“ yra pasenusi įmonė, tačiau „PKN Orlen“ įžvelgė galimybių perimdama vienintelę naftos perdirbimo įmonę Baltijos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo to laiko Lietuvos perdirbimo įmonė veikė nuostolingai, nes buvo nutrauktas pigesnės naftos tiekimas naftotiekiu „Družba“. Rusijos naftos bendrovė „Transneft“ tuomet teigė, kad vamzdynas turi tūkstančius defektų ir jam sutaisyti prireiks daug metų.

Neseniai „PKN Orlen“ vadovas Jacekas Krawiecas teigė, kad Lietuvos perdirbimo įmonei reikės sukaupti 330 mln. JAV dolerių pelną per metus, kad būtų susigrąžintos investicijos, o tai, esant dabartinėms makroekonominės sąlygoms, yra neįmanomą.

Analitikai teigė, kad „PKN Orlen“ neparduos Lietuvos naftos perdirbimo įmonės už mažiau nei 1,5 mlrd. JAV dolerių. Lietuvos ekspertų skaičiavimais, įmonės vertė rinkoje gali siekti vos 1 mlrd. JAV dolerių. Kur kas protingesnis pasirinkimas greičiausiai būtų kurį laiką dar išlaikyti kompaniją ir patobulinti logistiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų