REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi devyni Šiaulių estrados teatro aktoriai padėjo pareiškimus ant teatro vadovo Juozo Žibūdos stalo ir išėjo į naujai kuriamą „Naisių vasaros“ teatrą. Šio teatro mecenatas Ramūnas Karbauskis ketina per metus į projektą, kurį vadina misija, investuoti ketvirtį milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai bene pirmas atvejas, kai teatrą palieka visa trupė, kai teatrą mecenuoja fizinis asmuo ir kai jį ketinama „infiltruoti“ į kitą teatrą.

REKLAMA

Išsiskirstė konfidencialiai

„Šiaulių krašto“ kalbinti Šiaulių estrados teatro aktoriai, lyg susitarę, apie išėjimo priežastis kalbėjo aptakiai: esą susiklostė tokios aplinkybės, nebuvo lemta toliau dirbti ir kovoti dėl vietos po saule, galų gale aktoriai pavargo psichologiškai, atiduodami visas savo jėgas, bet negaudami rezultato.

Jie tikino, kad reikia pabandyti judėti toliau, nors ir „nėra lengva spjauti į teatrą ir į vadovą, su kuriuo nuo studijų laikų dirbta šešeris metus...“

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių estrados teatro įkūrėjas, vadovas ir režisierius Juozas Žibūda „Šiaulių kraštui“ tvirtino trupės išėjimo priežasčių nežinąs: “Radau pareiškimus, ir niekas man daug nieko neaiškino“.

Tačiau teatras, anot J. Žibūdos, gyvuos ir toliau, spektakliai vyks, nes pati tokio teatro idėja esanti puiki.

„Žinoma, skaudu, kai nepavyksta įgyvendinti idėjos, kai atsiranda kliūčių. Tačiau negali vadovauti žmonių gyvenimams, kiekvienas renkasi savo kelią“, – santūriai komentavo teatro vadovas, užsiminęs, kad su buvusiais studentais sutarė laikytis konfidencialumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naisių vasaros“ produktas

„Agrokoncerno“ grupės savininkas Ramūnas Karbauskis, buvo kalbesnis. Anot jo, kartais tai, kas tinka studentui, pradeda nebetikti, kai žmogui dvidešimt keleri metai ir jis turi pradėti kurti savo gyvenimą.

„Jų atlyginimai tokie liūdni, o darbas toks sunkus, kad kūryba to nebegalima vadinti, tai – bandymas išgyventi nežmoniškomis sąlygomis“, – pasakojo serialo “Naisių vasara“, kuriame vaidina keli Estrados teatro aktoriai, sumanytojas, mecenatas ir vienas iš scenarijaus autorių.

R. Karbauskis neslepia, kad iš pokalbių su jaunuoliais ir gimė mintis kurti „Naisių vasaros“ teatrą. Juoba, kad “Naisių vasaros“ ženklas sparčiai populiarėja: vakar buvo pristatytas antrasis serialo sezonas, jau aišku, kad bus trečiasis sezonas, kuriam prašoma sukurti ne 80, o 160 serijų, yra “Naisių vasaros“ festivalis, o parduotuvėse pasirodė “Naisių vasaros“ produktai, nuo kurių dalis pelno skiriama finansuoti naujiems projektams, kaip antai daugiaserijinio filmo vaikams kūrimui.

REKLAMA

Tad „Naisių vasaros“ teatras, anot R. Karbauskio, labai gražiai “įsipaišo“ į didelį socialinį “Naisių vasaros“ projektą.

Misijalietuvybė

R. Karbauskis pasakoja, kad, pasikalbėjus su jaunuoliais, jam kilo mintis sukurti teatrą ne tik devynių Šiaulių estrados aktorių trupei, bet bazę gabiausiems Šiaulių universiteto Teatro katedros studentams, būsimiems absolventams. Jiems verslininkas nori suteikti galimybę vaidinti ne tik „Naisių vasaros“ seriale, bet ir teatre kartu su kviestiniais seriale besifilmuojančiais Šiaulių ir Panevėžio dramos teatrų aktoriais.

REKLAMA

„Naisių vasaros teatras“, anot R. Karbauskio, būtų orientuotas į lietuviškąją dramaturgiją. “Nešti lietuvišką kultūrą – tokia galėtų būti “Naisių vasaros“ teatro duona ir misija“, – sako naujojo teatro steigėjas.

Mecenatas ketina teatro išlaikymui per metus skirti apie ketvirtį milijono litų: mokėti aktoriams algas ir honorarus, samdyti jaunus, gabius režisierius. „Aktorius turi būti pavalgęs. Manau, kad posakis “aktorius turi būti alkanas“ yra atėjęs iš baudžiavos laikų, kai aktorius pamaitindavo po spektaklio“, – išreiškia savo poziciją mecenatas. R. Karbauskis užsiminė, kad apie jaunųjų aktorių padėtį netrukus ketina kalbėtis su Kultūros ministru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du teatrai po vienu stogu?

R. Karbauskis „Naisių vasaros teatrą“ ketina įsteigti nuo kitų metų sausio mėnesio – jo bazė galėtų būti Naisių kaimo kultūros namai. Tačiau ta nereiškia, kad teatras vaidins Naisiuose.

R. Karbauskis puoselėja mintį įtikinti Šiaulių dramos teatrą ir Kultūros ministeriją, kad būtų leista „Naisių vasaros teatro“ aktorių repeticijoms ir vaidinimams naudoti Šiaulių dramos teatro sceną, žinoma, suderinus laiką ir finansinius klausimus. Tai, verslininko manymu, būtų naudinga abiems teatrams.

REKLAMA

„Teatras teatre? Kol kas neįsivaizduoju tokio varianto. Ir iš viso, kad teatre egzistuotų dar kitas teatras – na nėra taip niekada buvę, ir aš abejoju, ar tai ne iliuzijos. Kalbant apskritai apie teatrą, tai kuo daugiau, tuo geriau – žiūrovas turės iš ko rinktis, bet po mūsų stogu, antras, atleiskit, niekaip netelpa...“, – išgirdęs apie verslininko sumanymą stebėjosi Antanas Venckus, Šiaulių dramos teatro vadovas.

Anot jo, salę šiauliečiai ir taip nuomoja vaidinimams visiems teatrams, o repeticijoms nuomoti patalpų neįmanoma, nes repetuojama visose erdvėse.

REKLAMA

A. Venckus teigė tik iš „Šiaulių krašto“ išgirdęs ir apie visos trupės išėjimą iš Šiaulių estrados teatro.

„Aš labai nustebęs, kas čia vyksta... Kad visa trupė išeitų, tai čia įvykių įvykis, čia reiškinys, čia kažkokios šaknys gilesnės. Su mokytoju sukūrė teatrą, ir taip greitai viskas baigėsi, kažkas negerai – gal šių laikų kokia negraži tendencija?“ – spėliojo teatro direktorius.

Nijolė KOSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų