REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė stebisi, kodėl yra sudėtinga išnaikinti prekybos nelegaliu alkoholiu židinius, jei jau deklaruojama, kad jie yra visiems žinomi. O artėjantį balsavimą dėl Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto alkoholio akcizo ir prekybos alkoholiu įstatymų pataisoms Parlamento vadovė vadina dviejų skirtingų matymų sandūra – vienas atspindi tuos, kuriems rūpi tik ekonomika, kitas – kuriems rūpi žmogaus gyvenimo kokybė ir jo sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai visi žino taškus, kur nusipirkti pas bobutę degtinės, tai ką daro mūsų policija? (...) Aš irgi nežinau, kur tos bobutės prekiauja, bet jei visi žino, kaip taip atsitinka, kad visi žino, tik policija nežino? Tai ar taip sudėtinga tuos židinius išnaikinti? (...) Susiduria dvi pusės, kurios turi skirtingus matymus. Viena pusė – kuriai rūpi tik ekonomika, kita – kuriai rūpi žmogaus gyvenimo kokybė ir jo sveikata“, – sakė I. Degutienė trečiadienį interviu „Žinių radijui“.

REKLAMA

Seimo Pirmininkė neprognozavo, koks bus rezultatas po balsavimo dėl Prezidentės vetuotų pataisų, ir nieko blogo nemato, kad Bažnyčia išsako nepasitenkinimą dėl prekybos alkoholiu liberalizavimo.

„Bažnyčia turi teisę pasisakyti, ji išreiškė savo požiūrį, kalbėdama apie žmones ir kokia yra alkoholio žala žmogaus psichikai, socialiniam gyvenimui. (...) Ne karo metas, o vaikų globos įstaigos yra perpildytos vaikų, kurie neturi kur gyventi, dėl to, kad tėvai yra nusigėrę. (...) Prieinamumas nusipirkti palengvintomis sąlygomis ir pigiai atveria visas duris, kad tik pirk, nes viskas yra leidžiama“, – kalbėjo I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, jog valstybės vadovė pirmadienį grąžino Seimui svarstyti įstatymų pataisas dėl akcizų alkoholiniams gėrimams sumažinimo ir pailginto prekybos alkoholiu laiko. D. Grybauskaitė akcentavo, kad sumažinus alkoholio akcizą į biudžetą nebūtų surinkta 100 mln. litų, o šie pinigai atitektų alkoholio pramonei. Prezidentės įsitikinimu, tuo metu kai nėra galimybių kompensuoti sumažintas pensijas, remti alkoholio pramonę, skatinti jo vartojimą, nėra moralu.

Šalies vadovės sprendimą remia ir Premjeras Andrius Kubilius.

Gruodžio pradžioje akcizo alkoholiui tarifas sumažintas 27,5 proc. Tai yra, kitų metų akcizas turėjo mažėti nuo maždaug 4,4 tūkst. litų iki 3,2 tūkst. litų už 100 litrų gryno alkoholio.

Seimas taip pat buvo linkęs leisti dviem valandomis ilgiau, tai yra, iki 24 val., prekiauti alkoholiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų