REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

OKT / Vilniaus miesto teatras pristato režisieriaus Lino Ryškaus spektaklį pagal Miro Gavrano pjesę "George'o Washingtono meilės". Gruodžio 21 dieną 19 val. OKT repeticijų salėje rodomame spektaklio eskize vaidina aktorių duetas: Eglė Mikulionytė ir Edita Užaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuolaikinio kroatų rašytojo Miro Gavrano pjesės yra mėgstamos teatro režisierių visame pasaulyje. Iš septyniolikos jo pjesių dvi jau buvo pastatytos Lietuvoje: „Viskas apie vyrus“ bei „Mano žmonos vyras“. 1988 metais parašytos pjesės "George'o Washingtono meilės" veiksmas vyksta XIX amžiaus pradžioje Amerikoje, praėjus mėnesiui po prezidento G.Washingtono mirties.

REKLAMA

Pats rašytojas M.Gavranas taip pasakoja apie savo pjesę: "Istorikai dėl daug ko gali su manimi nesutikti. Jie gali tvirtinti, kad Vašingtonas turėjo ne vieną meilužę, bet kelias. Arba kad jis turėjo vieną, bet jos vardas buvo ne Silvija, bet Dženi arba, kad jam mirštant žmonai buvo ne keturiasdešimt penkeri,- jie gali tvirtinti, kad pakeičiau istorinę tiesą. Atsakydamas į visus priekaištus galiu paaiškinti, kad Džordžas Vašingtonas atkeliavo į mano sapną tūkstantis devyni šimtai aštuoniasdešimt aštuntųjų metų sausio devynioliktosios naktį, papasakojo istoriją, kurią užrašiau šioje pjesėje ir pridėjo: "Netikėkit istoriniais šaltiniais, kada rašote istoriją apie meilę ir vienatvę, aprašykite žmogaus jausmų tiesą, o ne istorinius faktus". Taigi ši pjesė yra pats patikimiausias to sapno užrašymas. Džordžas pridūrė, kad jo vėlė dalyvavo žmonos Martos ir meilužės Sylvijos susitikime ir kai kuriais momentais jautėsi labai nejaukiai".

REKLAMA
REKLAMA

Anot režisieriaus L.Ryškaus, kamerinė pjesė "George'o Washingtono meilės" yra labai profesionaliai parašyta, nors iš pirmo žvilgsnio ir labai paprasta: "Ir grožis, ir pavojai slypi sudėtinguose personažuose. Kiekvieną kartą skaitant pjesę viskas netikėtai keičiasi: tiek santykis su personažais, tiek ir pati pjesės idėja. Istorija pasakojama vienu atsikvėpimu, vienoje erdvėje, tačiau per tą valandą įvyksta tiek daug, kad viskas spėja apsisukti trim šimtais šešiasdešimt laipsnių".

Režisierių taip pat sudomino, kad pjesė parašyta dviem moterims. "Aktorėms tikrai yra kur atsiskleisti. Čia susitinka dvi skirtingų kartų, skirtingų stilių ir temperamentų aktorės, niekada nedirbusios kartu. Norėčiau joms padėkoti už kantrybę ir atsidavimą bandant suprasti ir papasakoti šią skausmingą ir gražią dviejų moterų istoriją", - sako L.Ryškus.

Spektaklio eskizas "George'o Washingtono meilės" bus rodomas gruodžio 21 dieną 19 val. OKT / Vilniaus miesto teatro repeticijų salėje (Ašmenos g. 8, Vilnius).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų