REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Kalendra: teisingumo ministras – melagis

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius apkaltino Pravieniškių gydymo ir pataisos namų direktorių Ramūną Kalendrą galimai pasisavinus milijoną litų. Direktorius tai vadina susidorojimu.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras nušalino Pravieniškių gydymo ir pataisos namų vadovą Ramūną Kalendrą nuo pareigų ir kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, įtaręs, kad vykdant pastatų rekonstrukciją buvo ketinta pasisavinti daugiau nei milijoną litų valstybės lėšų. Tokį pranešimą išplatino Teisingumo ministerija.

REKLAMA

Pasidomėjus plačiau, paaiškėjo, kad šių metų pavasarį Teisingumo ministerija galutinai nutarė pertvarkyti pataisos įstaigas – sujungti į vieną trejus Pravieniškėse esančius pataisos namus, o Pravieniškių gydymo ir pataisos namus sujungti su Laisvės vietų atėmimo ligonine. Kaip tik tuo metu ir buvo susidomėta Pravieniškių gydymo ir pataisos namuose nuo 2004-ųjų vykstančia pastatų rekonstrukcija.

Oficialiai pranešama, jog šios įstaigos direktorius R. Kalendra pateikė ataskaitą, kurioje nurodyta, jog per pastaruosius 2 metus atlikta darbų už beveik milijoną litų. Nuo rekonstrukcijos pradžios pastatams tvarkyti išleista 26 milijonai litų.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrui užkliuvo ir Viešųjų pirkimų tarnybos pateikti duomenys apie 2004–2008 metais skelbtuose viešuosiuose pirkimuose dėl pastatų rekonstrukcijos pastebėtus pažeidimus. Jų priskaičiuojama net 50. Šią medžiagą dar vasaros viduryje R. Šimašius perdavė prokurorams ištirti.

Suslėpė visus galus?

Kalėjimų departamento vadovybė buvo paprašyta išanalizuoti situaciją ir pateikti išvadas.

Teigiama, jog rekonstrukcijos darbai Pravieniškių gydymo ir pataisos namuose vyko be Kalėjimų departamento, kuris turėtų prižiūrėti šią įstaigą, žinios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikusi tyrimą komisija konstatavo, jog šios įkalinimo įstaigos direktorius R. Kalendra vienašališkai priėmė sprendimą pasirašyti statybų bendrovės pateiktas milijonines sąskaitas ir darbų atlikimo aktus. Taip pat komisija pabrėžė, kad neįmanoma nustatyti, už kokią pinigų sumą darbai atlikti ir ar išvis atlikti.

Pravieniškių gydymo ir pataisos direktorius Ramūnas Kalendra, kuris davė išskirtinį interviu „Akistatai“, visa tai vadina melu ir nebijo tai sakyti viešai.

– Tiesiai sakau: teisingumo ministras – melagis. Ir tą galiu įrodyti faktais. Apie kokį pavogtą milijoną kalbame? Darbų buvo atlikta už 650 000 litų. Tai patvirtinta dokumentais. Ir tie pinigai dar nesumokėti. Galų gale, darbų buvo atlikta daugiau, tačiau jie dar nebaigti iki galo, tad jų neleidome „užaktuoti“, – pabrėžė R. Kalendra. – Įtartinai atrodo, kad genrangovas „Struktūra“ pareikalavo dokumentų ir po to juos ištaisė... Subrangovas „Vilungė“ (beje, rekomenduotas Kalėjimų departamento), manau, tyčia pridarė klaidų. O genrangovas „Struktūra“ dėl to ir paprašė grąžinti dokumentus, kad būtų ištaisyta klaida. Manau, kad tų „klaidų“ „Vilungei“ ir buvo liepta padaryti... Kita vertus, kodėl ministras, prisidengdamas teisine kalba, meluoja ir iškraipo faktus? Juk nuo 2004-ųjų buvo padaryta darbų, kurių sąmatinė vertė ne 26 milijonai, o šiek tiek daugiau nei 19 milijonų litų. Tai kodėl aš kaltinamas pavogęs tik milijoną?!

REKLAMA

– Įtariate, jog norima su Jumis susidoroti?

– Taip. Aš nuo pat pradžių buvau neparankus. Juk dar dirbdamas Kalėjimų departamente buvau priverstas sutikti eiti dirbti į žemesnes pareigas – Pravieniškių gydymo ir pataisos namų direktoriumi. Per daug mačiau, ko nereikia, tai buvau išsiųstas toliau.

Dabar vyksta reorganizacija. Mūsų įkalinimo įstaiga jungiama su Laisvės atėmimo vietų ligonine, kuri yra Vilniuje, ir nuo vasario 1-os dienos bus viena įstaiga. Dėl to visiems, su kuriais turime ūkinių reikalų, – tiekėjams ir rangovams – išsiuntinėjome raštus, kad pateiktų mums pretenzijas, jeigu tokių turi.

REKLAMA

2009 metais šioje įkalinimo įstaigoje statyboms buvo skirti 2 milijonai ir 600 000. Statybininkai darbų buvo atlikę už 660 000, kurie buvo jiems sumokėti. Dar liko neapmokėtų statybos darbų, tačiau likę sąskaitoje pinigai buvo atimti. Vadovybė (Kalėjimų departamentas) neleido tų pinigų panaudoti ir forminti kitų atliktų darbų. Tad po mūsų perspėjimo apie įmonės reorganizavimą statybininkai pateikė aktus dėl galutinio atsiskaitymo. Kadangi keitėsi PVM – buvo įrašytas mažesnis, – aš juos paprašiau perrašyti sąskaitas, nes yra Vyriausybės nuostata, jog verslas turi padengti tuos padidėjusius procentus. Statybininkai klaidas ištaisė, o aš pasirašiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neparankus direktorius

– Na, bet tikrino įvairios komisijos ir teigiama, kad buvo rasta įvairių pažeidimų...

– Parodykite man dokumentus, kokie pažeidimai rasti. Aš tokių dokumentų nemačiau. Kad tyrimai vyksta (rodos, net 7) – tai tiesa. Specialiųjų tyrimų tarnyba surinko informaciją apie mane, bet nieko neteisėto nerado. Tačiau ir toliau bandoma rasti kokį nors „kompromatą“.

Štai vienas iš paskutinių bandymų: naktį iš lapkričio 22-osios Kalėjimų departamento sudaryta darbuotojų grupė, vadovaujama Vidaus tyrimų skyriaus viršininko Gintaro Zaveckio, tikrino mūsų įstaigos apsaugos ir priežiūros budinčių pamainų tarnybą. Nepateikę pažymėjimų veržėsi į sargybines patalpas, darbuotojai buvo visaip provokuojami. Vėliau pateikė dokumentus, darė kratas net bokšteliuose. Iš pradžių buvo teigiama, kad tokios netvarkos dar nebuvo regėję. O mano vyrai teigė, jog gerai pasirodė... Galiausiai jokių pažeidimų nerado. Man tik gaila savo darbuotojų, kurie kenčia dėl to, kad jų direktoriumi norima atsikratyti...

REKLAMA

– Kam taip skaudžiai užlipote ant nuospaudos, kad dabar, kaip teigiate, bandoma su Jumis susidoroti?

– Turiu tokią savybę – kalbėti tiesiai šviesiai, o ne taip, „kaip reikia“. Todėl ne kartą esu išsakęs savo nuomonę įvairiais įstatymų keitimo, įstatymų projektų klausimais. Dar balandį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete vyko posėdis, kuriame teisingumo ministras pristatė naująjį Probacijos įstatymą. Pagal naująjį įstatymą būtų reikėję atleisti daugiau nei 200 pataisos inspektorių. Siūlyta lygtinai paleistiesiems naudoti apyrankes, kurios rodytų žmogaus buvimo vietą. Aš griežtai pasisakiau prieš tokias naujoves, kurios, mano manymu, ne tik pernelyg daug kainuotų Lietuvai, betgi dar ir naudos jokios neduotų. Skaičiavimas paprastas: šiuo metu pareigūno išlaikymas (pataisos inspekcijų patalpos, atlyginimai, transportas ir kt.) kainuoja 4 su puse, o apyrankė – 16 litų dienai.

REKLAMA

Tuomet neišlaikiau, kai išgirdau meluojant, tai ir pasakiau: „Jauni žmonės atėjo sugriauti sistemą – priimti žmones iš gatvės ir atleisti senuosius, kurių didžioji dauguma su aukštuoju išsilavinimu“.

Kita bėda, jog esu prieš, kad privačios įmonės maitintų nuteistuosius. Mus įtikinėja, kad taip bus pigiau. Na, niekaip nesuskaičiuoju, kad pigiau būtų – koks verslininkas norės maitinti už dyką? Mes kol kas gaminame valgyti patys – ir nuteistasis kažkiek uždirba, ir vogti nėra kam.

Arba įkalinimo įstaigų sujungimas. Kam iš to nauda? Visi žinome, koks kontingentas ir kaip sunku žmonėms dirbti tokiose įstaigose. O etatai dar bus sumažinti. Ar iš tikrųjų sumažės kalinių skaičius, kai uždėsime apyrankes? Ar žmogus galės saugiau jaustis? Žodžiu, šiuo metu teisingumo ministro vykdoma politika tokia, kad kuo labiau būtų nustekentos įkalinimo įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

***

Beje, „Akistatos“ kalbinti pareigūnai tvirtino, jog R. Kalendra teisingumo ministrui tapo neparankus, kai būdamas Kalėjimų direktorių tarybos vadovu bandė suorganizuoti R. Šimašiui interpeliaciją. Beje, iš šios tarybos vadovo pareigų R. Kalendra buvo pašalintas jam nedalyvaujant. Pikti liežuviai plaka, jog tai padaryta dėl to, kad „pareigūnas, kasdamas duobę sau, kasa ir kitiems“.

Tik faktai:

Pravieniškėse rekonstrukcijos darbus atlikusi „Vilungė" teisėsaugai jau žinoma. Vilniaus apygardos teisme turėtų įvykti eilinis Trakų buvusių mero Vytauto Petkevičiaus, vicemero Sauliaus Raščiausko, savivaldybės administracijos direktoriaus Leonardo Karnilos ir Trakų nusikaltėlių autoriteto Stanislovo Narkevičiaus, pravarde Narkuša, baudžiamosios bylos nagrinėjimas. Kaltinimai buvusiems politikams pateikti dėl kyšininkavimo, papirkimo ir turto prievartavimo. Kaltinamųjų suole turėtų sėdėti ir „Vilungės“ direktorius Algimantas Visockis, kuris apkaltintas sumokėjęs 20 000 litų kyšį L. Karnilai, kad šis paskelbtų „Vilungę“ nugalėjus vienos rajono pradinės mokyklos remonto darbų viešajame konkurse, kur buvo numatyta apie 170 000 litų statybos darbų sąmatinė vertė.

REKLAMA

--------

R. Kalendra turi 4 aukštųjų mokyklų diplomus. Jis yra baigęs Kūno kultūros akademiją, yra Mykolo Romerio universiteto sociologijos ir edukologijos bakalauras ir magistras, taip pat Kauno technologijos universiteto magistras ir doktorantas.

R. Kalendra 19 metų dirba valstybės tarnyboje, iš jų 15 – įkalinimo įstaigose. 2002–2004 metais yra buvęs Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos direktoriaus pavaduotoju. Nuo 2004 metų – Pravieniškių gydymo ir pataisos namų direktorius. Iki šiol nėra gavęs nei vienos nuobaudos. Už gerą darbą apdovanotas visais Kalėjimų departamento pasižymėjimo ženklais.

REKLAMA

Iki šių metų lapkričio R. Kalendra buvo Kalėjimų departamento direktorių tarybos pirmininkas. Nuo 2009 metų – Viešosios tvarkos pažeidimų prevencijos Pravieniškių antrojoje gyvenvietėje ir jos apylinkėse ir draudžiamų daiktų patekimo į pataisos namus užkardymo koordinacinės tarybos pirmininkas.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų