REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitąmet didžiausi Lietuvos gyventojų laukiantys iššūkiai vis dar bus augančios skolos, nors ir mažėjantis, bet tik statistiškai, nedarbas bei atlyginimai vokeliuose. Tokiomis prognozėmis trečiadienį vykusiame kasmetiniame Lietuvos namų ūkių finansinės situacijos apžvalgos pristatyme dalijosi „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak instituto vadovės Odetos Bložienės, šiandien jau galima skelbti Lietuvos namų ūkių finansinio nuosmukio pabaigą, bet realaus pagerėjimo kitąmet laukti dar neverta.

REKLAMA

„Apžvelgiant pastaruosius dvejus metus išryškėjo kelios tendencijos: išaugo išlaidos būsto išlaikymui, padidėjo įsiskolinimai bei susiformavo nedarbo rinka. Tačiau tuo pat metu pastebėta ir teigiamų pokyčių – namų ūkiai išmoko taupyti bei sukaupė nemažai finansinio turto, kuris galbūt leis atlaisvinti taupymo režimo diržus ir vėl pradėti vartoti“, – teigė Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė.

Kitąmet, anot O. Bložienės, tikrai neturėtų būti blogiau nei šiemet, tačiau iššūkiai, su kuriais teks susidurti 2011-aisiais, tiesiogiai priklausys nuo to, kaip gyvenome pastaruosius dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, 2011 metais ekonominės sąlygos turėtų po truputį gerėti, darbo rinka aktyvėti, tačiau finansinės gyventojų situacijos tai nepakeis taip smarkiai, kaip galėtų pakeisti, jei darbdaviai ir gyventojai suvoktų ilgalaikes nelegalios veiklos ir šešėlinių pajamų pasekmes patiems sau.

„Nelegalus darbas ir vokeliuose mokamas neoficialus darbo užmokestis „Swedbank “ skaičiavimais sudaro daugiau nei 7 mlrd. litų. „Sodra“ dėl to per metus praranda apie 2,2 mlrd. litų pajamų. O tai beveik visas kitų metų „Sodros“ biudžeto deficitas“, – dėstė asmeninių finansų ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie žmonės, kurie gyvena iš labai mažų algų ar socialinių išmokų, kitąmet pagerėjimo tikrai dar nesulauks. Atlyginimai, jei ir augs, tai labai nedaug, o kainų augimas kitąmet bus dar didesnis, ypač tų paslaugų, nuo kurių negalime pabėgti – t.y. komunalinių mokesčių ir maisto. Net jeigu ir bus padidinta minimali alga, ji kompensuos tik kainų augimą, t.y. tai, ką žmonės prarado, bet jų realios pajamos nedidės“, – sakė profesorius Romas Lazutka. Paklaustas, kiek ilgai dar tęsis tokia situacija, profesorius teigė, kad verta tikėtis, kad dar porą ar trejetą metų vargingiau gyvenančių žmonių padėtis išliks sudėtinga.

„Didžiausią pavojų kitąmet kels akcizų didėjimas, kuris turės tiesioginės įtakos kainų augimui bei nedidėjančios pajamos, todėl kitąmet reikės dar stengtis subalansuoti savo šeimos biudžetus. Įsiskolinimai už šildymą, komunalines paslaugas augti pradėjo dar 2009 m., augo ir šiemet bei tikėtina, kad gali dar augti ir 2011-aisiais, turint galvoje, kad šildymo kainos gali dar didėti“, – apie ateities finansinius iššūkius kalbėjo O. Bložienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų