REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 14 dieną, 10 val. sostinės viešbutyje „Panorama“ (Sodų g. 14, Vilnius) atidaroma mokinių mokslinių darbų paroda „Idėjų mugė“. Mokinius pasveikins švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Šiame renginyje 82 mokiniai iš įvairių Lietuvos mokyklų pristatys 49 mokslinius darbus arba jų idėjas. Iš viso šiam konkursui buvo pasiūlytos 67 mokslinės idėjos. „Marso klimato atšildymas gyvenamosioms sąlygoms sukurti“, „Atmosferos tyrimai Troškūnuose“, „Planetų sistemų dinaminė evoliucija žvaigždžių spiečiuje“, „Kaip gydyti dantenų ligas, remiantis kamieninių ląstelių aktyvumo skatinimu?“, „Muzika ir sėklų daigumas“, „Žmogaus balsas – aliarmo atmaina?“, „Elektros energijos gavimas iš žmogaus kūno“ – tai tik keletas mokinių darbų ir idėjų, kurios pristatomos mugėje, temų.

REKLAMA
REKLAMA

Su jaunaisiais tyrėjais bendraus ir jų darbus vertins įvairių sričių mokslininkai iš Vilniaus universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Vilniaus pedagoginio universiteto, Fizinių ir technologijos mokslų centro, Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro. Mokslininkų – ekspertų komisija dirbs labiau ne kaip vertintojai, bet kaip konsultantai. Pagrindinis renginio tikslas – nukreipti jaunuosius tyrėjus tinkama linkme, kiekvieną pakonsultuoti.

REKLAMA

Vertinant darbus bus atsižvelgiama į darbo idėjos originalumą, atlikimo moksliškumą, meistriškumą, tyrimo metodikos naujumą, savarankiškumą, darbo tęstinumą, stendo estetinį vaizdą bei gebėjimą diskutuoti su komisijos nariais darbo tema. „Idėjų mugė“ vyksta ketvirtą kartą, ji rengiama du kartus per metus. Šis renginys – projekto „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas“ dalis. Projektą 2009–2011m. vykdo Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centras su Lietuvos jaunųjų gamtininkų centru.

REKLAMA
REKLAMA

Renginys skatina jaunuosius tyrėjus planuoti ir dirbti mokslinį tiriamąjį darbą ištisus metus, geriau pasirengti ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniam etapui. „Idėjų mugė“ skiriasi nuo kitų konkursų tuo, kad joje jaunieji tyrėjai gali pristatyti ir neužbaigtą darbą, t.y. jo idėją. Idėja pristatoma stendiniu pranešimu, kuriame pateikiama informacija apie planuojamą arba vykdomą tyrimą, aptariama darbo metodika, iškeliamos mokslinės hipotezės, pristatomi tyrimų rezultatai, jei tokie jau yra.

Jaunųjų tyrėjų mugė Vilniuje pasibaigs gruodžio 15 dieną įdomiųjų eksperimentų pristatymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų